Tortelli di
zucca alla Mantovana, čiže tortelli z tekvice na mantovanský spôsob sa zvyknú variť na štedrý večer. Nuž ale keď nám hokkaido dozrieva práve teraz,
rozhodla som sa tento viac-menej jesenno-zimný recept vyskúšať už v polovici
augusta. Koniec koncov to aj tak vonku už nevyzerá na leto.
Recept som si
trochu pozmenila podľa seba. Do originálnej verzie ide aj tzv. mostarda
mantovana, je to niečo ako jablková zaváranina, ale na pikantno, pridáva sa tam
horčicová esencia. Priznám sa, nikdy ma nelákalo ju ochutnať a tak ani
neviem aká vlastne je. Môj recept je teda bez mostardy a tiež bez
strúhanky, namiesto nej som pridala viac syra.
Tieto tortelli (alebo minitortičky) sú jedným zo
sladko-slaných jedál, aké aj my v slovenskej kuchyni máme, a tak možno
na začiatku si treba na sladkú chuť zvyknúť, niektorí si možno nezvyknú, ale
vyskúšať treba. Prípadne, ak sa vám žiada slanšia verzia, vynechala by som
amaretti a tortelli plnila iba syrom a tekvicou, v prípade potreby
doplnila možno otrubami alebo ovsenou múkou na zahustenie plnky. Sama musím ešte vyskúšať čo sa mi
osvedčí.
Na cca 4 porcie (7/8 ks tortellini na osobu) sa mi
osvedčili tieto množstvá*:
Náplň:
Na cestovinu:
Na záverečnú úpravu:
|
*Množstvo potrebného cesta sa môže líšiť v závislosti od toho ako
natenko ho vyvaľkáte (čím tenšie, tým viac tortellini), preto ak nemáte
vypracované svaly na rukách, je najideálnejšie použiť strojček na cestoviny.
1. Na cesto najprv jemne rozhabarkujeme vajíčko, zmiešame s múkou a miesime,
kým sa suroviny neprepoja a nevytvorí sa kompaktné cestíčko.
Cesto si pripravíme niekoľko hodín vopred, ideálne aj celý deň. Ja som
robila tortelli aj z niekoľkohodinového aj z 2 dňového cesta a čím
je staršie, tým lepšie a na tenšie sa dá vyvaľkať. Lepšie sa s ním pracuje,
je poddajnejšie.
2. Tekvicu zbavíme jadierok, nakrájame na polmesiace a dáme na plech
vystlaný papierom na pečenie piecť do zmäknutia pri 180°C. (Neodporúčam variť,
lebo tekvica je potom vodovejšia.)
3. Keď je tekvica upečená, rozmixujeme ju na kašu a zmiešame ju s podrvenými
alebo rozmixovanými amaretti, najemno nastrúhaným syrom a všetkými ostatnými
ingredienciami.
4. Cesto vyvaľkáme natenko, vrstvíme naň pomocou malých lyžičiek plnku, ale
iba do polovice šírky cesta, druhou polovicou cesta plnku potom prikryjeme. Okraje
okolo jednotlivých kopčekov cesta popritláčame (ja som si pomohla natretím okrajov vodou, aby sa lepšie prilepili) a kolieskom na krájanie
(najlepšie s vlnkovým okrajom) jednotlivé tortelli oddelíme. Takto
nakrájané ukladáme na pomúčený plech alebo utierku.
5. Keď máme všetky vykrojené, tortelli varíme cca 3-4 min. v osolenej
vriacej vode. Po vybratí ich pokvapkáme tekvicovým olejom a posypeme strúhaným
syrom.
Ako alternatíva k finálnemu dotvoreniu je burro e salvia, teda maslo a šalvia. Maslo necháme roztopiť na panvici, dávame pozor, aby sa nám nespálilo. Pridáme čerstvú šalviu a hneď ako máme maslo roztopené, vhodíme práve uvarené tortelli. Premiešame a podávame.
Pozn. Tortelli
môžeme ešte surové aj zamraziť, najlepšie na plechu a keď zamrznú,
premiestnime ich do vrecúška. Na ich prípravu ich netreba rozmrazovať, stačí
ich len rovno hádzať do vriacej vody, ale po troške, aby sa nám naraz príliš neochladila.
Pri príprave tohto receptu som použila ručný mixér
Utile od Delimano.
♡♡♡
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára