streda 19. marca 2014

Bylinkové pečené kuriatko


     Milí moji,
mala som to šťastie obdržať výber korenín a čajíkov od firmy Sonnentor. Postupne vám predstavím a zrecenzujem všetky z nich aj s receptami, v ktorých môžete jednotlivé koreniny použiť. 
Tí z vás, ktorí sa zaujímate a dbáte o "čistú" a bio stravu určite firmu Sonnentor poznáte. Ide česko-rakúskeho výrobcu biočajov, biokorenia a ďalších bioproduktov so sídlom v juhomoravských Čejkovicích. Tento rok Sonnentor predstavila nové produkty, ktoré doplňujú jeho ponuku. 

     V prvom rade sa rozšírila tradičná línia korenia, čajov, pomazánok a krekrov o štyri nové zmesi korenia: Svěží, Vydatné, Farmářské, Líbezné a štyri nové zmesi čajov: Klidná duše, Pevná vůle, Kořeny života, Svobodná mysl.


 .
     Prejdime teraz k mojim pocitom a dojmom. Sama som firmu Sonnentor poznala už pred touto mini-spoluprácou. Mám od nich už totiž doma bio chlebové korenie, ktoré pridávam do každého môjho domáceho chlebíka. Zmes aromatická po fenikli pečivko naozaj krásne prevonia. Skúsenosť výlučne pozitívna spôsobila, že som sa veľmi potešila, keď k môjmu solitéru pribudli ďaľší kamaráti. A že ich nie je málo! Budem mať čo robiť, kým ich všetkých dôkladne degustujem, aby som vám ich mohla predstaviť. Ale všetko sa udeje postupne, aby som vám nevyzradila hneď všetko na začiatku.
 
A tých, ktorí budú moju sériu príspevkov o produktoch Sonnentor sledovať poctivo, čaká na konci malé prekvapenie v podobe darčeka

Dnes si predstavíme jednu zo sady korenia a to červenú. Celá línia bylinných zmesí je vizuálne rozdelená do farieb modrej, červenej, zelenej a žltej a tie predstavujú 4 elementy: vodu, oheň, zem a vzduch. Sú inšpirované korenenými zmesami sv. Hildegardy z Bingenu. Abatiša Hildegarda skúmala už pred takmer tisíc rokmi účinky bylín a priradila ich k štyrom elementom sveta, ktoré nájdete v každom človeku a prírode okolo nás. Vzťahy týchto elementov vedú k energii, ktorá sa prejavuje určitými znakmi a vlastnosťami. Pretože všetko z čoho sme, už existuje, musíme sa naučiť nájsť vnútornú silu a rovnováhu a udržať tieto elementy v rovnováhe.


Korenie obsahuje sladkú papriku 32%, kúsky červenej repy, ružové korenie, galgán, materinu dúšlu, kvet nevädze, cejlónsku škoricu, chilli. Všetko v bio kvalite. 
Toto korenie sa vyznačuje oranžovo-červenou farbou a paprikovo-zemito-pikantnou vôňou. Chuť má skôr sladkú, pre mňa vôbec nie pikantnú. Výrobca odporúča použitie na dusené, morčacie maso a  ryby, do polievok, na syry alebo do pomazánok.

Ja som na testovanie zvolila veľmi jednoduchý recept na pečené kuriatko. Poďme naň.

Suroviny na 6 porcií:
  • kuriatko 1 ks
  • rozmarín čerstvý 3 vetvičky
  • tymián 4 vetvičky
  • feferónka mletá 1/2 ČL
  • cesnak 3 strúčiky
  • olivový olej extra vergine 3 PL
  • výdatné koření Sonnentor 2ČL

Asi dve hodiny pred samotným pečením:

- Lístky rozmarínu a tymiánu nasypeme do mažiarika a dôkladne rozdrvíme. Ak sa nám nedarí, prilejeme olej a vymiešame na kašičku. Vsypeme ešte mletú feferónku, pretlačený cesnak a dôkladne premiešame. Touto zmesou natrieme kuriatko a necháme v chladničke odpočívať aspoň 2 hodiny, ale ak máte čas, tak kľudne aj dlhšie. 

- Po uplynutí potrebného času ešte kuriatko posypeme výdatným korením a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180C cca na 1 hod. až 1.15 hod. Odporúčam na prvú pol hodinu nechať ho prikryté alobalom. Ja som tak neurobila a trošku mi prihorelo. 

A ako chutilo? Až pri jedení som si uvedomila, že som kura neosolila. Ale vzápätí som musela priznať, že mi tam tá soľ vôbec nechýba. Takže pre mňa zasa o poznatok viac a posun. Nebáť sa neosoliť kura, je chutné aj tak :-) Okrem toho chuť bola jemná, bylinková. Určite neľutujem!



Pre záujemcov o výrobky uvádzané v tomto článku, sú k dispozícii:
- na Slovensku: Ekotrend Myjava (to je u nás :-)) a BIO obchod v Trenčíne
- v Čechách: e-shop Sonnentoru

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...