utorok 10. júla 2012

Čerešňový koláč trochu zdravšie

Asi sa budem opakovať....teda určite, ale zasa čerešne :-) tentoraz som sa rozhodla skúsiť niečo zdravé a zároveň chutné. A myslím, že vyšlo. Čo myslíte?


Inšpiráciu mi poskytla Martinka z Dulce de leche, keď som obmenila tento jej recept. Už dávnejšie som Maťka chcela niečo od teba skúsiť, ale akosi sa to vyvinulo, že mi to stále nevychádza...snáď ešte nie je všetkým dňom koniec ;-)...nuž vidíš aj teraz, nemala som doma mandľovú múku, tak som to celé preonačila... :-D

Na tortovú formu o priemere 30 cm som spotrebovala:

maslo 60g
špaldová múka 105g
kukuričná múka hladká 105g
vajce 3ks
med 6 PL
hnedý cukor 3 PL
mletý zázvor 1/2 ČL
kôra z 1/2 citróna
šťava z 1/2 citróna
štipka soli
vlašské orechy nasekané a nasucho pražené na panvici 50g
čerešne vykôstkované 320 g (váha po vykôstkovaní, ale kľudne dajte aj viac, ak máte, cesto trochu podrastie a znesie aj viac šťavy)

Zmäknuté maslo, preosiate múky, vajcia, med, cukor, zázvor, citróny a soľ zmiešame. Formu si vytrieme maslom a vysypeme múkou, nalejeme doň cesto, ktoré pokryjeme čerešňami - tie trochu popritláčame do cesta, a posypeme orechmi. Pečieme pri 180°C cca 35-40 min.

11 komentárov:

  1. no, nato ze si "preonacila" :D Martinkin recept,to vyzera fantasticky a strasne by som chcela aj ochutnat aspon kuuusok,takze sa musim kochat aspon v obrazkoch... ktore mimochodom su stale krajsie a krajsie! sikovna si :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka, ty si sa ako v poslednom čase rozbehla – jeden post za druhým. Dovolenka v plnom prúde? Krásne, len tak ďalej, pekné letné sezónne recepty ako sa patrí.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. MNam, Dani, taketo kolace ja mozem. K tomu dobre talianske piccolo a poobedna siesta moze zacat:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak tohle vypadá naprosto dokonale, ořechy a ovoce, skvělé !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Yummy, vypadá to moc dobře. určitě zkusím. Miška

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mary, si zlatá, ďakujem ti veľmi pekne. S fotkami sa snažím ako viem, ale nikdy to asi nebude k mojej 100% spokojnosti :-D

    Katka, ďakujem za pochvalu, áno som doma teraz ;-)

    Lucka, presne si vystihla ako si koláčiky zvyknem vychutnávať a tento nebol výnimkou :-)

    Jani, tie orechy mi napadli úplne náhodou, zopár mi ich zostalo a nechcelo sa mi ich "obchádzať" a tak putovali do koláča. Ukázalo sa to ako veľmi chutná voľba!

    Lemurin, veľká vďaka!

    Miška, ďakujem :-) skús dať vedieť ako sa chuťovo pozdával tebe.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Kolacik vyzera uzasne a idem ho skusit upiect!Akurat nemam kukuricnu muku,ak ju nahradim bielou hladkou,nemalo by to narobit neplechu,ci???
    Pekny dnik prajem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ivetka, prepáč za oneskorenie odpovede, určite ju môžeš nahradiť hladkou múkou :-) Ako si dopadla? Pekný deň aj tebe!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Kolacik moc dobre nedopadol :-(Neviem kde sa chybicka vloudila...nic som nemenila,len tu muku!Nenarastol tusim ani o milimeter a bol dost tuhy.
    Skoda,ale neodradilo ma to :-)
    Pekny,slnecny den.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ivetka, to ma velmi mrzí, že sa nevydaril. Ono pri receptoch s tou "zdravou" múkou, ktorá je ťažká tie cestá nenarastú tak ako keď sa použije len hladká (a koláč nemá ani prášok do pečiva ani kvasnice, tak to bude aj tým). Koláčik aj mne vyšiel nižší a tuhší ako keď sa robí napr.bublanina, ale mne to tak aj vyhovovalo. Neviem nakoľko bol tuhý ten tvoj, ale asi je to na každom, čo má rád.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...