štvrtok 1. marca 2012

Torta di mele di Viviana - Vivianina jablková torta

Už viete, že Viviana bola mojím štartérom pri zakladaní blogu. Naposledy ma oslovil tento jej recept a pretože som už dlhšie túžila niečo od nej vyskúšať, podujala som sa na tento jej koláčik, ktorý ma zaujal a u nej ho nájdete tu i tu. Ona tvrdí, že je to tá najlepšia jablková torta na svete! Nenechajte sa zmýliť pomenovaním torta, taliani tak volajú všetko pečené, čo má okrúhly tvar, aj keď inde je to "iba" koláč :-)


S menšími obmenami som koláčik pripravila do formy s priemerom 30 cm takto:

Pripravíme si: 
• jablká 1kg
• trstinový cukor 120g
• múka 130g
• maslo 150g
• vanilkový struk 3cm
• vajcia 2ks
• javorový sirup 5 PL
• citrónová šťava z 1/2 citróna
• škorica

Jablká ošúpeme a nakrájame na polmesiačiky, polejeme javorovým sirupom a citrónovou šťavou.Maslo vyšľaháme s cukrom. Vanilkový struk prepolíme a zoškrabkáme vnútro do maslovej hmoty, pridáme vajíčka. Keď sa suroviny dobre premiešali, úp častiach pridávame preosiatu múku. Takto urobené cesto vylejeme do vymastenej formy, navrch poukladáme jablká. Prvú vrstvu ponoríme do cesta, druhú dáme navrch a ponoríme len do polovice (ono to aj tak viac nepôjde. Bude sa vám zdať, že máte málo cesta na veľké množstvo jabĺk, ale nebojte sa. Ja som sa bála a dala som ich len polovičné množstvo. Cesto však mierne narastie a zhutnie. Koláčik bol síce vynikajúci, ale rozhodne by ešte jednu vrstvu jabĺk zniesol. Jablká som ešte poliala zbytkom šťavy z citróna, ktorá ostala v miske s jablkami, posypala škoricou a nadôvažok pokvapkala javorovým sirupom. Koláčik si ešte môžete posypať napr. posekanými orechmi alebo mandľovými lupienkami alebo čo vám napadne. Pečieme pri 180C cca 45 - 60 min. Mne veľmi veľmi chutil.


7 komentárov:

  1. Uaooooo!!! Non ho capito una parola ma secondo me ci sono scritte tante cose belle!! Grazieee, sono felice di esportare la mia torta del cuore in Slovakia :-).
    Facciamo così, la prossima volta tu la provi con il chilo di mele, ed io con cannella e succo d'acero :-)
    Un bacione da qui a li :-*****

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dori, teda, tie fotky su take krasne!! jablckove kolaciky mame strasne radi, tento vyzera taaaaak neskutocne dobre!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pečiem podobnú taliansku jablkovú "tortu" a tiež ju máme v rámci našich top koláčikov. Jabklovo maslové koláče sú neskutočne harmonické. Paráda :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. krasne fotky a super recept, urcite si kolacik upecieme

    OdpovedaťOdstrániť
  5. veru, veru, krásne fotky :) a krásny koláčik/torta..proste jablkovník, mňam!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ciao Vivi, grazie per il tuo commento sul mio blog, é un onore per me!!! Nel mio post scrivo un pó di te, che sei stata la mia ispirazione per creare il mio proprio blog di cucina anni fa e poi che da tempo volevo provare qualche tua nuova ricetta ed ecco, la torta di mele. Per la tua proposta ok, poi magari fammi sapere se ti é piaciuta la mia versione :-)
    Comunque io la torta l´ho fatta di nuovo e ci ho messo tantissime mele (non le ho pesate comunque piú dell´altra volta :-)!!! Si disfaceva un pó, ma é finita in un lampo ancora calda. Mio fidanzato era soddisfatissimo!

    Mariana, dakujem velmi pekne za pochvalu! Vyskusaj, veru oplati sa, ja uz som ho urobila opat a nestihol ani vychladnut, uz ho nebolo...

    Katka, ano presne tak!

    Cervicka a Viva, dakujem, dajte vediet ako ste dopadli.

    Andrejka, dakujeeem :-) vsetko krasne, aj tvoje slovicka! :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...