streda 27. mája 2015

Risotto s lososom a surovou špargľou



     Sezóna špargle sa nám už pomaly končí a preto ešte rýchlo zverejním tento receptík, ktorý som síce robila ešte pred mesiacom, no stále ešte mám chuť čerstvej špargle na jazyku :-)

Tento rok som objavila čaro surovej špargle. Je výborná! Mne chutí ako mladý hrášok, lepšie ako varená! Keď som to zistila, inak som ju už ani nejedla :-) Skúste to aj vy, možno budete prekvapení...

S týmto (aj s inými) receptom sa zároveň zúčastňujem súťaže NaturFyt o hodnotné ceny. Ak ma chcete podporiť, tak tu na FB. Vopred ďakujem





Ingrediencie pre 6 osôb:

  • čerstvá špargľa 500g
  • čerstvý losos 360g
  • ryža na risotto 320g
  • divoká ryža 30g
  • zeleninový vývar podľa potreby cca 0,75 - 1l
  • ryžová smotana 250 ml
  • mladá cibuľka 2ks
  • citrón ½
  • soľ morská
  • korenie
  • olivový olej


 

 - Na rozpálenej panvici si opražíme cibuľku nakrájanú na tenké kolieska. Pridáme ryžu a divokú ryžu a sprudka opražíme kým ryža nezosklovatie.


- Podlejeme horúcim vývarom, okoreníme, osolíme morskou soľou a necháme dusiť. Priebežne počas celého varenia stále ryžu podlievame vývarom až kým nie je uvarená.

- Ak chceme špargľu varenú, tak asi 10 min. pred dovarením ryže k nej vsypeme nakrájanú špargľu. Ponoríme ju do vývaru medzi ryžu, ale príliš nemiešame, aby sa nám nepoškodili hlavičky.

- Zároveň si pripravíme lososa. Toho nakrájame na kocky a pekne na grilovacej panvici jemne osoleného opražíme kým nechytí farbu.

-  Keď je ryža uvarená, pridáme ryžovú smotanu, necháme zovrieť a odstavíme.

- Ak volíme špargľu surovú, primiešame ju teraz. Odkrojíme spodné zdrevnatelé časti, kde treba, tieto tiež trochu oškrabkáme. Nakrájame na asi 3 cm kúsky.

- Nakoniec k risottu pridáme lososa, ktorý je najkrehkejší. Podávame s citrónom, kto má chuť si risotto pokvapká, je potom sviežejšie.



4 komentáre:

  1. Opravdu luxusní recept :) musím vykoušet

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka za super recept,krémové rizoto robím často a teraz skúsim aj s lososom a bude to ľahký nedeľný obed.Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka ďakujem za komentár a som rada, že môj recept ti padol vhod :-)

      Odstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...