Il croccante misto alebo
miešaný krokant je v Taliansku jednou z typických vianočných sladkostí. Môžeme ho
pripraviť z rôznych druhov orechov jednotlivo alebo ich zmiešaním. To, čím je
tento krokant výnimočný je práve sézam, ktorý mu dodáva ešte silnejšiu arómu a
výnimočnejšiu chuť.
Suroviny:
- voda 3 PL
- citrónová šťava 1 ČL
- lúpané mandle 80 g
- vlašské orechy 70 g
- lieskovce 70 g
- píniové semiačka 30 g
- pistácie 50 g
- sezamové semiačka 2 PL
- cukor 350 g
- pomaranč ako pomôcka 1 ks
- Mandle, orechy, lieskovce a
píniové semiačka umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme ich na
5 min. pri 180 °C piecť. Sezamové semiačka jemne opražíme na suchej panvici a
hneď stiahneme z ohňa.
- Orechy a lieskovce po vybratí z rúry pomrvíme medzi
prstami, aby sme odstránili šupky a primiešame k ostatným jadrám. Polovicu z
celej orechovej zmesi oddelíme a nahrubo nasekáme. Druhú polovicu necháme
vcelku. Nakoniec všetko zmiešame a primiešame aj sezam.
- Pripravíme si karamel. V
hrnci zahrievame cukor s vodou a citrónovou šťavou. Keď cukor skaramelizuje,
pridáme doň orechy, dobre premiešame a hneď vylejeme na plech vystlaný papierom
na pečenie.
- Vezmeme si umytý pomaranč a krokant popritláčame, aby bol jeho
povrch kompaktný. Pomaranč je ideálny pretože sa krokant naň nelepí a zároveň
zabráni nášmu popáleniu.
- Po stvrdnutí krokant krájame
do želaného tvaru alebo len tak polámeme do nepravidelných tvarov. Ak chceme
mať kúsky efektné, s chvostíkmi, porcujeme krokant hneď po naliatí na plech,
keď je karamel ešte mäkký.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára