Zamilujete si ho! Stačí ho
raz vyskúšať a ste tam! Mám málo receptov, ktoré robievam pravidelne. Tento
medzi ne rozhodne bude patriť. Skúste, neoľutujete! Pre mňa ďalšia z výborných
alternatív na jesenný jabĺčkový koláčik z opadaných plodov.
Na 1 tortovú formu o priemere 25 cm si pripravíme:
- vajcia 4ks
- pohánková múka 200g
- ryžová múka alebo aj ryžová instantná kaša 50g
- múka z hroznových jadier 10g (ja ju mám odtiaľto), môžeme vynechať a nahradiť inou z dvoch uvedených múk
- trstinový cukor 150g + cca 1 hrsť na posypanie
- olej 100g
- vínny kameň 12g
- hrozienka vopred namočené v rume 3ČL
- jablká 5 ks
- kôra z 1 citróna
- šťava z ½ citróna
- škorica 1ČL
- Najprv si vytiahneme vajíčka z chladničky, aby sa
nám trochu ohriali. Pripravíme si tortovú formu, vystelieme ju papierom na
pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou, ktorá nám vyhovuje (v tomto prípade
asi tiež bezlepkovou).
- Jablká zbavíme jadier a nakrájame ich na tenké
plátky, zmiešame s citrónovou šťavou, kôrou, hrozienkami a škoricou.
- Pripravíme si sypké suroviny: múky a vínny kameň.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny a potom k
nim prilejeme olej. Za pomoci varešky alebo stierky postupne primiešavame,
pohybom zdola nahor, preosiate sypké suroviny.
- Nakoniec pridáme 3/4 jabĺk a masu vylejeme do
tortovej formy. Navrch poukladáme zvyšné jablká a ešte posypeme cukrom.
- Tortu zakryjeme alobalom, aby nám jablká nezhoreli a
pečieme v predhriatej rúre pri 180°C prvých 30 min., odstránime alobal a
dopečieme ďalších 30 min.
Podávame vychladnuté, ale ja som nevydržala a krájala
ešte za tepla. Preto je aj na foto vidno, že je rez kostrbatý.
Síce bol koláč výborný za tepla, na druhý deň sa viac
prepojili chute a robil iný zážitok na jazyku.
Fakt, že obsahuje múku z hroznových jadierok činí
koláčik trochu "chrumkavejším", jednoducho máte pocit, že vám pod
zubami praskajú mini hroznové jadierka.
Mletím hroznových jadierok sa mení podiel omega 6
mastných kyselín a prášok je vhodný na pečenie, zároveň získame múku s vysokou
nutričnou hodnotou.
Je bohatá na flavonoidy, polyfenoly, procyanidín.
Je bohatá na flavonoidy, polyfenoly, procyanidín.
Hroznové jadierka patria medzi najúčinnejšie
antioxidanty, ktoré sa prirodzene vyskytujú v našej prírode. Antioxidanty
bránia oxidačnému poškodeniu buniek. Polyfenoly v hroznových jadierkach
poskytujú väčšiu ochranu proti voľným radikálom ako klasické vitamíny.
Vysoký obsah vláknin pomáha tráviacej sústave. (zdroj: tu)
Vysoký obsah vláknin pomáha tráviacej sústave. (zdroj: tu)
♡♡♡
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára