Ešte cez víkend sme mali na záhrade krásne mangoldove listy. Bola by škoda ich nezužitkovať a tak som trošku obmenila starú taliansku klasiku "cannelloni ricotta e spinaci" na "cannelloni ricotta e bietola".
Na 20 cannelloni budeme potrebovať (jedna porcia je asi 4-5 cannelloni, podľa hladu)
- plátky na lasagne 10 ks
- bešamel - recept viď tu - z polovice dávky
- ricotta 150 g
- mangold odstopkovaný a natrhaný na menšie kúsky 200 g
- bazalka 1 zväzok
- vajce 1ks
- strúhaný parmezán 50 g
- štipku strúhaného muškátového orecha
- extra panenský olivový olej 2 PL
- soľ
- maslo na vytretie formy a pár plátkov navrch
Najprv si pripravíme plnku. Do veľkého hrnca dáme asi 2 dcl vody a mangold, ktorý po vrchu posolíme. Keď mangold zmäkne, scedíme ho a spolu s bazalkou rozmixujeme. Zelenú zmes zmiešame s ricottou, vajcom, 25 g parmezánu, trochou soli a strúhaného muškátového orieška.
Zoberieme si menší, ale hlboký plech alebo jenskú misu, ktorú si vytrieme maslom.
Do hrnca s vriacou a osolenou vodou vlejeme olej a varíme plátky lasagní, ktoré vytiahneme akonáhle zmäknú a dajú sa ohýbať. Ihneď ponoríme do studenej vody, aby sme zastavili proces varenia a umiestnime na čistú kuchynskú utierku.
Pripravíme si bešamel.
Plátky lasagní po šírke rozrežeme na 2 časti, aby sme získali 20 ks. Do prvej tretiny plátku umiestnime po šírke plnku a zavinieme do rolky. Ja som plnkou trochu šetrila, lebo som sa bála, že bude bokmi vytekať. Ale nestalo sa tak a preto si kľudne doprajte, inak budú rolky spľasnuté, ako tie moje :-) Rolky poukladáme na plech tesne vedľa seba.
Na záver všetky rolky polejeme pripraveným bešamelom, posypeme zvyšným parmezánom, navrch ešte poukladáme plátky masla a dáme piecť na 30 - 40 min. pri 180°C.
Napadlo ma,že prečo si nepoužila tie ruličky na plnenie tzv.canelloni - nebolo by treba sa trápiť s delením cesta...inak recept je super,inšpirovala sa ma na sobotný obed.
OdpovedaťOdstrániťKrásny adventný čas želám
Eva
Evička, aj ich mám doma, ale nie, nepoužila, lebo mi prišla väčšia piplačka dávať plnku do zdobiaceho vrecka atď...A toto riešenie mi prišlo praktické a nápadité pre tých, ktorí nezoženú klasické cannelloni ;-)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za prianie, podobne aj tebe :-)