Parmigiana musí
byť aspoň raz za leto. Aj keď tento rok som si celý plech zjedla sama :-/ -
nedobrá reklama pre foodblogerku...
Recept som už na
blogu uverejňovala (dááávno), ale usúdila som, že si zaslúži lepšie fotky :-)
Mimochodom, s týmto receptom (foteným ešte na mobil) som na varecha.sk
vyhrala onoho času kávovar Dolce gusto, ktorý používam dodnes (chystám sa však kúpiť
nový kávovar, ktorý nebude vytvárať toľko odpadu, ak máte tipy, rady, postrehy,
sem s nimi!).
Dnes už
parmigianu robím od oka a baklažán nevyprážam, ale grilujem, hoci, musím
sa priznať, že vyprážaný mi chutí viac, neviem prečo, ale vtedy má úplne inú
chuť!
Nedávno som sa
dozvedela, že názov parmigiana nie je odvodený od syra parmigiano, ktorý sa pri
jej príprave používa, ale od sicílskeho nárečového slova parmiciana, čo znamená
okenica. A tak ako sú poskladané na sebe lamely okenice, tak sa na seba
vrstvia aj jednotlivé pláty baklažánu.
Na 1 plech pre 4 ľudí budeme potrebovať:
|
1. Baklažán
pozdĺžne nakrájame na plátky (voľakedy sa aj nechal nasolený v sitku, aby
pustil vodu a nebol horký, ale pri dnešných vyšľachtených odrodách to už
nie je treba).
2. Jednotlivé
pláty opražíme na troche oleja, prípadne ogrilujeme na grilovacej panvici.
3. Následne
pláty vrstvíme do hlbšieho plechu (alebo jenskej misy) nasledovne: tenká
vrstva pretlaku, baklažány, pretlak, plátočky cesnaku, bazalka a natrhané kúsky
mozzarelly. Kto chce, môže dať aj parmezán do vrstvenia, parmigiana bude
chutnejšia. Komu stačí mozzarella, môže dať parmezán až nakoniec navrch.
4. Na
poslednú vrstvu baklažánu dáme už len pretlak, posypeme parmezánom, prikryjeme
alobalom a dáme piecť pri 180°C na 30 – 45 min. V polovici pečenia
alobal odstránime.
5. Po
vybratí z rúry necháme ešte dobublať, trochu ochladnúť. Podávame s bagetkou
alebo celozrnným chlebíkom, krájame a pečivkom vytierame šťavu. Mňam!
Veľmi dobre chutí aj parmigiana „odstáta“ na druhý deň, keď sú chute prepojené.
Na grilovanie baklažánu som použila grilovaciu panvicu
Delimano Ceramica Delicia.
Ďakujem Nikonu za
zapožičanie fotoaparátu Nikon D5300!
♡♡♡
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára