Tieto gnocchi...no boli také iné, chutili zvláštne. Povedala by som však, že to bolo skôr múkou ako žihľavou. Ale tá cibuľka ich veľmi príjemne oživila. Vyskúšate?
.
.
Gratinované žihľavové gnocchi z ražnej múky |
Ingrediencie pre 4 osoby:
- sypké zemiaky 800g
- ražná múka celozrnná hladká - ja Biomila 150g
- žihľavové listy 150g
- vajíčka 1-2 ks
- stredne veľká cibuľa 3 ks
- strúhaný syr grana padano (alebo iného tvrdého na strúhanie) 200g
- biele víno
- múka na posypanie pracovnej dosky
- maslo
- olivový olej extra panenský
- soľ
- korenie
- Zemiaky uvaríme v šupke. Po vychladnutí ich ošúpeme a roztlačíme na kašu (môžeme aj postrúhať na najdrobnejších otvoroch).
- Žihľavu povaríme 3 minúty, scedíme ju, vyžmýkame a posekáme nadrobno.
- Zemiakovú kašu zmiešame so žihľavou, 1 vajcom, múkou a 4 PL syra na pevnú a homogénnu hmotu.
- Do stredne veľkého hrnca si dáme zovrieť vodu. Osolíme ju a vhodíme do nej kúsok cesta, aby sme si vyskúšali jeho konzistenciu po uvarení. Ak je gnocco príliš mäkký, tak k cestu pridáme ešte časť alebo celé druhé vajíčko.
- Keď máme podchytenú konzistenciu cesta, začneme z neho formovať šulce o priemere asi 1cm. Tie potom nakrájame na nepravidelné kocočky a na etapy vhadzujeme do vriacej vody.
Ak chceme mať gnocchi s vlnkovým reliéfom, pomôžeme si vidličkou tak, že si ju jednou rukou chytíme oblúkom nahor (akoby sme chceli niečo napichnúť) a palcom druhej ruky po nej šulkneme ňok dolu.
- Keď gnocchi vyplávajú na hladinu, vyberáme ich z vody sitkom alebo dierovanou naberačkou a umiestňujeme na pekáč.
- Cibuľu nakrájame na polmesiačiky a udusíme na oleji, podlejeme trochou vína a necháme mierne zhnednúť a chytiť arómu. Keď je mäkká, osolíme ju.
- Gnocchi posypeme strúhaným syrom a premiešame tak, aby sa obalili. Poprekladáme ich plátkami masla, okoreníme a prikryjeme cibuľou. Na záver môžeme ešte raz posypať syrom, ak nám ostal a dáme gratinovať do rúry na 10-15 min. pri 200°C.
.
.
Gratinované žihľavové gnocchi z ražnej múky |
♥
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára