štvrtok 15. decembra 2011

Biscotti alle mandorle - Mandľové sušienky



Tieto koláčiky sú typické pre Sicíliu. Dostanete ich tam v hociktorej cukrárni, či potravinách. Nakoľko sú mandle jednou z typických plodín pre tento ostrov, majú v ich kuchyni všestranné a veľmi časté použitie. Ak niekedy zavítate na tento ostrov, tak určite zájdite do reštaurácie, pizzerie, cukrárne, zmrzlinárne a...proste popri všetkých veciach, ktoré mi tam prekážali, na ich kuchyňu mám stále slabosť. Čokoľvek som tam kedy ochutnala, bolo to úžasné! Až sa čudujem, že som pribrala len tak málo :-)
Ale k veci. Toto je veľmi jednoduchý recept na mandľové koláčiky. Myslím, že univerzálny a zaužívaný recept neexistuje. Na internete je o tom viacero polemík. Ja som vyskúšala jeden z mnohých a bola som veľmi spokojná. Po upečení ich radšej do Vianoc neochutnávajte. Mohlo by sa stať, že ich budete musieť piecť ešte raz. Alebo poproste niekoho, kto nie je veľmi na sladké, aby ich „bezpečne uložil“. Koláčiky totiž vydržia v mikroténovom vrecku aj viac ako týždeň :-)

Na cca 30 ks

mleté mandle 200g (ja som zohnala mleté so šupkou, inak by sa mali použiť olúpané; prípadne si mandle môžete zomlieť aj doma)
práškový cukor 130g
bielok 3ks
mandľová esencia 5 kvapiek
na ozdobenie kandizované ovocie podľa chuti, zvykne sa používať pomarančová, cédrová, 
citrónová kôra, čerešne alebo samotné mandle, ja som použila, trošku netradične, sušené brusnice predtým namočené v rume
cukrárske vrecko a špičku alebo lis na cesto

Mleté mandle zmiešame s cukrom a bielkami, pridáme mandľovú esenciu. Vznikne nám mazľavé cesto, ktoré plníme do vrecka alebo lisu a vytláčame na plech vystlaný papierom na pečenie. Ozdobíme podľa ľubovôle a dáme do chladničky na 1 hodinu. Po vybratí pečieme 15 min. pri 170°C. Po upečení necháme vychladnúť, nakoľko sú krehké a tvrdnú chladnutím.

A potom vám už nič nebráni vychutnávať si voňavú Sicíliu.

11 komentárov:

  1. Danka,prekraaaaaasna foto..a kolaciky vyzeraju tiez prudko jedlo:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Maťka, ďakujem :-), ešte sa mám čo učiť...a koláčiky prekvapili aj mňa!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. prekrásna foto. koláčiky vyzerajú krásne, až sa mi slinky zbiehajú. v.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka, dostali ma nielen kolaciky, ale aj ta nadherna fotecka. Taka presne na moje gusto. Krasa na dvakrat:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka, no nadhera! a ked si predstavim tu chut.. asi by nemali u mna dlhu zivotnost,lebo by som neodolala :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ochjoj..krásna foto, krásne keksíky, mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vyterajú nádherne, ako z obrázku, krásne naaranžované, normálne tieskam

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danuzza, neskutočne dobré sú sicílske mandľové koláčiky, ešte teraz mám tú chuť v ústach, keď si spomeniem, milovala som najmä príchuť pistácií..a už je to 7 rokov.. Neviem síce kedy, ale tento recept bude určite ten, čo si zrealizujem stoj čo stoj, aj keď nemám trúbu. Dnes som piekla u susedky kamošky a možno sa "poteší", ak prídem aj nabudúce, veď jej nechám na koštovku. A veľmi ma prekvapilo, že bielky sa nešľahajú, ale zmiešajú také aké sú..to musí byť ale riadne "pasticcio"! :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. PS: krásny tvar majú. Ak si ich robila? Niečo ako vytláčatko na linecké cesto?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Vladi, dakujem :-)

    Adi, som rada, ved vyskusaj :-)

    Mary, dakujem, ja som ich musela odlozit, inak by zle skoncili :-)

    Andrejka, dakujem! :-)

    Ivanka, vdaka, snazila som sa :-)

    Slavka, diky moc! :-)

    Juli, no to boli casy, to uz ani pravda nie je, tak davno to bolo...uvidis, raz budes mat aj ty plnohodnotnu a svoju kuchynu! A susedka sa iste potesi :-) bielka sa neslahaju, presla som niekolko receptov, ale nikde sa nehovorilo a naslahanych bielkach. Pouzila som lis na cesto. Taky stary komunisticky, zdredila som od mamy, ona ho nepouziva. Dalsiu davku som vsak uz robila cez mikrotenove vrecko a tiez pekne vysli. Mozes ich robit aj pomocou cukrarskeho vrecka.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...