Aj vy netrpezlivo očakávate jar alebo aspoň jej
náznaky v tomto nepredvídateľnom meteocirkuse?
Možno vás jarne naladia práve tieto veselé farebné bochníčky...
Tieto okrúhle batôžky majú pripomínať pestré veľkonočné kraslice.
Sú pripravené z kombinácie špaldovej a ražnej múky. Ak chceme
zvýrazniť ich farebnosť, je lepšie nahradiť ražnú múku, ktorá je tmavšia,
špaldovou. Postup i množstvá zostávajú tie isté.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 450g špaldovej celozrnnej múky hladkej Biomila
- 90g ražnej múky hladkej Biomila (môžeme nahradiť opäť špaldovou múkou hladkou)
- 45 ml olivového oleja extra panenského
- 30g kryštálového cukru
- 225 ml mlieka
- 9g soli
- 3 žĺtka
- 12g čerstvého droždia
Na sfarbenie cesta:
- 40g medvedieho cesnaku na zelené bochníčky
- 2PL kurkumy na žlté bochníčky
- 50g koncentrovaného hustého paradajkového pretlaku
Na náplň (množstvá sú orientačné, vyregulujeme si podľa chuti):
- 160g syr gouda
- 120g údenej šunky
- 120g hrášku
Okrem toho:
- 1 bielko na potretie
- Cesto každej farby budeme pripravovať zvlášť a preto si všetky
ingrediencie na cesto rozdelíme na tri časti a každú vypracujeme osobitne.
Tu je univerzálny postup pre základné cesto.
- Do teplého mlieka dáme rozpustiť cukor a nadrobíme si doň droždie. Počkáme cca
10 – 15 min, kým sa nevytvorí kvások.
- Odvážime si preosiate múky a zmiešame ich. Pridáme olej, žĺtok, soľ. V tomto
bode primiešame: pre červené bochníčky pretlak, pre žlté kurkumu, pre zelené
rozmixujeme listy medvedieho cesnaku s mliekom, v ktorom sme
rozpúšťali droždie.
- Nakoniec prilejeme k sypkej zmesi kvások s mliekom
a vymiesime, či už ručne alebo v elektrickom robote, tri kompaktné
cestá. Ak je cesto riedke, po troškách prisýpame múku, až do požadovanej
konzistencie. Cestíčka necháme odpočívať najmenej 90min. – 2 hod.
- Medzitým si pripravíme plnku. Údené mäso a syr nakrájame na kocočky
a zmiešame s hráškom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára