V posledné dni nám počasie trochu vymýšľa a prejavilo
sa to aj u nás v záhradke. Schytali to papriky a rajčiny, ktoré,
som dúfala, že ešte chvíľu vydržia a aspoň trochu dozrejú a že sa
ešte nejaký čas budeme tešiť z domácej zeleniny. No bohužiaľ rastliny nám
pomrzli. Obzvlášť škoda, keď má teraz teplota opäť stúpnuť na 15 st. A tak
sme všetko, čo sa dalo, skosili a z tých horších kúskov som urobila
takéto jednoduché a rýchle risotto.
Ingrediencie na 2 porcie:
- ryža na risotto 130g
- divoká ryža 40g
- zeleninový vývar 1l
- cibuľa ½
- cesnak 2 strúčiky
- olivový olej cca 2PL
- paradajky 350g
- papriky rôzneho druhu + kápie 100g
- mleté čierne korenie podľa chuti
- morská soľ podľa chuti (alebo aj netreba, ak máte vývar z bujónu)
- feferónka podľa chuti
- - Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Olej
rozpálime na dostatočne veľkej panvici a opražíme na nej dosklovita najprv
cibuľu a potom prihodíme cesnak a ryžu. Po cca 2 minútach zalejeme
horúcim vývarom a necháme na miernom plameni pomaly bublať.
-
- Paradajky nakrájame na menšie kúsky a, spolu s feferónkou
nadrobno, pridáme ich k risottu. Necháme spolu dusiť cca 30 min. za
občasného premiešania a neustáleho prilievania, podľa potreby, horúceho
vývaru. Risotto je hotové, keď je v ňom ešte tekutina a ryža je na
skus v strede trochu tvrdkavá.
-
- Medzitým si na troške oleja opečieme na pásiky
nakrájanú papriku, prípadne ich môžeme aj ugrilovať na grilovacej panvici.
- - Keď je risotto hotové, podávame ho posypané paprikou.
-
- Vegetariánom odporúčam posypať obľúbeným syrom, napr.
u mňa parmezán.
-
- Ak by sa mäsožravcom hodilo čosi naviac, môžu si tam
šupnúť opraženú slaninku alebo klobásu.
♡♡♡
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára