nedeľa 21. februára 2010

Bryndzové chuťovky

Nasleduje ďalší recept na zdravú chuťovečku. Tentoraz na slano.




Na 1 veľký plech

150g zemiakov uvarených v šupke
150g bryndze
150 g masla
150g hladkej múky celozrnnej pšeničnej (alebo obyčajnej)
1 žĺtok + bielok na potretie
štipku soli
drvenú rascu, mletú červenú papriku, sezam a ľanové semienka na posypanie

Uvarené zemiaky ošúpeme a postrúhame. Primiešame bryndzu, preosiatu múku, zmäknuté maslo, žĺtok a štipku soli. Vypracujeme vláčne cesto. Na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 1cm, potrieme ho bielkom a posypeme rascou zmiešanou s mletou paprikou alebo sezamom, či ľanom.
Ostrôžkou alebo ostrým nožom pokrájame na pásiky široké asi 1,5 cm a dlhé asi 5cm. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pri teplote 200°C pečieme dozlatista asi 10 – 15 min. Ak chceme chrumkavejšiu verziu, necháme v rúre dlhšie, ale na nižšej teplote (100°C).

Pamätám si, bola to jedna nedeľa, čo som zostala v Bratislave a prišiel ku mne Ondrej. Vonku bolo sychravo a my sme sedeli v mojej izbe a hrali karty. Spoločnosť nám neodmyslitelne robilo jedlo a boli to práve tieto slané paličky a sladké lekvárové sušienky. Chvíle takej pohody nebývajú v živote často.

4 komentáre:

  1. Vyzerá to chutne a hlavne jednoducho (to je pre mňa ako večnú začiatočníčku v kuchyni dôležité). Snáď sa mi to podarí.
    Tvoj blog sa mi veľmi páči (škoda, že som ho objavila len teraz), chute máme pododné, ale tú chuť do varenie ti úprimne závidím.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem. Tiež som najprv k vareniu a pečeniu nemala žiaden vzťah. Prepuklo to samé, ani neviem ako... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V ingredienciách nie je uvedené maslo a jeho množstvo. V texte sa maslo uvádza. Tak by ma zaujímalo, ako je to správne. Vďaka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Opravené, ďakujem za upozornenie!

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...