štvrtok 21. apríla 2011

Chuťovka pre maškrtné jazýčky, ktoré dbajú o líniu





Bohužiaľ i napriek pokročilej dobe, i napriek tomu, že sme v 21. storočí, vedci stále neprišli na spôsob ako si môcť dopriať chutné veci bez obáv, či sa to neprejaví na našich problémových partiách. Alebo možno je to práve teóriou o zakázanom ovocí, ktoré najviac chutí? Ale aké už by mal človek potešenie zo života keby si nemohol vychutnávať mňamkové papaníčko? Veď popri všetkých závislostiach je táto jedna z najkrajších!
Nasledujúci koláčik Vám ručičku na váhe rozhodne neposunie. Jednak neobsahuje žiadne vajíčka ani tuky, jednak ani k jeho príprave tú váhu nepotrebujete! Recept mi prezradila moja kolegyňka Martinka. Rozhodne stojí za vyskúšanie! 

Na 25 cm formu:

jogurt veľký kelímok 1 ks (375g)
polohrubá múka 1 a ½ kelímka (podľa receptu by malo ísť takéto množstvo, ale mne prišlo cesto trošku hutné, kľudne by som dala iba 1 kelímok)
prášok do pečiva 1 balenie
cukor ½ kelímka
vanilkový cukor 1 balenie
ovocie druh a množstvo podľa chuti (ja som použila zmes čiernych malín a ríbezlí, všeobecne sa hodí niečo kyslejšie)

Na posýpku:
maslo
polohrubá múka (alebo aj hrubá)
trstinový cukor
škorica

Všetko okrem ovocia v mise zmiešame do hmoty, ktorá má konzistenciu a vzhľad ako kysnuté cesto. Dobre premiesime, aby sa ingrediencie prepojili, ale netreba prácne miesiť ako kysnuté cesto. Vylejeme na plech a posypeme ovocím. V prípade, že chceme mať ovocie aj ponorené v ceste, je lepšie to urobiť podobne ako ja: najprv vylejeme polku cesta, posypeme ovocím, potom zbytok cesta, utľapkáme, posypeme ovocím a nakoniec posýpkou. Posýpku vymiesime z masla, múky, cukru a škorice na sypkú hmotu, ktorou posypeme koláč. Pečieme pri 180°C cca 30 min.

9 komentárov:

  1. Opat krasna foto,Dorka:)no,a kolacik teda dietne nevyzera,co je vlastne pochvala,lebo dietne veci obvykle nevyzeraju moc dobre,a tento kolacik vyzera moc jedlo :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem Martinka! :-) mne najprv znelo to zlozenie dost zvlastne, o nicom podobnom som dovtedy nepocula, ale vidim, ze ho budem robievat pravidelne.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. supeeer! ked vravis teda, ze sa s z neho pribera, je to pre mna idealne ospravedlnenie, aby som ho zjedla pol plechu :-DDDD mnaaaam :-DDDDD

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anetka NEpribera! A navyse je zdravy, ved to je samy jogurt a ovocie. No neupec to! A ked das hnedy cukor, tak ho ani nemusis ratat, to ako keby bola aj bez neho ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Fuha! Bodaj by bolo viac takych zdravych chutnych a hlavne dobre vyzerajucich kolacikov ako ten Tvoj, Dori ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dorka, tvoj receptik pride vhod najma teraz po sviatkoch, ked budeme mat chut na nieco mnam, ale zaroven menej kaloricke:). Pobavil ma Anetkin komentarik a ja len dodavam, ze kludne si poradim s tou druhou polovicou plechu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dorka fajný koláčik, taký akurát pre mňa:))) navyše je aj veľmi jednoduchý!!No ono vlastne obsahuje tuk, lebo napr. aj múka a jogurt ho obsahuje, ale zase určite nie je taký ťažký ako klasické koláče, čiže je diétnejší. A napokon ja sa držím zásady, že čo je bez tuku, bez cukru, to je aj bez chuti:))) čiže je dobre, že tam dáky tuk je...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Evi to s tym tukom som myslela tak, ze sa tam nedava tuk vo forme masla, oleja, ci v inej. Samozrejme, ze aj keby sa clovek akokolvek snazil, tuky bude vzdy v istej forme prijimat. A dakujem ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...