streda 14. októbra 2009

Sicílska parmigiana alebo zapekané baklažány s mozzarellou



     Tak a dostali sme sa konečne k našej vytúženej parmigiane. Vytiahla som baklažány z Miletičky a išlo sa na to:



Na 1 plech pre 4 ľudí budeme potrebovať:

  • baklažány 3ks
  • mozzarella 3ks (najlepšia di Buffala)
  • cesnak 3 ks
  • paradajkový pretlak 1 balenie (250-300g)
  • strúhaný parmezán cca 100g
  • čerstvé lístky bazalky cca 20ks (dá sa nahradiť aj sušenou)
  • oregano sušené
  • soľ
  • olej podľa potreby


1. Baklažán pozdĺžne nakrájame na plátky (voľakedy sa aj nechal nasolený v sitku, aby pustil vodu a nebol horký, ale pri dnešných vyšľachtených odrodách to už nie je treba).

2. Jednotlivé pláty opražíme na troche oleja.

3. Následne vysmažené vrstvíme do hlbšieho plechu (alebo jenskej misy) nasledovne: tenká vrstva pretlaku, baklažány, pretlak, plátočky cesnaku, bazalka a natrhané kúsky mozzarelly. Kto chce, môže dať aj parmezán do vrstvenia, parmigiana bude chutnejšia. Komu stačí mozzarella, môže dať parmezán až nakoniec navrch.

4. Na poslednú vrstvu baklažánu dáme už len pretlak, posypeme parmezánom, prikryjeme alobalom a dáme piecť pri 180°C na 30 – 45 min. V polovici pečenia alobal odstránime.

5. Po vybratí z rúry necháme ešte dobublať, trochu ochladnúť. Podávame s bagetkou alebo celozrnným chlebíkom, krájame a pečivkom vytierame šťavu. Mňam! Veľmi dobre chutí aj parmigiana „odstáta“ na druhý deň, keď sú chute prepojené.









♡♡♡

5 komentárov:

  1. Robili sme dnes podľa Tvojho receptu a musím povedať že je to VYNIKAJÚCE jedlo! Určite sa k nemu ešte vrátime ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak to sa velmi tesim Nazarboncuk! Dakujem za spatnu vazbu!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nech žije Ondrej! :) to si ukončila napínavo s tým koláčom... pred baklažánom mám rešpekt, poslené razy sa mi zdal horký a už sa mi nechcelo presviedčať o tom, že nemusí to byť vždy. ešte mu musím dať asi novú šancu. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Juli, vraj preto sa baklazan nechava pred pouzitim nasolit a pustit stavu. Nakrajas na kolieska, osolis a nechas aspon 45 min. Ja som mala posledne taky starsi a vyzeralo tiez, ze bude horky, ale asi vdaka tomuto nebol. A som si zaspominala, ked som citala prispevok o kolaciku, bo som este ani nechyrovala vtedy, ze budeme s Jarkom spolu.

    Luci, aj ja ho milujem, skoda, ze nie vzdy sa mi chce venovat priprave. A najlepsia je parmigiana na druhy den po priprave. MNAM!

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...