Pred časom som bola oslovená z portálu laskonka.sk s ponukou na otestovanie jednej zo silikónových foriem
ponúkaných na menovanom e-shope.
Potešila som sa, lebo výrobky na Laskonke sú naozaj
originálnych tvarov a tak vlastniť a vyskúšať jeden z výrobkov
ma veľmi lákalo. Milujem polomáčané rezy a tak pre mňa to bola jasná voľba
setu Cookies Love od talianskej firmy Silikomart. Tešila som sa na
zásielku, ktorá nenechala na seba dlho čakať.
Avšak, čo čert nechcel (alebo chcel?), práve vtedy sa
mi pokazila rúra :-( Zachránila ma svokra, ktorá nám doniesla konvektomat
a tak sa mi konečne podarilo zrealizovať test. Tu je výsledok.
Krátko o výrobku
Pozostáva z vykrajovátka v tvare, ktorý si
zvolíte ( v ponuke sú okrem srdiečka aj kolieska a obdĺžničky)
...zo silikónovej formy, ktorá sa dá použiť na čokoládovú
alebo želatínovú pokrievku na keksíky.
A milej malej knižočky s receptami
v talianskom, španielskom, anglickom, nemeckom, portugalskom, francúzskom
a gréckom jazyku. Nie, nezabudla som, slovenčina tam bohužiaľ nie je, ale
myslím, že človek s priemernou znalosťou aspoň jedného cudzieho jazyka sa
dohlúpi.
Balenie výrobku hodnotím celkovo esteticky, takže
povedzme, že by sa dal použiť aj ako darček pre vášnivú pekárku.
Avšak nie profesionálnu, len „rekreačnú“.
Výrobok funguje tak, že si vyrobíte cestíčko na keksíky, vykrojíte priloženou vykrajovačkou požadovaný tvar a upečiete. Následne si pomocou silikónovej formy vytvoríte srdiečka, ktoré potom lepíte na už hotové sušienky.
Ja som si
výrobok objednala viac-menej zo zvedavosti a pre originalitu
a jedinečnosť. Bohužial ak sa bavíme o praktickosti, mala by som pár
pripomienok:
- - Vykrajovátko je
dosť hlboké, to znamená, že ak chcete, aby mali vaše sušienky reliéf nielen
zboku, ale aj na povrchu, musíte cesto vyvaľkať na hrubšie ako pri bežných koláčikoch.
Výsledný výrobok pre svoju hrúbku nie je možno až tak gustiózny, ako by som si
predstavovala, vzhľadom na už tak celkom veľký tvar vykrajovátka. Týmto pádom spotrebujete
aj viac cesta. Vo výsledku však reliéf aj tak nie je veľmi viditeľný
a okrem toho, ak plánujete aj želatínový klobúčik, nebude ho vidieť už
vôbec.
- Silikónová
forma na pokrievku pre 6 ks sušienok je žalostne málo. Neviem si predstaviť ako
vlastne mám dávkovať už pripravenú zmes na tieto klobúčiky. Sú dve možnosti:
buď si ju budem pripravovať vždy po častiach, čo je dosť zdĺhavé
a nepraktické; alebo si budem zmes prihrievať, čo je však možné len
v prípade čokolády, pri želatíne si to neviem predstaviť. Omnoho lepšie by
sa pracovalo s formou na aspoň 12 kusov.
- - Ja som sa
rozhodla keksíky lepiť na ešte čerstvú želatinu a to spôsobilo, že zmäkli.
Už neboli také chrumkavé. Neviem ako sa teda majú skladovať, či aj po stuhnutí
v chlade, ale viem si viac predstaviť druhý postup kedy si narobíte
želatínové srdiečka a potom ich ešte nejakou inou lepkavou masou (krémom
nátierkou...) lepíte na keksíky. Najlepšie krátko pred podávaním. Je to ale
zasa práca navyše...
Celkovo dávam tomuto výrobku 100 bodov za originalitu,
veľká škoda, že praktická stránka nie je domyslená do dokonalosti. Výrobok každopádne odporúčam...no
viac pre povahy, ktoré majú veľa trpezlivosti a nevadí im „hrajkať sa“.
Na otestovanie silikomart som vyskúšala nasledovný recept:
Kurkumovo – koriandrové keksy s klobúčikom z avokáda a zo sušených paradajok
Cesto
(cca 20 ks):
Želatínová
poleva zelená:
Želatínová
poleva červená:
|
1.Do stredne veľkej misky preosejeme obe
múky, pridáme koreniny, citrónovú kôru, vajce a nakoniec maslo. Vymiesime
kompaktné cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme cca 30 min. odpočívať
v chladničke.
2. Keď je cesto odpočinuté, rozvaľkáme ho
a vykrajujeme želaný tvar. Poukladáme na plech vystlaný papierom na
pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri 180°C cca 15
min.
1.V oboch prípadoch dané suroviny rozmixujeme v minimixéri. V prípade, že sú pasty príliš tuhé, pridáme pár PL vody.
2. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale a primiešame z nej 5g do zelenej pasty a 5g do červenej.
3. Jednotlivé pasty následne pomocou lyžice umiestnime do silikónovej formy, na ne položíme upečené srdiečka, aby sa prilepili a dáme do chladničky stuhnúť.
Po stuhnutí opatrne vyberieme tak, že mierne ohneme silikón.
.
pomaly vysoku skolu aby som mala na pochopenie prace s tymto zariadenim :-)
OdpovedaťOdstrániťmam doma peciatku iba na cesto a celkom je to sikovne.