nedeľa 18. decembra 2011

Panettoncini







     Ako už iste mnohí viete, panettone je talianska bábovka, dostať ju už aj u nás, láka nás v krásnych vianočných plechovkách. Tí, čo ste ju už ochutnali, viete, že je mäkká a nadýchaná, sladká tak akurát, oddeľuje sa po vlákienkach a rozplýva sa na jazyku.
Je to typický vianočný koláč pôvodom z Milána, v ktorom nájdete kandizované ovocie, pomarančovú a cédrovú kôru a hrozienka. Sú aj alternatívne verzie s mandľami, kúskami čokolády, či likérovým krémom. Akýkoľvek panettone si kúpite, slastnú chuť máte zaručenú!

Tento vianočný koláč sa zrodil pred 500 rokmi a dodnes sa pripravuje podľa pôvodného receptu. 




A kto ho "vynašiel"? Teórie sú dve:

     Prvá hovorí o sokoliarovi menom Messer Ughetto degli Atellani, ktorý sa v Miláne zamiloval do Algisy, krásnej pekárovej dcéry a tak šiel k nemu do služby. Aby zvýšil predaj, skúsil vymyslieť nový koláč: s najlepšou múkou z mlyna vymiesil vajcia, maslo, cukor a hrozienka a dal upiecť. Bol to obrovský úspech a všetci  chceli  koláč ochutnať. O nejaký čas sa dvaja zaľúbenci vzali a žili spokojní a šťastní. 

     Podľa druhého príbehu kuchár v službách Ludovica il Moro bol poverený pripraviť vianočný obed, na ktorý bolo pozvaných mnoho šľachticov z okolia. Avšak stalo sa, že prihorel koláč zabudnutý v rúre. Keď malý kuchárik Toni videl chefovo zúfalstvo navrhol riešenie. „Z toho, čo ostalo v komore – trocu múky, masla, vajec, cédrovej kôry a hrozienok som dnes ráno upiekol tento koláč. Ak nemáte nič iné, môžete ho dať na stôl .“ Kuchár súhlasil a s malou dušičkou spoza závesu sledoval reakciu hostí. Všetci boli nadšení a vojvodovi, ktorý chcel poznať názov tejto pochúťky kuchár prezradil, že je to Toniho chlieb - "Pane di Toni“, odtiaľ aj dnešný názov "panettone".

     Mne osobne sa viac páči verzia č.2. Je originálnejšia. :-)

Keďže som panettone doma nikdy neskúšala robiť a sem tam sa okolo mňa nejaký ten recept mihol, tento rok som sa rozhodla, že sa na to podujmem. Pozor však, ide o zjednodušenú domácu verziu. Originál panettone sa pripravuje výlučne z prírodných kvasníc a proces trvá aj niekoľko dní, nakoľko sa cesto hnetie, kysne a odpočíva vo viacerých fázach. Pečie sa v papierovej forme a po upečení chladne zavesený dolu hlavou.





Na domáce panettonicini – bábovečky budeme potrebovať:
(na 1 muffinový plech alebo cca 12 malých bábovčičiek)

  • hladká múka 600g
  • kvasnice 1kocka
  • mlieko 250 ml
  • kryštálový cukor 100g
  • maslo 120g
  • vajcia 4ks
  • hrozienka 6 PL
  • mletý muškátový orech 1 zarovnaná ČL
  • citrónová kôra 4 ČL
  • štipka soli
  • trochu masla na potretie
  • môžeme pridať podľa chuti kúsky čokolády, kandizované ovocie, citrusové kôry, mandle alebo čo máte radi



1. Hrozienka dáme nabobtnať do teplej vody alebo do rumu. Mlieko ohrejeme na izbovú teplotu. Nadrobíme doň droždie, ktoré ešte rozhabarkujeme, aby bolo mlieko číre a kvasnice v ňom nahladko rozmiešané, ešte štipku cukru a odložíme do tepla nakvasiť.

