U nás sa lievance robili málokedy. Vždy to boli palacinky. Pamätám si ako mi mama musela vyrábať tie s chrumkavým natenko opečeným okrajom. Mňam sladučké s domácim džemom alebo mletými orechmi s cukrom alebo jednoducho s grankom....alebo s džemom posypaným grankom :-D Lievance robiť neviem a ani neviem, či sa mi tieto podarili. Ale dobré boli. Čo poviete vy?
Jablkovo-škoricové lievance s jablkovo-tekvicovým džemom |
Na cca 20 ks:
- jablká 200g
- hladká múka 125g
- prášok do pečiva 3g
- olej 1 PL
- biely jogurt 75g
- mlieko 150ml
- vajce 1ks
- trstinový cukor 2PL
- škorica 1ČL
- Jablká nastrúhame nadrobno (nie na kašu, ani na plátky, niečo medzi tým) a zmiešame s cukrom a škoricou.
- Do misky odvážime múku, prisypeme prášok do pečiva a metličkou premiešame - prekypríme.
- V druhej nádobe zmiešame jogurt, mlieko, vajce a olej a pridáme jablká. Tekutú zmes prilejeme k sypkej a opäť metličkou premiešame.
- Rozohrejeme veľkú nepriľnavú panvicu a akonáhle je horúca, potreme ju olejom. Malou naberačkou na ňu prenesieme trochu cesta a vypuklou stranou naberačky rozotrieme na veľkosť priemeru 6 cm. Takto zaplníme celú panvicu.
- Cesto sa začne nafukovať a na jeho povrchu vznikajú praskajúce bublinky. Vtedy už lievance otočíme a rýchle dopečieme na druhej strane. Keď sa sfarbí dozlata aj na druhej strane, môžeme ho vybrať.
- Pokračujeme do spracovania celého cesta.
Jablkovo-škoricové lievance s jablkovo-tekvicovým džemom |
- jablká 1000g
- tekvica hokaido 700g
- šťava z 1ks citróna
- trstinový cukor 4PL
Umyté jablká zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky, hokaido umyjeme a nakrájame na kocky. Dáme variť podliate trochou vody na dne. Keď zmes zmäkne, ponorným mixérom ju rozmixujeme, pridáme šťavu z citróna a cukor a varíme do zhustnutia.
Jeho chuť je dosť sladká, takže by som ho už druhýkrát v tejto kombinácii nevolila, ale viem si ho predstaviť napr. na koláč ;-)
Jablkovo-tekvicový džem |
Jeho chuť je dosť sladká, takže by som ho už druhýkrát v tejto kombinácii nevolila, ale viem si ho predstaviť napr. na koláč ;-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára