štvrtok 28. júla 2016

Melanzane alla parmigiana alebo zapečený baklažán s mozzarellou "alla parmigiana"



     Parmigiana musí byť aspoň raz za leto. Aj keď tento rok som si celý plech zjedla sama :-/ - nedobrá reklama pre foodblogerku... 

     Recept som už na blogu uverejňovala (dááávno), ale usúdila som, že si zaslúži lepšie fotky :-) Mimochodom, s týmto receptom (foteným ešte na mobil) som na varecha.sk vyhrala onoho času kávovar Dolce gusto, ktorý používam dodnes (chystám sa však kúpiť nový kávovar, ktorý nebude vytvárať toľko odpadu, ak máte tipy, rady, postrehy, sem s nimi!).

     Dnes už parmigianu robím od oka a baklažán nevyprážam, ale grilujem, hoci, musím sa priznať, že vyprážaný mi chutí viac, neviem prečo, ale vtedy má úplne inú chuť!

     Nedávno som sa dozvedela, že názov parmigiana nie je odvodený od syra parmigiano, ktorý sa pri jej príprave používa, ale od sicílskeho nárečového slova parmiciana, čo znamená okenica. A tak ako sú poskladané na sebe lamely okenice, tak sa na seba vrstvia aj jednotlivé pláty baklažánu.



Na 1 plech pre 4 ľudí budeme potrebovať:

  • baklažány 3ks
  • mozzarella 3ks (najlepšia di Buffala)
  • cesnak 3 ks
  • paradajkový pretlak 1 balenie (250-300g)
  • strúhaný parmezán cca 100g
  • čerstvé lístky bazalky cca 20ks (dá sa nahradiť aj sušenou)
  • oregano sušené
  • soľ
  • olej podľa potreby


1. Baklažán pozdĺžne nakrájame na plátky (voľakedy sa aj nechal nasolený v sitku, aby pustil vodu a nebol horký, ale pri dnešných vyšľachtených odrodách to už nie je treba).

2. Jednotlivé pláty opražíme na troche oleja, prípadne ogrilujeme na grilovacej panvici.

3. Následne pláty vrstvíme do hlbšieho plechu (alebo jenskej misy) nasledovne: tenká vrstva pretlaku, baklažány, pretlak, plátočky cesnaku, bazalka a natrhané kúsky mozzarelly. Kto chce, môže dať aj parmezán do vrstvenia, parmigiana bude chutnejšia. Komu stačí mozzarella, môže dať parmezán až nakoniec navrch.

4. Na poslednú vrstvu baklažánu dáme už len pretlak, posypeme parmezánom, prikryjeme alobalom a dáme piecť pri 180°C na 30 – 45 min. V polovici pečenia alobal odstránime.


5. Po vybratí z rúry necháme ešte dobublať, trochu ochladnúť. Podávame s bagetkou alebo celozrnným chlebíkom, krájame a pečivkom vytierame šťavu. Mňam! Veľmi dobre chutí aj parmigiana „odstáta“ na druhý deň, keď sú chute prepojené.


Na grilovanie baklažánu som použila grilovaciu panvicu Delimano Ceramica Delicia.






Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D5300!

♡♡♡

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...