2. Medzitým si pripravíme cesto. Múku preosejeme, pridáme cukor, štipku soli, zmäknuté maslo, vajcia, scedené hrozienka, muškátový orech a citrónovú kôru. Rukami vypracujeme cesto. Keď je kompaktné, pridávame k nemu nakvasené droždie a po častiach zapracúvame do cesta. Nakoniec cesto miesime až kým sa nám neoddeľuje od stien nádoby.

3. Z cesta tvarujeme guľky, ktoré umiestňujeme do vymastenej muffinovej formy alebo do formičiek na souffle tak do 2/3. Ja som nechala cesto ešte aj na plechu cca 30 min. dokysnúť. Potrieme rozpusteným maslom a pečieme pri 180°C 20 min. a potom ešte 10 min. pri 160°C.




U nás tvorí taliansky panettone vždy súčasť vianočnej večere. Ešte predtým ako sestra začala nosiť panettone z Talianska, pamätám si ako mama vždy upiekla mramorovú bábovku a tú sme zapíjali horúcim lipovým čajom (z ručne nazbieranej lipy) s trochou vína. Mňam, to sú spomienky. A čo vy? Tróni aj na vášom štredrovečernom stole bábovka? 


♡♡♡

14 komentárov:

  1. Dori krásne sa ti podarili!!! nádherné fotky!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dorka,díky za recept.Môj manžel Panettone miluje a ako správny "talian" najradšej so Spumante. Ja mám rada Pandoro /myslím,že sa to tak volá/ bez hrozienok a iného sušeného ovocia.Tvoj recept som si vytlačila a dúfam,že do Vianoc vyskúšam.Penettone som už dávnejšie chcela vyskúšať, dokonca som si na to zvlášť kúpila kvetináče - podľa receptu v Apetite.Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,a zas len chvalim tolku nadheru na foteckach!!!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka, panettone su uplne uzasne a velmi lahko zjeditelne, aj jeden cely velky. Len odlupujes a odlupujes..... Ja milujem prave tie so susenym ovocim a hrozienkami a vsetym, ale doma by som si to asi netrufla robit:-)mozno s tvojim receptom sa osmelim...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ano, babovka bola u nas vyslovene vianocne ranajkove jedlo. S bielou kavou (vitakava + mlieko). Babovku pekaval otec, dodnes ju pecie. Ja som presedlal na bremsky klat a babovku presunul na letne dni. S ceresnami je vyborna.
    Tie male panettoncini skusim, vyzeraju vyborne.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivanka, to som nevedela, že máš za manžela taliana :-) tak daj vedieť ako chutil ;-) ja mám tiež rada pandoro. niekedy sa neviem rozhodnúť, ktorý viac, ale asi panettone :-)))

    Martinka, ďakujem veľmi pekne!

    Miška, ďakujeeem!

    Luci, nie je to nič ťažké, len nečakaj pravý panettone, chuť tohoto je trochu iná. Inak u nás sa musí tiež vždy odkladať na tajné miesto, inak by ho chlapi hneď spucovali!

    Viktor, bol si jediný, kto odpovedal na moju otázku, ďakujem :-) to je obdivuhodné, že tvoj otec pečie!!! Všimla som si, že si zverejnil príspevok o kláte. Vyzeral veľmi chutne! A bábovku s čerešňami musím pre zmenu vyskúšať ja!:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nádherné fotky. Vypadá to úžasně.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. krásny recept, nádherné fotky ... u nás mávame na vianočné raňajky "caltu" niečo ako česká vianočka a kysnutá bábovka dokopy :) ... Šťastné a pokojné Vianoce prajem ... Jana :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jani, daj receptik! Dakujem za prianie, aj ja tebe prajem krasne Vianoce!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Danka, tvoje panettoncini vyzerajú veľmi profi, sú krásne. Ja na štedrý deň už roky pečiem tvarohovú štólu, ktorá sa zvyčajne hneď na štedrý deň stihne minúť. Tento rok som panettoncini mala v pláne upiecť, ale keďže sme mali ostatného sladkého pečiva dosť, odkladám na nový rok alebo január. Krásne sviatky prajem!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Katka dakujem, ak niekedy zverejnis recept na svoju tvarohovu stolu, daj vediet, na oplatku vyskusam ja. Pekne sviatky aj tebe, dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...