Mrežovník alebo
po taliansky crostata je veľmi univerzálny koláčik, ktorý môžete robiť či v zime,
či v lete a podľa toho plniť úplne hocičím. Najklasickejšie sú „alla
marmellata“ akéhokoľvek druhu, nutella, ale aj „al cioccolato“, „di ricotta“, „di
frutta“ (teraz zisťujem koľko som toho ešte neskúšala J)...
Základom je linecké
cesto, ktoré rozvaľkáme a potom naň navrstvíme plnku akéhokoľvek druhu
podľa chuti. Chystám sa už dlho na hriešnu nutellu, ale naposledy, keď bolo
vonku sychravo (preto tie ponuré fotky) a letné ovocie žiadne, som robila túto zo slivkového džemu.
Nemala som náladu na nič zložité, len chuť na niečo sladké a domáce ku
káve. Koláčik sa podaril, chutil všetkým a rýchlo sa spapal. Je to taký
vďačný dezert, ktorým nič nepokazíte.
Na 1 tortovú formu o priemere 24 cm si pripravíme:
|
1. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote, potom ho zmiešame s múkou,
vajíčkami a cukrom a rukami vymiesime kompaktné cesto.
2. Z cesta oddelíme 1/3 a väčšiu časť vyvaľkáme približne do tvaru pekáča,
kam ho aj umiestnime, pričom okraje necháme mierne dvihnuté. Cesto potrieme
slivovým džemom.
3. Menšiu časť cesta tiež vyvaľkáme a zúbkovým kolieskom z neho vykrajujeme
pásiky, ktorými na koláči vytvoríme mriežku.
Pečieme pri 180°C 30 min.
Ďakujem Nikonu za
zapožičanie fotoaparátu Nikon D5300!
♡♡♡
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára