Či už je to počasím alebo mojou povahou, akosi sa mi nechce lúčiť s Vianocami. Tento recept nie je síce výhradne vianočný, ale hodí sa k nim. Vieme si ho však nadekorovať a prispôsobiť podľa príležitosti a ročného obdobia ako chceme. Navyše je tak jednoduchý a pritom slávnostný! Škoda nevyskúšať.
Na 1
závin si pripravíme:
|
1. Filety, ak sú mrazené, necháme úplne
rozmraziť, najlepšie cez noc, to isté urobíme so špenátom. Ten vložíme do
sitka, aby sa zároveň scedil. Po rozmrazení ho ešte postláčame, aby sme
odstránili prebytočnú vodu.
2. Olivy nasekáme nadrobno. Cesto
rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a do stredu pozdĺžne naukladáme náplň,
pričom vpredu i vzadu plnky necháme miesto na zavinutie koncov rolády.
Najprv ukladáme filety, tie osolíme, na ne špenátovú drť a nakoniec nasekané
olivy.
3. Bočné strany cesta kolieskovým rezátkom nakrájame na cca 1,5 cm rezance šikmo od plnky smerom von po celej dĺžke cesta. Roládu skladáme tak, že
začneme nerozrezanými koncami, tie zavinieme a urobíme tak končeky, na ne
ukladáme striedavo z jednej a z druhej strany rezance až kým
nemáme závin hotový. Zbytky cesta použijeme na dekoráciu. Fantázii sa medze
nekladú, zvolíme ich podľa ročného obdobia, či príležitosti.
4. Pečieme pri 180°C 30 minút. Môžeme
krájať ešte za horúca (viď foto) alebo počkáme, kým závin vychladne – vtedy je
rez ostrý a úhľadný.
TIP: druh ryby môžeme obmieňať podľa chuti
(napr. aj losos sa veľmi hodí) a plnku tiež, špenát sa dá nahradiť
hráškovým pyré, olivy sušenými paradajkami, môžeme pridať aj štipku cappár.
Ďakujem Nikonu za
zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!
Pri
príprave tohto receptu som použila pekáč Stone Legend od Delimano.
♡♡♡
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára