Pokiaľ by ste, ako ja, netušili od čoho by
mohol byť odvodený názov tohto receptu, tak Hajdarabát je mestom v Indii.
Inšpiráciu som
čerpala z knihy Moderní asijská kuchařka, ktorú mám rada a často v nej
listujem. Verím, že
recept asi nebude 100%-ne pôvodný, ale chuťovo mi pripomínal moju obľúbenú
kombináciu kokosového mlieka s pikantnou paradajkovou omáčkou. Takže ak
budem mať práve na ňu chuť a bude mi chýbať kokosové mlieko, viem akú
fintu použiť. A vy tiež ;-)
Pre 2 osoby si pripravíme:
|
- Ešte predtým ako začnete variť, chcem menej skúsených upozorniť,
aby počas varenia omáčku ochutnávali a prispôsobovali si množstvá výraznejších
korenín podľa vlastnej chuti.
- Kokos, kmín, sezam, senovku a nadrobno nakrájanú cibuľu pražíme asi 10
min. na miernom ohni v teflónovej panvici až kým korenie nezačne voňať (čo
je ihneď, ale nebojte sa, nič vám bez oleja nezhorí, len kokos sa mierne sfarbí
do bledohneda, treba však stále miešať).
- Následne v mažiari alebo v minimixéri rozdrvíme korenie na
pastu. Ak použijete mixér, radím pridať už aj paradajky, zmes bude homogénnejšia
a ľahšie sa bude mixovať.
- Pstruha sme my mali vcelku a tak sme ho najprv zbavili kostí a nakrájali
na cca 3 – 4 časti každý filet. Kožu necháme, osolíme z oboch strán.
- Panvicu potrieme olejom a na miernom ohni na nej asi 5 min. smažíme
rybu z oboch strán. Následne vyberieme a zlúpneme kožu.
- Kokosovú pastu hodíme na panvicu, zalejeme približne odhadom 1 dcl vody
(najprv menej, pridávame podľa toho, ako sa bude javiť konzistencia) a pridáme
všetko ostatné – koriander, zázvor, čili, kurkumu a tamarind. V tomto
recepte nie je uvedená soľ, ale ak nie ste zvyknutí na tieto sladké ázijské
chute, kľudne si ju tam dajte.
- Ihneď vymiešame na kašu strednej
hustoty a vložíme rybu. Zľahka premiešame a dusíme ešte 5-10 min., ryba sa
však nesmie rozpadávať.
- Podávame s ryžou. Rybku posypeme nasekanými koriandrovými listami (ja petržlenovými).
♡♡♡
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára