nedeľa 9. júna 2013

Varenie zdravo, jednoducho a rýchlo = KochAbo


      Milí moji, dnešný príspevok nebude len o receptoch. 
Nedávno som bola oslovená mladou rakúskou firmou KochAbo. Nakoľko sa snažia etablovať na slovenskom trhu, poprosili ma, či by som nemala záujem otestovať ich služby.
     Ich činnosť spočíva v tom, že doručujú čerstvé potraviny a k tomu priliehavé, originálne recepty priamo do domácností. Všetko príde v správnom množstve pravidelne v pondelok večer priamo domov a ich zákazníci potom už iba navaria podľa receptu. 
     V Rakúsku je tento systém aktívny približne rok a vraj aj veľmi úspešný. Na Slovensku to celé vypuklo 29. apríla pod názvom “vardoma”  www.vardoma.sk. 

Ako to funguje

     Online si objednáte box so surovinami na prípravu troch rôznych jedál pre Vami zadaný počet osôb 1, 2 alebo 4. Na výber máte klasické a vegetariánske menu.
Výhodou je, že ak sa rozhodnete túto službu využívať pravidelne každý týždeň alebo každé 2 týždne, nemusíte zakaždým zadávať svoje údaje. Pri prvej objednávke sa zároveň aj zaregistrujete a zvolíte frekvenciu dodávania. Automaticky vám budú potom doručované balíky každý / každý druhý pondelok. Ak sa rozhodnete, že už tieto služby nechcete využívať, jednoducho sa prihlásite a dodávku pozastavíte alebo zrušíte.
Myslím, že všetky ostatné prípadné nejasnosti by mohli byť zodpovedané tu

Plusy a mínusy:
+ dodávateľmi potravín sú rakúske firmy, čo by mohol byť na jednej strane problém pre národovca, ale priznajme si, rakušania mávajú predsa len lepšiu kvalitu potravín
+ doručenie zdarma
+ ak vardoma niekomu odporučíte, tento pri svojej objednávke dostane zľavu 10Eur a vám bude pripísaný na vardoma účet kredit v tej istej hodnote
- vegetariánsky box je možné objednať len pre 2 osoby
- systém môžu využívať len ľudia, ktorí majú možnosť si dať zásielky doručiť do okresu BA, MA, SC a PK
- / + niektorí by mohli mať problém s tým, že nie je možné platiť na dobierku, ale podľa môjho názoru je tento systém omnoho pohodlnejší

Ako to prebiehalo u nás

     Keďže som mala záujem o vegetariánske recepty, neostávalo mi nič iné ako objednať si balíček pre 2 osoby. Tento vás vyjde 42 Eur s DPH. 
     Po uskutočnení objednávky vám najbližší pondelok večer medzi 18 a 21 kuriér doručí veľký balík plný čerstvých surovín na prípravu jedál z menu, ktoré ste si zadali. Garantujem vám, že po otvorení krabice budete mať chuť vyskúšať všetko naraz! :-) 
Suroviny sú zrozumiteľne označené, čerstvé, svieže, zelenina je čistá a všetko dôkladne zabalené.
K potravinám je samozrejme priložená aj brožúrka s receptami. Napríklad ako tento
ukážkový receptový zošit


Plusy a mínusy:
+ jednotlivých surovín je väčšinou viac ako pre 2 osoby, takže sa v pohode nasýtia aj 3, možno 4 ľudia, prípadne vám zostane na ďalší deň alebo iný, vlastný recept
+ brožúrka s receptami má predierkované stránky, takže si ich môžete odložiť do zakladača a kedykoľvek sa k nim vrátiť

+ vaša brožúrka obsahuje všetky recepty na daný týždeň a teda nielen tie, ktoré ste si zadali, čo je výhodou napr. na inšpiráciu pri varení po zvyšné dni v týždni 
+ na konci brožúry je uvedený zoznam surovín, slovenský preklad z nemčiny a k nim podrobné zloženie a spôsob uskladnenia, sympatické riešenie
+ každý týždeň dostanete v boxe nový receptový zošit, recepty sa neopakujú, sú stále nové a výnimočné
+ recepty sú čo do prípravy jednoduché a rýchle, ale pestré a bohaté na živiny 
 - recepty boli pre mňa písané mätúcim spôsobom, preskakuje sa z jednej čiastkovej prípravy do druhej, musela som sa vracať v krokoch späť, aby som pochopila čo s čím :-)
- myslím, že pre SK spotrebiteľa je cena dosť vysoká, možno pre rakúskeho primeraná, ale som si istá, že napr. v Bratislave si tento systém klientelu nájde. Na druhej strane viem, že platím za kvalitu, žiadna Čína a polohniloby
-  ochrancovia prírody by mohli byť v rozpakoch z množstva obalového materiálu, nakoľko musí byť každá surovina zabalená zvlášť

- niektoré suroviny by mohli byť problematické z hľadiska trvanlivosti, napr. sa mi stalo, že zo špenátových listov som už na druhý deň po doručení musela polovicu vyhodiť


Varím, varíš, varíme

Prejdime teraz k vareniu. Vegetariánske menu 21. týždňa (21.-26.5.), teda toho môjho pozostávalo z nasledovných troch jedál:


Špagety so šalviovým maslom a dusenými paradajkami 






Jarný šalát s pečenou fetou



Kozí syr s oprážanou špargľou

Na recepty sa môžete tešiť v budúcich príspevkoch. Pre mňa boli aj čiastočne novou inšpiráciou, ale nadmieru chutné a presne podľa môjho gusta. Verím, že sa budú páčiť aj vám.

Záver:

Myslím, že systém Vardoma si svojich priaznivcov aj na Slovensku určite nájde. Majú na to mnoho predpokladov a svedčí o tom nespochybniteľná kvalita a spoľahlivosť ich služieb, o ktorej som mala možnosť sa presvedčiť. Dovolím si tvrdiť, že podmienky na našom trhu majú na to celkom priaznivé. V dnešnej uponáhľanej dobe už nie je v móde stravovať sa po reštauráciách, ľudia sa vracajú k jednoduchosti, striedmosti a preferujú domácu produkciu. Na druhej strane je na to popri pracovnej vyťaženosti veľmi málo času. V takomto prípade KochAbo brnklo na tú správnu strunu, aj vlk sýty, aj ovca celá.
Už len dodám, že doladení menších detailov a vychytaní múch, ktoré sa na začiatku podnikania v nových vodách určite nájdu, môžem s čistým svedomím prehlásiť, že ide o 100%-nú firmu. 
Osobne im veľmi držím palce!



 

2 komentáre:

  1. o tom som už počula, ale pre mňa je to trochu drahé...teším sa na recepty :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ano Bibus, nie je to lacny spas ani pre nas...

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...