pondelok 18. júna 2012

Subito presto PESTO!


     Milí priatelia papkáči, tak som sa po dlhej odmlke opäť našla, bohužiaľ bujaré zmeny v mojom súkromí na chvíľu ochromili blog a isté okolnosti a zmeny priorít načas odsunuli blogovanie na vedľajšiu koľaj. Vyzerá to však, že sa vám už budem môcť prihovárať častejšie ako kedykoľvek predtým...

     Dnes si na rozcvičenie pripomenieme recept na pesto. Mama každý rok zasadí kopec bazalky, ktorú však ona nikdy vo svojej kuchyni nepoužíva (stará škola :-) a tak všetka skončí u mňa, aby sa premenila na chuťovo neodolateľnú zmes pripomínajúcu horúce stredomorie....omáčku PESTO. O peste som už na mojom blogu písala a recept zverejnila dakedy v počiatkoch jeho existencie. Pre tých, čo ma začali sledovať iba nedávno, recept uvádzam aj tu dolu. Avšak, berte ho len orientačne, pripravujte pesto od oka! Vtedy je najlepšie. Mne sa napr. v pôvodnom recepte vidí množstvo syra privysoké...ale je to na každého chuti samozrejme. 






  • čerstvá bazalka 60g
  • cesnak 6 strúčikov
  • píniové oriešky 45g (alternujem aj s vlašskými)
  • strúhaný parmezán 125g
  • olivový olej extra vergine 175ml
  • soľ, najlepšie himalájska, množstvo podľa chuti


Všetky suroviny spolu rozmixujeme. Kto je zástancom tradícií, utlačí pesto v mažiariku, no pri väčších množstvách je to dosť nepraktické, preto ja už teraz používam klasický nožový mixér s miskou. 

Použijeme klasicky na cestoviny (pričom ich nezlejeme dosucha, ale necháme v nich trochu vody z varenia, aby pesto vytvorilo krémovú omáčku) alebo na dochutenie krémových polievok, napr. paradajkovej, tekvicovej, brokolicovej..., na pizzu, či ako nátierku na bruschettu (čítaj brusketta)...fantázii a chutiam sa medze nekladú.




Isto vás bude zaujímať ako pesto uchovávať, aby sa nepokazilo. Pesto je konzervované soľou a olejom - preto ho tam ide tak veľa. Ja som ho doteraz dávala klasicky do pohárov so závitom a z obavy, že sa pokazí radšej uchovávala v chladničke. Ak si vyberiete tento spôsob povrch musí vždy pokrývať vrstva oleja. To platí, aj keď pesto načnete, odoberiete z neho, vždy navrch dolejte olej, aby nezačalo plesnivieť, aj keď najlepšie je ho čím skôr skonzumovať. 
Jeden môj taliansky kamarát mi však prezradil pre mňa prevratnú metódu. Totiž jeho mamma pesto jednoducho zamrazí. Urobí si mini mono alebo double porcie a podľa potreby si vždy vyberie a rozmrazí len požadované množstvo. Pomôže vám v tom nádobka na ľad, do ktorej umiestnite pesto a po zamrznutí kocky jednoducho vyberiete a premiestnite do spoločnej nádoby, či vrecúška. Tento rok bude teda aj u nás frosen pesto. Zvolila som však metódu mini plastové nádobičky (máme doma mini nádobky na potraviny, ktoré su však až tak malé, že do nich nič nevojde a tak som im konečne našla uplatnenie!). Uvidíme ako sa nápad ujme! 
Doplnenie: mrazené pesto už robím každý rok a má tú výhodu, že doň nemusím pridávať toľko oleja, takže oceňujem, že je menej mastné.

Arrivederci ed a presto!


♡♡♡

3 komentáre:

  1. ja milujem pesto, a to Tvoje vyzerá úplne..ach.. :) aj nápad so zamrazovananím, sa určite ujme :) inak, som strašne zvedavá, aké zmeny, ale tak to je trošku netaktná otázka do komentára, hihi, hlavne, že z nich vzišlo, že bude čas na blogovanie :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Buonissima ricetta, gustosa e fresca, perfetta per caldo estate :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Andurejka, ďakujem. Áno, sama som zvedavá aké bude pesto po rozmrazení :-) viac info mimo blogu :-)

    Sonia, přesně tak a je to také velmi praktické řešení, když člověk nemá čas nebo chuť "hrát si" s omáčkou.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...