Už som písala,
že torty robiť neviem, veď to sami vidíte aj z nadpisu, aj z fotky :-)
ale dobrá bola, to môžem prehlásiť s čistým svedomím. A neoslavovali sme
nič, len som sa zasa raz hecla k vyššiemu levelu kávičkového dezertu. Tak
možno aj tip pre vás na víkendový koláč. A ovocie môžete obmieňať podľa
toho, čo máte doma. Viem si predstaviť aj kontrast s kyslými zaváranými marhuľami,
prípadne namiesto torty urobiť koláč na plech, potrieť pomarančovým džemom, do
cesta dať pomarančovú šťavu a poliať čoko. Nechám to na vašu fantáziu.
Na tortu o priemere cca 20 cm si pripravíme:
Na polevu:
|
1. Chia zalejeme 6 PL kokosového nápoja a necháme nabobtnať.
2. Zmiešame obe múky, pridáme cukor, kakao, vínny kameň a premiešame. Vmiešame 250g ríbezlí, nabobtnané chia, roztopený kokosový olej, kokosový nápoj a dôkladne premiesime.
3. Ja som použila formu o priemere 17 cm a piekla som na dvakrát. Jeden plát sa piekol 15-20 min pri 180°C, treba urobiť slamkový test vlhkosti. Torta by mala byť trochu vlhká, tažšia, ako brownies.
4. Keď máme pláty cesta vychladnuté, pripravíme si ríbezľovú plnku tak, že 200
g ríbezlí trochu rozmačkáme (necháme aj celé, aj rozmačkané), dáme s agarom zovrieť a odstavíme. Keď zmes začne tuhnúť, natrieme ju na spodný
plát cesta a prikryjeme druhým plátom.
5. Na záver si roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli za pridávania kokosového
oleja. Schválne som neuviedla množstvo oleja, nakoľko každá čokoláda obsahuje
iné percento tuku a tak aj jeho potreba pri roztápaní je iná. Tuku pridávame
len toľko, aby sa čokoláda topila a bola hladká, lesklá a kompaktná. Polejeme
tortu a necháme stuhnúť.
Ak nie ste zvyknutí na pohánkovú múku, torta bude mať pre vás možno
zvláštnu alebo netradičnú chuť, ale nám sa veľmi páčila.
Na prípravu tejto torty som použila mixér Delimano.
Fotím na Nikon
D5300. Ďakujem Nikonu za poskytnutie!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára