Už nejaký čas som túžobne vykúkala po špargli. A tak, keď som ju pred časom
v Lidli zočila, zahájila som moju špargľovú sezónu. Najprv si ju
samozrejme najviac vychutnávam len tak surovú a keď sa nabažím, začnem
vymýšľať špecialitky a kombinácie. Dnes to bude jednoduchá a zdravá jarná
rýchlovka, ktorá obsahuje mix zelených potravín:
Špargľa
- je ideálna na
jarný detox, nakoľko je takmer bez kalórií, má močopudné účinky a tiež
prečisťujúce (to poznáte podľa charakteristického zápachu vášho moču po jej
konzumácii).
Žihľava
- má čistiace
účinky na krv, zlepšuje funkciu pečene a žlčníka, taktiež pôsobí
detoxikačne.
Ligurček
- podporuje
vylučovanie škodlivých látok z tela, je to diuretiku, zlepšuje krvný obeh
a činnosť srdca.
Zoznam uzatvára
Pamajorán alebo oregano, ktoré má antibakteriálne a antiseptické účinky.
.
Na 2 porcie budeme potrebovať:
|
.
1. Pohánku namočíme do horúcej vody cca hodinu pred samotnou prípravou
receptu, pridáme 1/2 ČL morskej soli.
2. Cibuľku nakrájame na tenké kolieska a hodíme na rozpálený olej na väčšej
panvici. Osolíme, necháme minutku - dve dusiť a pridáme na rezančeky nakrájanú
hlivu. Chvíľu restujeme, následne podlejeme sójovou smotanou, pridáme kari
pastu, opäť posolíme a dusíme do zmäknutia hlivy.
3. Plátky mandlí najprv nasucho opražíme na grilovacej panvici a odložíme
ich.
4. Špargľu umyjeme, odkrojíme drevnaté konce, spodné okraje trochu ošúpeme a takto špargľu hodíme vcelku na grilovaciu panvicu potretú olejom, osolíme a ugrilujeme zo všetkých strán. Cesnak nakrájame na plátky a dáme ho tiež krátko grilovať vedľa špargle.
5. Keď je hliva uvarená, vsypeme k nej nasekané (postrihané) žihľavové
listy, pamajorán a ligurček, tahini a scedenú pohánku, len na toľko, aby sa
zohriala, chvíľu miešame a odstavíme.
6. Pohánku so špargľou podávame posypanú strúhaným alebo hoblinkami parmezánu,
cesnakom, pažítkou a plátkami mandlí.
Na grilovanie som použila grilovaciu panvicu DELIMANO CERAMICA INTENSO GRILL PAN.
Minule sa ma
môj talian (tak volám môjho šéfa) pýtal, či u nás tiež rastie divá
špargľa...no neviem, neviete? Zistila som, že by to asi mal byť asparagus
officinalis, dočítala som sa, že v Čechách sa vyskytuje, tak snáď aj
u nás. Je menšia, ale predpokladám, že aj chuťovo výraznejšia, ako to už
pri neumelo pestovaných rastlinách býva...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára