Tak ako
zimujete? My si užívame sniežik a prechádzky v lese. Po takej
prechádzke si to žiada nejakú sladkú odmenu. Momentálne riešime ako čo
najefektívnejšie spotrebovať „škaredé“ jabĺčka a zachrániť ich pred
hnilobou. Tento koláč sa mi osvedčil ako najefektívnejší. Ide tam totiž veľké
množstvo jabĺk, takže papanička je to šťavnatá a aj účel splnený. Za
posledné dva týždne som ho robila už 4x a vždy sa zjedol max. v priebehu
2 dní. K čajíku, punču, či varenému vínku je ako stvorený. Veď prečo by sme sa mali po Vianociach vzdávať sladkého, keď môžeme maškrtiť zdravo?
Na 1 tortovú formu o priemere 30 cm si
pripravíme:
|
- Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote (alebo pri krbe, či na
radiátore), pridáme cukor a vyšľaháme na hladký krém, po jednom pridáme
vajíčka a šľaháme ďalej až do homogénnej zmesi.
- K cestu ďalej pridáme nové korenie, hrozienka a múku.
- Jablká zbavíme jadrovníkov, postrúhame, pridáme citrónovú šťavu a kôru,
premiešame.
- 2/3 jabĺk vmiešame do cesta. Toto navrstvíme do tortovej formy, ktorej
dno sme si vystlali papierom na pečenie a okraje natreli maslom. Navrch
cesta dosypeme zvyšné jablká. Celý koláčik ešte posypeme mletou škoricou.
- Pečieme pri 180°C cca 50-60 min., kým ponorenú slamku nevytiahneme suchú.
♡♡♡
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára