piatok 10. augusta 2012

Kuskus s paradajkami a mozzarellou a kukuričkou

Jaj, musím sa vám pochváliť. Tento rok máme krásnu a bohatú úrodu paradajok! To viete, začínajúci pestovateľ sa ľahko nadchne. Tak ma to teší! Lebo minulý rok sme mali len nejaké tie cherry a veľmi som nemala čas a príležitosť riešiť záhradu, tak konečne začínam nabiehať na ten systém, aký som si vysnívala. Ráno vstanem, ešte v pyžame kráčam po rannej rose k tomu, čo budem krátko na to konzumovať, sezónne jedlá a žiadne preberanie sa v tom zbytku hnilej zeleniny v supermarkete. Juch! Mám veľa pestovateľských plánov, ale záhrada je taká malááá....Nuž ale aspoň rajčinky rastú. A chutia jedna báseň! A voňajú. Ja sama pochádzam z vidieka, rodičia pestujú kde-čo a samu ma prekvapuje, ze sa nadchýňam ako mestský človek, ale to viete, začínajúci pestovateľ...


No ale aby som sa dostala k samotnému receptu, pre 4 osoby budeme potrebovať:
.
•  kuskus 250g
•  paradajky, najlepšie cherry, ale môžu byť aj hocijaké iné - množstvo podľa chuti, najlepšie čo najviac
•  kukurica 4 klásky alebo sterilizovaná 1 konzerva
•  cesnak 2 strúčiky
•  mozzarella 2ks
•  sušená feferonka polovička
•  bazalkové lístky
•  kari korenie 
•  soľ
•  vývar 0,5 l
•  oregano
•  olivový olej
•  olivový olej extra vergine
•  balzamikový ocot

Do slanej vody dáme variť kukuricu.
Cesnak si nakrájame na plátky a na olivovom oleji ho kratúčko osmažíme, prisypeme kuskus, rozdrobenú feferonku, posypeme štipkou kari korenia a chvíľku na oleji orestujeme. Zalejeme horúcim vývarom a odložíme odpočívať, kým vývar nevsiakne do kuskusu. 
Cherry paradajky nakrájame na polovičky a rýchlo ich osmažíme na kvapke oleja, na panvici ich ešte posypeme oreganom. Hneď ako pustia šťavu a začnú rozvoniavať, ich stiahneme z ohňa. Uvarené kukuričné klásky vyberieme a orežeme tak, aby nám ostali len zrnká kukurice. Tie zmiešame s hotovým kuskusom, pridáme natrhané kúsky mozzarelly, čerstvé bazalkové lístky a nakoniec opatrne vmiešame paradajky. Polejeme troškou extra panenského olivového oleja, balzamikovým octom, výborne chutí aj so sójovkou. Podávať sa dá jednak teplé ako aj vo forme šalátu a je to božská chuť!

5 komentárov:

  1. Kuskus mé oblíbené jídlo hlavně v horkých letních dnech, tvůj recept je chutný a osvěžující, a co se týká ranních procházek v pyžamu po zahradě, tak jsme na tom asi stejně
    musím okouknout, jestli je na záhrádce něco nového a jak mi roste úroda...:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. My už rajčata sbíráme v zahradě po kyblech, tak z nich takovou radost nemám, ale teď jsem byla nějakou dobu pryč a zase dokážu ocenit chuť našich dokonalých rajčátek. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kuskus je idealni zejmena v letnich vedrech, staci dat vice zeleniny a je to dokonale!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka, úplne zdieľam tvoje nadšenie pre záhradníčenie a zdravý životný štýl. Tiež začínam tento rok prvý raz hospodáriť na vlastnom a zo všetkého sa vytešujem. Navyše ako bývalý mestský človek, ktorý odtiaľ v pravý čas unikol, som fascinovaná zo všetkého, čo nám život na dedine prináša. Držím palce v plánovaní.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Soni, tak to som rada, že nie som sama v tomto tak trochu "švihnutá" :-))) a áno, presne si to vystihla, čo je nové na záhrade, hlavne, či sa niečo zmenilo od predošlého večera :-)

    Ivet, ako píšeš, tú chuť a vôňu človek ocení až keď mu nie je istý čas dopriata :-)

    B., tak tak...

    Katka, áno viem, že ty si v tomto moja spriaznená duša, čítala som o tom viackrát na tvojom blogu a som zvedavá a teším sa na nové správy z tvojej záhrady keď sa eštelen zabývate! Ďakujem, podobne! :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...