nedeľa 14. februára 2016

Valentínska after eight torta (bez umelých farbív)



     Valentín je pre niekoho komerčný sviatok, pre iných zas ďaľšia príležitosť ako vyjadriť lásku svojim partnerom, či srdcu blízkym ľuďom (ja napríklad dávam nejakú sladkostičku vždy aj rodičom :-)). My si s Jarkom teda nič extra darovať nezvykneme, ale nejakú drobnosť to predsalen chce.

Tento rok to bolo celé také imrovizované, aspoň u mňa. Nič extra som si nepripravovala a rátala s tým, že ukuchtím nejaký vlastnoručný prejav lásky. Láska mi odcestovala pracovne do Prahy a ja som zaľahla so silnou nádchou...No super. Našťastie, v sobotu som už ako tak nabrala dych a všetko stihla. Aj keď som improvizovala na poslednú chvíľu, využila to, čo mám doma, nakoľko som nemohla ísť ani do obchodu a piekla som Jarkom za chrbtom, decentne vzdialeným... :-) ale podarilo sa!

Dnes bohužiaľ ochorel zasa on...tak dúfam, že táto moja tortička z lásky mu aspoň trochu zdvihla náladu.




Ingrediencie na tortovú formu o priemere 30 cm:
  • červená repa 250 g
  • horká čokoláda 200 g
  • maslo 60 g
  • vajcia 5 ks
  • trstinový cukor 70 g
  • vínny kameň (prášok do pečiva) 1,5 ČL
  • kakao 5 PL
  • štipka soli
  • mascarpone 250 g
  • trstinový cukor 2PL
  • mätová aróma 2 ČL




1. Repu ošúpeme a uvaríme (cca 30min.). Necháme vychladnúť a rozmixujeme.

2. Čokoládu s maslom si roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme 10-15 min. za občasného premiešania chladnúť.

3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Bielka si ešte odložíme do chladničky. Do vyšľahaných žĺtkov pomaly, jemne primiešavame roztopenú čokoládu, kakao, vínny kameň a následne aj rozmixovanú repu, pričom z nej odložíme cca 2 PL.

4. Bielka vyšľaháme so štipkou soli dotuha a opatrne, po častiach ich vmiešame do čokoládového cesta.

5. Vylejeme do tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme pri 180°C cca 30-40 min. Vytiahneme po slamkovom teste.



 
6. Marscarpone vyšľaháme s repou, 2 PL cukru a mätovou arómou. Ak je mascarpone príliš tuhý a chceme, aby nám pretekal cez okraje torty, môžeme k nemu primiešať trochu acidka (alebo mlieka), ako som urobila ja.

7. Upečenú tortu necháme vychladnúť, potom ju pozdĺžne prekrojíme na 2 časti, vyplníme mascarpone, spojíme a potrieme mascarpone aj po vrchu. V chladničke necháme pár hodín stuhnúť a prepojiť chute.

8. Pred servírovaním môžeme ešte vytvoriť rôzne tvary a to za použitia buď rôznych formičiek alebo tvarov vystrihnutých z papiera, cez ktoré preosejeme buď kakao alebo práškový cukor, podľa chuti.




  A takéto krásne skvosty som dostala na Valentína ja :-)



♡♡♡

4 komentáre:

  1. Vyzerá to skvele, len som nepostrehla kam sa pridáva vínny kameň (prášok do pečiva) 1,5 ČL a
    kakao 5 PL ? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jojda, ďakujem veľmi pekne za upozornenie! Úplne mi to uniklo. Ale už som to napravila.

      Odstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...