Už nejaký ten čas je mojim domovom kraj slivkových samôt, ako sa volá oblasť Bradlom, preto o slivky nemáme núdzu. Poskúšala som nejaké receptíky a jedným z nich je tento makový koláč so slivkami.
Makový koláč so slivkami a ringlotami |
Cesto:
- polohrubá múka 300g
- mlieko 300ml
- práškový cukor 3PL
- maslo 60g
- žĺtok 1 ks
- čerstvé droždie 20g
- štipka soli
- tuk na vymastenie plechu
Plnka:
- mlieko 200ml
- mletý mak 150g
- práškový cukor 3PL
- vanilkový cukor 1 balíček
- strúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna
- mletá škorica - štipka
- slivky 250g
- ringloty 250g
- amaretti na posypanie cca 6 ks
- Z droždia, 100ml vlažného mlieka, 1PL cukru a 1PL múky pripravíme kvások.
- Múku preosejeme do misy, pridáme 2PL cukru, zmäknuté maslo, vykysnutý kvások, 200ml vlažného mlieka, žĺtok a štipku soli. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté utierkou kysnúť cca 30 min.
- Cesto vyberieme, jemne rozvaľkáme a uložíme na vymastený plech. Cesto dotvarujeme a podotláčame k okrajom plechu a necháme ešte dokysnúť.
Plnka:
- Do mlieka vsypeme cukor a necháme zovrieť. Odstavíme a postupne pridávame mak, vanilkový cukor, citrónovú kôru a mletú škoricu. Ak je to potrebné, zahustíme podrvenými piškótami. Ja mám skúsenosť, že keď sa nechá zmes chvíľu odstáť, zhustne.
- Rúru predhrejeme na 180°C.
Makovú plnku natrieme na cesto, poukladáme naň prekrojené slivky a ringloty rezom nadol, posypeme podrvenými amaretti, vložíme do rúry a pečieme cca 30 min. Upečený necháme pred servírovaním mierne vychladnúť.
Ja som koláč robila z dvojitej dávky a ešte mi z neho trochu zvýšilo. Tak som ho hodila na plech, posypala morskou soľou, pokvapkala oliváčom, obložila cherry a ešte dochutila rozmarínom. A focaccia je na svete!
Ja som koláč robila z dvojitej dávky a ešte mi z neho trochu zvýšilo. Tak som ho hodila na plech, posypala morskou soľou, pokvapkala oliváčom, obložila cherry a ešte dochutila rozmarínom. A focaccia je na svete!
Hmm tak zrovna včera jsem pekla také švestkový koláč a ten tvůj mě láká zkusit taky :) Vypadá krásně :)
OdpovedaťOdstrániťJanka a aký si piekla? Že by sme my zasa vyskúšali ten tvoj a potom si vymeníme dojmy :-)
OdpovedaťOdstrániť