Tak a dostali sme sa konečne k našej vytúženej parmigiane. Vytiahla som
baklažány z Miletičky a išlo sa na to:
Na 1 plech pre 4 ľudí budeme potrebovať:
|
1. Baklažán
pozdĺžne nakrájame na plátky (voľakedy sa aj nechal nasolený v sitku, aby
pustil vodu a nebol horký, ale pri dnešných vyšľachtených odrodách to už
nie je treba).
2. Jednotlivé
pláty opražíme na troche oleja.
3. Následne
vysmažené vrstvíme do hlbšieho plechu (alebo jenskej misy) nasledovne: tenká
vrstva pretlaku, baklažány, pretlak, plátočky cesnaku, bazalka a natrhané kúsky
mozzarelly. Kto chce, môže dať aj parmezán do vrstvenia, parmigiana bude
chutnejšia. Komu stačí mozzarella, môže dať parmezán až nakoniec navrch.
4. Na
poslednú vrstvu baklažánu dáme už len pretlak, posypeme parmezánom, prikryjeme
alobalom a dáme piecť pri 180°C na 30 – 45 min. V polovici pečenia
alobal odstránime.
5. Po
vybratí z rúry necháme ešte dobublať, trochu ochladnúť. Podávame s bagetkou
alebo celozrnným chlebíkom, krájame a pečivkom vytierame šťavu. Mňam!
Veľmi dobre chutí aj parmigiana „odstáta“ na druhý deň, keď sú chute prepojené.
Robili sme dnes podľa Tvojho receptu a musím povedať že je to VYNIKAJÚCE jedlo! Určite sa k nemu ešte vrátime ;)
OdpovedaťOdstrániťtak to sa velmi tesim Nazarboncuk! Dakujem za spatnu vazbu!
OdpovedaťOdstrániťnech žije Ondrej! :) to si ukončila napínavo s tým koláčom... pred baklažánom mám rešpekt, poslené razy sa mi zdal horký a už sa mi nechcelo presviedčať o tom, že nemusí to byť vždy. ešte mu musím dať asi novú šancu. :))
OdpovedaťOdstrániťmilujem toto jedlo:-))
OdpovedaťOdstrániťJuli, vraj preto sa baklazan nechava pred pouzitim nasolit a pustit stavu. Nakrajas na kolieska, osolis a nechas aspon 45 min. Ja som mala posledne taky starsi a vyzeralo tiez, ze bude horky, ale asi vdaka tomuto nebol. A som si zaspominala, ked som citala prispevok o kolaciku, bo som este ani nechyrovala vtedy, ze budeme s Jarkom spolu.
OdpovedaťOdstrániťLuci, aj ja ho milujem, skoda, ze nie vzdy sa mi chce venovat priprave. A najlepsia je parmigiana na druhy den po priprave. MNAM!