nedeľa 16. decembra 2012

Torta angelica


    Torta angelica alebo anjelska torta je v Taliansku veľmi obľúbeným vianočným "centrotavola" (teda dekorácia v strede sviatočného stola). Pripomína našu vianočku a samozrejme nájdeme nespočetne veľa receptov s rôznymi obmenami. U nás sa piekla po prvýkrát, ale isté je, že nie posledný. 
Pripomína nádherný vianočný veniec, takže plní aj dekoračnú funkciu. Upečený koláčik je jemný, nadýchaný a hlavne neskutočné lahodný. Je ideálny ako chutné raňajky počas sviatočných dní. Aj keď je jeho príprava náročnejšia a vyžaduje si aspoň pol dňa, keď ochutnáte výsledok, poviete si, že to stálo za to. U nás sa dlho neohriala... 

   


Suroviny na kváskové cestíčko: 
  • 75 g vody
  • 135 g múky
  • 13 g droždia
  • 1 ČL cukru

Suroviny na cesto:
  • 120 g masla
  • 100 g čokolády na varenie posekanej na kocočky
  • 400 g múky
  • 120 g mlieka
  • 1 ČL soli
  • 3 žĺtka
  • 75 g cukru

Okrem toho:
  • 1 bielok
  • 150 g práškového cukru
  • 50 g masla na potretie



1. Najprv si pripravíme kváskové cestíčko. Vo vode rozpustíme cukor, pridáme rozdrobené droždie a miešame, kým sa nám suroviny nerozpustia. Pridáme múku a vymiesime hladké cestíčko, ktoré vyformujeme do gule. Cestíčko umiestnime do misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 30 minút (alebo až do zdvojnásobenia objemu).

2. Medzitým si pripravíme cesto. Mlieko zmiešame s cukrom, soľou, pridáme žĺtka a metličkou rozhabarkujeme. Pridáme múku a vymiešame. Nakoniec vmiesime zmäknuté maslo a cesto aspoň 10 minút miesime až kým nie je elastické a oddeľuje sa od podložky.

3. Keď máme cestíčko vykysnuté, hnetením ho spojíme s vymieseným cestom tak, aby vzniklo jednotné a kompaktné cesto, ktoré umiestnime do misky, ktorej steny sme si vytreli maslom a necháme kysnúť aspoň 2 hodiny (alebo až do zdvojnásobenia objemu).

4. Po uplynutí potrebného času cesto umiestnime na podložku a bez toho, aby sme ho miesili, ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika o hrúbke 2-3 mm, potrieme roztopeným maslom, posypeme čokoládovými kúskami a zavinieme do rolády.

5. Vezmeme si tenký a ostrý nôž, ponoríme ho do múky a rolku po celej dĺžke pozdĺžne prekrojíme. Dve vzniknuté časti otočíme reznou stranou nahor, aby bolo vidno vnútro koláča, a navzájom ich poprepletáme. Vrkoč vyformujeme do tvaru venca, umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme roztopeným maslom. Necháme kysnúť 30-40 minút na teplom mieste do zdvojnásobenia objemu.

6. Tortu pečieme pri 180°C cca 25 minút. Približne v polovici doby pečenia tortu skontrolujeme, či nie je príliš tmavá, ak áno, tak ju prikryjeme alobalom a pokračujeme v pečení.

7. Polevu pripravíme tak, že vidličkou rozhabarkujeme bielok s práškovým cukrom a tortu po dopečení ihneď polejeme.


Tip: čokoládu môžeme nahradiť hrozienkami alebo kandizovaným ovocím, prípadne ju môžeme doplniť o posekané orechy.

♡♡♡

7 komentárov:

  1. ježiš, to vyzerá tak dobre! a ja som tak lenivá
    :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :-D haha Marecka, posli adresu, ked budem nabuduce piect, kusok ti poslem ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Uzasne vyzera, Danka...niekedy musim take nieco skusit spravit. prajem krasne sviatky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hmmm krásný dort:)) Hned bych si dala kus k snídani

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Andrejka, ďakujem veľmi pekne. Určite vyskúšaj, je veľmi dobrá!

    Jani, vďaka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Potvrdzujem .....výborná....zjedená na jedno posedenie....a to je čo povedať :-) Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jeeej, teším sa, aj u nás sa po nej len tak zaprášilo :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...