streda 29. apríla 2015

Lieskovooriešková tortička s lieskovoorieškovým krémom (bezlepková)



     Mali sme doma menšiu oslavu. Jar-oslavu. Jar oslavujeme každý deň kávičkou a slnením sa na terase a Jaroslavov (u nás konkrétne dvoch) sme oslavovali 27., teda uplynulý pondelok. Pri tej príležitosti som sa opäť raz nadchla pre pokus o tortu. Priznávam bez mučenia, že estetické torty piecť neviem. Ale aspoň sú chutné. Ako aj táto...Mňam! Žiadne nahrážky, ale pravá chuť pravých lieskových orechov! A ani nespoznáte, že v nej nie je múka. Fakt!


Totálne lieskovooriešková tortička

.

Ingrediencie na 2 korpusy o priemere 24 cm:

Lieskovoorieškové cesto:
  • pohánková múka 190g (ak nemáme kupovanú, môžeme si ju pripraviť rozomletím najemno lúpanej pohánky)
  • lieskovce pečené alebo opražené nasucho 150g
  • trstinový cukor 190g
  • zmäknuté maslo 200g
  • vajíčka 6ks
  • kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker 9g
  • vanilková esencia 1 ČL 
Lieskovooriešková plnka:
  • lieskovce pečené alebo opražené nasucho 60g
  • trstinový cukor 100g
  • smotana na šľahanie 200ml
  • mlieko 2dcl
  • strúhaná kôra z 1/2 citróna
  • vanilkový struk Dr.Oetker
  • žĺtka 3 ks
  • kukuričný škrob 2PL
  • čokoládová poleva na poliatie De Luxe Dr.Oetker
.

Príprava cesta:

- Lieskovce rozmixujeme s cukrom na čo najjemnejšie.

- Pridáme maslo a vanilkovú esenciu a ďalej miešame na homogénnu zmes.

- Žĺtka oddelíme od bielkov, ktoré si odložíme, a postupne ich po jednom zašľahávame do cesta.

- Bielka vyšľaháme zvlášť na pevný sneh a primiešame ich k cestu tak, že najprv po častiach vmiešavame bielka k cestu, aby sme ho odľahčili a potom naopak, primiešavame cesto k zvyšným bielkam. 

- Prášok do pečiva zmiešame s pohánkovou múkou a opatrne primiešame k cestu.

- Cesto pečieme na dvakrát. Najprv vylejeme prvú polovicu na papierom vystlanú formu a pečieme pri 180 °C cca 15-20 min až kým nám povrch nestmavne do bledohneda a potom druhú. Ak máme dve formy a dosť miesta v rúre, môžeme piecť aj naraz.

- Po upečení korpusy vyklopíme a necháme vychladnúť. Mne sa okraje mojich korpusov nepáčili a tak som ich ešte orezala. Odrezky som potom nahádzala do pohárov s plnkou na spôsob somloi halušky.


Príprava plnky / krému:

- Lieskovce rozmixujeme s trochou cukru na čo najjemnejšie.
.

- V hrnčeku zmiešame smotanu, mlieko, orechy s cukrom + ďaľšie 2 PL cukru, strúhanú citrónovú kôru a vanilkový struk. Za stáleho miešania postupne privedieme k varu a hneď odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

- Žĺtka vyšľaháme so zvyšným cukrom do penista. Za stáleho šľahania k žĺtkam pridávame teplý (ale nie horúci) krém. Nakoniec pridáme škrob a opäť na sporáku ohrievame do zhustnutia. 

- Odstavíme z plameňa a za občasného premiešania necháme vychladnúť.

- Po vychladnutí plnku navrstvíme na spodný korpus a prikryjeme tým druhým. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou, ktorú len v sáčiku ohrejeme v horúcej vode a vylejeme na tortu. Okraje necháme stiecť po okrajoch. 

- Tortu necháme pred podávaním pár hodín v chladničke, aby sa chute prepojili.


Totálne lieskovooriešková tortička


 


6 komentárov:

  1. Krasne foto, lakava torticka a chutne ingrediencie. Rozhodne ju upeciem, len aku velku formu mam pouzit? Ospravedlnujem sa, ale nenasla som info o priemere formy.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem za komentarik Katka. Ja som pouzila 24 cm (je to uvedene hned pod prvou fotkou), da sa aj vacsi priemer, potom bude torticka trochu nizsia a sirsia :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak tohle by mi rozhodně mohlo mooooc chutnat :)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...