Pekne sa nám
ozimilo a ja to cítim aj na mojom jedálničku. Bohužiaľ pre mňa, mám
tendenciu jesť viac, obaľovať sa, ako pred zimou. Dúfam, že krásne jarné dni sa
nám opäť vrátia. Zatiaľ si dajme ešte niečo teplé, dnes je to vyslovene recept
na zahriatie. Nielen preto, že ide o teplú polievku, ale aj pre charakter
ingrediencií – pikantné - zahrejú zvnútra. Je prekvapivé ako vie byť repa, tá
stará plodina slovanských polí a záhrad našich babiek a dedkov, byť
všestranná chuťovo i v uplatnení. Či už si spravíme cviklové risotto
alebo ju použijeme do koláča, vždy nám urobí službičku, dosiahnuť to, čo práve na
tanieri potrebujeme mať.
Táto polievka
je jedným z jedál, v ktorom by som repu neuhádla. Prítomnosť pestrej škály
orientálnych korenín úplne potlačila jej sladkú a zemitú chuť. To ale
neubralo na jej lahodnosti a chuťovom zážitku. Ak máte radi pikantné, úprimne
odporúčam vyskúšať!
Pre 4 osoby potrebujeme:
Cícer na finálne doladenie:
|
1. V hrnci rozohrejeme kokosový olej. Keď je rozpálený, hodíme naň nadrobno
nakrájanú cibuľu. Po chvíli aj cesnak a strúhaný zázvor. Miešame a po chvíli
vsypeme ošúpanú a na kocky nakrájanú repu a podlejeme horúcou vodou.
2. Varíme do zmäknutia repy. Následne repu rozmixujeme ponorným mixérom, prilejeme kokosovú smotanu (trochu si odložíme na dozdobenie tanierov), necháme
prejsť varom a odstavíme, prípadne ešte dochutíme korením, ktoré sa nám žiada.
3. Cícer si pripravíme tak, že na rozpálenom kokosovom oleji ho trochu
opražíme, následne posypeme koreninami a miešame, aby sa obalil.
4. Hotovú polievku pokvapkáme kokosovou smotanou, konopným sirupom a posypeme
cícerom.
Tip: Cícer sa dá piecť obalný koreninami aj v rúre.
Tip: Cícer sa dá piecť obalný koreninami aj v rúre.
My sme si dnes
z nostalgie (a zo zimy) aj v krbe založili. Aký kontrast s jarnými kvetinkami, však? :-)
♡♡♡
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára