pondelok 13. augusta 2012

Fettuccelle alle alici (Fettuccelle so sardelami)

Chudobná kuchyňa, jednoduché jedlá overené časom a históriou, opojné vône a chute. V regióne Kalábria, odkiaľ pochádza tento recept aj rastliny dýchajú morský vzduch, preto sa v kuchyni často snúbia plody zemské s morskými. V tomto recepte, pôvodne z mesta Amantea, v sebe baklažán pred varením v hustej paradajkovej omáčke na cestovinu, ukryje čerstvé sardely. Jednoduché, ale geniálne partnerstvo stredozemných chutí!


Pre 4 osoby budeme potrebovať:

•  dlhé cestoviny ako fettuccine, linguine 320g
•  malý baklažán 4ks
•  čerstvé sardely cca do 20ks
•  cesnak 2 strúčiky
•  hrsť čerstvej petržlenovej vňate
•  sušené oregano
•  feferonka
•  lúpane paradajky čerstvé alebo z konzervy
•  olej extra vergine
•  soľ

Sardelám (zohnala som iba mrazené) pozdĺžne rozpárame bruško a vyberieme vnútornosti. Z rybky nám musí vzniknúť akási taštička, nesmie sa nám rozdeliť na dve časti, preto pozor, rybky sú malé, ľahko sa to môže stať. Cesnak si prelisujeme, vňať petržlenu nasekáme nadrobno a zmesou oboch naplníme rybkám telo. 
Baklažán pozdĺžne narežeme (alebo doň vyrežeme pozdĺžne otvory) na viacerých častiach okolo plodu a do týchto výrezov vložíme sardely plneným bruškom smerom dovnútra. 


Keďže ja som v obchode našla trochu väčšie sardely ako tie, ktoré by sa mali použiť v recepte, volila som 4 sardely na 1 baklažán. Ale neskôr sme usúdili, že ich tam kľudne mohlo byť aj viac, takže ak ste zruční, kľudne baklažán napráskajte čo to dá. V ďalšom kroku ich omotáme kuchynským špagátom, aby sa sardely počas varenia neuvoľnili.
V teflónovej panvici si rozpálime 4-5 PL oleja, baklažány prudko opražíme a hneď vyberieme z oleja. Na tú istú panvicu hodíme lúpané paradajky, posypeme oreganom, pridáme na kúsky rozdrobenú feferonku, osolíme a necháme zovrieť. Do omáčky vložíme baklažány, prikryjeme a necháme na miernom ohni za občasného otočenia pobublávať až kým plody nezmäknú (cca 20 min.). Tesne pred koncom si uvaríme cestovinu, zmiešame ju s paradajkovou omáčkou a na vrch každej porcie čestne utrónime baklažán (samozrejme po tom, čo sme ho vyzliekli zo špagáta :-).
Tip: Ak by vám do baklažánu nevošlo veľa rybky alebo sa bojíte, že ho prerežete, môžete rybky servírovať aj zvlášť. Rybu však netreba tak dlho variť, stačí ju párkrát poobracať na panvici s kvapkou oleja a na záver primiešať k cestovinám. 
Tip2: Zbytky výrezov z baklažánu môžeme tepelne upravené použiť na dozdobenie tanierov.
Tip3: Pekné na efekt bude, ak baklažánu necháte aj vrchné lístky.

5 komentárov:

  1. Tak toto muselo byť veľmi lahodné ľahké jedlo :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hej Zuzi a hlavne v ňom bol cítiť závan mora...prevoňalo nám to celú kuchyňu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. a velmi krasne jedlo, ako vsetky tvoje vytvory Dori :-) inspirujuce je rpe man veru tvoje kucharske umenie, dovolila som si dat ti cenu oliebster blog :-) ktoru som posunula takto dalej. Rada sa sem vraciam a tesim sa na dalsie prispevky, Tana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Táni, moc moc ďakujem za krásne slová, ktoré vo mne vyvolávajú zodpovednosť tvoriť stále lepšie a kvalitnejšie. Dúfam, že nesklamem. Ďakujem aj za hodnotné ocenenie, už som odpovedala no tvojom blogu :-!

    Martinka, to teda naozaj bola! :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...