Tašky robila moja babka
krupánská a preto budú na mojom blogu. Viem, že ich väčšina z vás pozná,
ale ja ich tu aj tak chcem.
Chodila som k nej na prázdniny. Babka mala aj dedka,
ale u nás sa vždy vravela u oboch babiek, že sa ide k babke. Krupánskej alebo
vištuckej.
Keď robila tašky babka, nevedela som ich jesť, lebo
tam pre mňa, vtedy dieťa, dávala veľa korenia. Pre dedka. Ale veľmi mi chutilo
to cesto. Mňam! Ja ich robím už s inou náplňou - menej korenia vykompenzujem
inými surovinami. Tu je recept.
Tašky |
Na 2 plechy tašiek (cca 8 ks) si pripravíme:
Cesto:
- zemiaky uvarené v šupke cca 7-8 ks
- múka špaldová podľa potreby (viac ako 1 kg nebudete potrebovať, odhadujem to na 500g)
- soľ 1 ČL
Na náplň:
Babka dávala bravčovú masť, mleté korenie a krupicu.
Tu je moja verzia.
- olivový olej
- morská soľ
- korenie
- feferónka (mletá alebo drvená, sušená alebo čerstvá) podľa chuti
- cesnak čerstvý (viem si predstaviť aj sušený) cca 8 ks
Prípadne ešte si viem predstaviť:
- sušená červená paprika
- sušené bylinky podľa chuti
- obľúbený syr
Tašky |
- Vychladnuté zemiaky ošúpeme a
nastrúhame, prípadne roztlačíme najemno, pridáme soľ a prisypávame múku,
miesime cesto, až kým nie je kompaktné, relatívne pevné a nelepí sa nám na
ruky.
- Cesnak pretlačíme do oleja a premiešame. Ak máme
feferónku mletú, tak ju k oleju pridáme tiež.
- Cesto si rozdelíme na 8 bochníčkov. Každý bochníček
rozvaľkáme na dĺžku plechu a šírku cca 15cm na pomúčenej doske a potrieme ochuteným olejom, posypeme soľou a
korením (prípadne nami zvolenými surovinami) a zavinieme tak, že hornú tretinu
cesta preložíme k stredu a to isté urobíme s dolnou tretinou cesta (takto zavinuté by mali merať tú 1/3 z pôvodnej šírky, teda cca 5 cm).
Tašky |
- Dáme piecť na vymastený plech cca 10-15 min.
pri 180°C kým nie sú odspodu jemne prifarbené. Vtedy ich otočíme pripečenou
stranou nahor a pečieme ďalších 10-15 min.
Tašky |
Papáme len tak. Chutia trochu ako lokše. Ja ich
milujem!
Ja toto jedlo vôbec nepoznám. Nielenže sa u nás doma nikdy nerobilo, ale som sa s ním doteraz vôbec nestretla :-(
OdpovedaťOdstrániťAj u nás doma sa málokedy robiavalo a pritom babka, o ktorej píšem bola z maminej strany. Treba vyskúšat, sú veľmi dobré ;-)
OdstrániťPridám si tento recept k tvojmu jablkovému koláčiku, ktorý je už u nás udomácnený a raz to hádam vyskúšam.
OdstrániťJeeej, to vážne? A ktorý jablkový koláčik Danielka? Toto by ma veľmi zaujímalo :-) Porovnať si chute.
OdstrániťAž raz kyskúšaš aj tie taškt, budem rada, ak dáš vedieť ako šmakovali:-)
ani ja som o tom v zivote nepocula... precoooo??! vyzera to fantasticky! mnam!
OdpovedaťOdstrániťAj fantasticky chutí, všetci, čo ich poznajú ich majú radi.
Odstrániťtiez to vobec nepoznam...ale receptik odkladam, lebo vyzerá velmi mnamozne :), dakujem pa Zuzana
OdpovedaťOdstrániťSom rada, dúfam, že budú chutiť :-)
OdstrániťDosť často ostávam v milom úžase, že na to aké je to Slovensko malé, máme toľko regionálnych receptov. Čo regionálnych, čo dedina, to zaujimavý recept. Ďakujem zaň.Pekný víkend!
OdpovedaťOdstrániťJa ďakujem za pekný komentár :-) Nečakala som, že tašky sú až také neznáme :-)
OdstrániťVerim ze su skvele, taketo babičkovske recepty nemôzu byt zle :) a krásne si ich zmodernizovala Danka :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem pekne :-)
OdstrániťTak toto ani ja nepoznam, ale urcite vyskusam, dakujem za recept :)
OdpovedaťOdstrániťTeším sa a niet za čo ;-)
Odstrániť