Asi nie každému
ulahodí cibuľka na tejto pizzi, ale nebojte sa, je červená a smažená,
takže žiaden pach z úst, ani výrazná chuť nehrozia. Ja cibuľou asi v akejkoľvek
úprave nepohrdnem, takže je to presne moja šálka kávy, ak ste podobne zameraní,
určite bude chutiť aj vám. Ja som
popri tuniakovej robila aj pizzu s pestom z medvedieho cesnaku, ale
tento recept si nechám nabudúce. Neľakajte sa zdanlivej zložitosti postupu,
celý proces je veľmi jednoduchý a šup šup.
Na 2 ks pizze o priemere 30 cm budeme potrebovať:
Cesto:
Obloženie:
|
Príprava cesta:
1. Droždie zalejeme 100ml teplej vody s medom a necháme rozpustiť,
nabobtnať. Potom ho vlejeme do pripravenej múky a začneme miešať. Postupne
pridávame zvyšnú vodu vtedy, keď nám cesto absorbovalo tú predošlú. Vmiesime aj
soľ.
2. Keď sme minuli vodu, opäť po častiach pridávame olej. Ak máme kuchynský
robot, môžeme použiť aj ten a ušetríme si prácu.
3. Vymiesené cesto musí byť hladké, kompaktné a nelepivé.
4. Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou (aby nám neoschlo) a necháme v dostatočne
veľkej nádobe nakysnúť na aspoň dvojnásobok pôvodného objemu.
5. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti a utľapkáme ho na vymastenú formu (nepotrebujeme ani valček, je poddajné). Ak by sme chceli úplne tenučkú pizzu, treba si už pomôcť valčekom, v tom prípade nám vyjdu asi až 3 ks pizze.
Príprava obloženia a pečenie pizze:
1. Rúru vyhrejeme na 200°C.
2. Teraz si pizzu môžete obložiť čím chcete. Základom už tradične býva
paradajkový pretlak a mozzarella, ale ja mám rada aj pizzu len so soľou a rozmarínom
– teda foccacciu, prípadne len s paradajkovým pretlakom a cesnakom...fantázii
sa medze nekladú, aj keď sú ingrediencie, ktoré na pizzu nepatria, ako napr.
kukurica, či ananás...
3. Lúpané paradajky mierne podrvíme na menšie kúsky (lyžicou alebo nožom) a rovnomerne
ich na pizzu rozmiestnime (nešetríme, aby nebola suchá). Dáme piecť do rúry
vyhriatej na 200°C na cca 15 min.
4. Medzitým cibuľu nakrájame na tenké plátky a na oleji ju smažíme osolenú,
na miernom ohni až pokiaľ nezmäkne, 10-15 min.
5. Mozzarellu si natrháme na menšie kúsky, bazalku nasekáme nadrobno.
6. Keď je pizza predpečená, vyberieme ju a doplníme o mozzarellu, tuniak,
smaženú cibuľku, oregano a bazalku.
6. Opäť vložíme do rúry a necháme dopiecť cca 5 min. podľa okrajov
cesta - keď majú zlatú farbu a sú chrumkavé, pizza je hotová.
A vedeli ste, že cesto si môžete vymiesiť aj do zásoby? Stačí, ak ho uchováte v mrazničke.
♡♡♡
mnam ,Danka..toto je moja oblubena:) tiez ju zvyknem presne takto robit,jedine teda nabuduce skusim bielu muku zamenit za spaldovu :)
OdpovedaťOdstrániťFakt Martinka? No tak to by som ani nepovedala, že cibuľa a tuniak sú takou obľúbenou kombináciou, aj Pavlínka mlsná kočka mi písala, že si takú dala v Taliansku :)
OdstrániťNapln výborná, ale cesto mi teda až tak nenakyslo pri pečení...hm, ale zjedla sa ..
OdpovedaťOdstrániťNo to mi je ľúto!!! Môže sa to stať, ak príde droždie do kontaktu so soľou alebo ak je zaliate príliš horúcou alebo studenou vodou. Taktiež je dobré pre istotu po utlapkaní do formy nechať cesto ešte chvíľku v teple a až potom piecť...
Odstrániť