Sezóna špargle sa nám už pomaly končí a preto ešte
rýchlo zverejním tento receptík, ktorý som síce robila ešte pred mesiacom, no
stále ešte mám chuť čerstvej špargle na jazyku :-)
Tento rok som objavila čaro surovej špargle. Je
výborná! Mne chutí ako mladý hrášok, lepšie ako varená! Keď som to zistila, inak som ju už ani
nejedla :-) Skúste to aj vy, možno budete prekvapení...
S týmto (aj s inými) receptom sa zároveň zúčastňujem súťaže NaturFyt o hodnotné ceny. Ak ma chcete podporiť, tak tu na FB. Vopred ďakujem ♡
S týmto (aj s inými) receptom sa zároveň zúčastňujem súťaže NaturFyt o hodnotné ceny. Ak ma chcete podporiť, tak tu na FB. Vopred ďakujem ♡
Ingrediencie pre 6 osôb:
- čerstvá špargľa 500g
- čerstvý losos 360g
- ryža na risotto 320g
- divoká ryža 30g
- zeleninový vývar podľa potreby cca 0,75 - 1l
- ryžová smotana 250 ml
- mladá cibuľka 2ks
- citrón ½
- soľ morská
- korenie
- olivový olej
- Na rozpálenej panvici si opražíme cibuľku nakrájanú
na tenké kolieska. Pridáme ryžu a divokú ryžu a sprudka opražíme kým
ryža nezosklovatie.
- Podlejeme horúcim vývarom, okoreníme, osolíme
morskou soľou a necháme dusiť. Priebežne počas celého varenia stále ryžu
podlievame vývarom až kým nie je uvarená.
- Ak chceme špargľu varenú, tak asi 10 min. pred
dovarením ryže k nej vsypeme nakrájanú špargľu. Ponoríme ju do vývaru
medzi ryžu, ale príliš nemiešame, aby sa nám nepoškodili hlavičky.
- Zároveň si pripravíme lososa. Toho nakrájame na
kocky a pekne na grilovacej panvici jemne osoleného opražíme kým nechytí
farbu.
- Keď je ryža
uvarená, pridáme ryžovú smotanu, necháme zovrieť a odstavíme.
- Ak volíme špargľu surovú, primiešame ju teraz. Odkrojíme
spodné zdrevnatelé časti, kde treba, tieto tiež trochu oškrabkáme. Nakrájame na
asi 3 cm kúsky.
- Nakoniec k risottu pridáme lososa, ktorý je
najkrehkejší. Podávame s citrónom, kto má chuť si risotto pokvapká, je
potom sviežejšie.
Opravdu luxusní recept :) musím vykoušet
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Janka, tak nech sa podarí!
OdstrániťVďaka za super recept,krémové rizoto robím často a teraz skúsim aj s lososom a bude to ľahký nedeľný obed.Jana
OdpovedaťOdstrániťJanka ďakujem za komentár a som rada, že môj recept ti padol vhod :-)
Odstrániť