sobota, 23. júna 2012

Clafoutis - francúzsky čerešňový koláč


Clafoutis už asi mnohí poznáte. Priznávam, že pre mňa to bolo poprvýkrát, čo som ho pripravila. Chcela som nejaký netradičný dezert s čerešňami, ktorý by však zároveň bol aj jednoduchý a rýchly. No a výsledok naozaj na seba nedal dlho čakať. Trochu som sa obávala ako to celé dopadne, lebo cesto bolo riedke a s takými nemám dobré skúsenosti. Tentokrát však výzva skončila happyend-om. Príjemné letné degustovanie!


Na tortovú formu s priemerom 30 cm potrebujeme:

• čerešne 700 g
• práškový cukor 150 g
• hladká múka 185 g
• vajcia 4
• mlieko 450 ml
vanilkový extrakt 2ČL alebo vanilkový struk
• mne tam ešte chýbala kyslá chuť a tak nabudúce pridám aj citrónovú šťavu alebo namiesto čerešieň použijem ríbezle :-)

Čerešne umyjeme a vykôstkujeme (pôvodný recept radí kôstky neodstraňovať, nakoľko dodávajú inú, lepšiu, akoby orechovo-mandľovú chuť, ale mne kôstky rušia zážitok :-). Rúru si predhrejeme na 180°C
Polovicu cukru zmiešame s čerešňami a odložíme.  Múku preosejeme, pridáme soľ a zbytok práškového cukru a vajcia. Nakoniec pridáme mlieko, vanilkový extrakt a všetko premiešame, najlepšie ručným šľahačom.
Formu s priemerom 30 cm vymažeme maslom (ja mám teflónovú formu, nevymazala som a v pohode) a vlejeme cesto, naň nasypeme čerešne.  
(V jednom z receptov som čítala, že najprv treba do formy naliať iba mále množstvo cesta, to dať zapiecť na 5 min a potom naliať ostatok a posypať čerešňami, aby tieto neklesli. Urobila som tak, ale zistila som, že to bolo úplne zbytočné, keďže čerešne sa celý čas aj tak držali hore.)
Pečieme cca 30 - 40 min. Pred servírovaním počkáme kým vychladne (ja som ho jedla aj za horúca, rozpadával sa, ale bol tuším ešte lepší ako vychladnutý :-)
Podľa chuti posypeme práškovým cukrom.

14 komentárov:

  1. Dora, tak ten fantastický jen ochutnat! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. clafoutis je vyborny!!!ja milujem take vlhke cesticka:) a chvalim aj krasnu farebnu fotecku:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sonicka ďakujem :-) na môj vkus bol trochu sladký, ako som písala, ale inak dobrý!

    Martinka, ďakujem za pochvalu :-) ja mám tiež radšej, keď cesto nie je príliš suché, preto aj keď robím napr. bublaninu, tak do nej dávam čo najviac ovocia (len sa to potom rozpadá... :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. vyzerá fantasticky! a určite aj chutí, hneď by som si dala! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zvlastne, ze ti ceresne zostali navrchu. Kedy si ich tam davala? To cesto je predsa velmi riedke na to, aby sa udrzali hore. A ked su ponorene, je to lepsie. Kazdpadne, clafoutis je super, musite ho jest teply, priamo z formy.
    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja ho robievam do malinkých foriem a papáme odtial mnam

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Marečka, ďakujem, šak dojdi na koštofku :-)

    Milý/á M. najprv som naliala cesto a naň som rozmiestnila čerešne a clafoutis mi vyšiel ako vidíš. Určite máš pravdu, že je chutnejší s čerešňami vo vnútri. Veď napíš ten lepší recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. vyzera uzasne, krasna fotecka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Clafoutis nepoznám, vyskúšam. Tento Tvoj čerešňový vyzerá veľmi lákavo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Radko, môže byť. A jete ho ešte teplý aj vy? A máte ho redší?

    Veja, ďakujem veľmi pekne :-)

    Zuzka, skús a daj vedieť. Áno, je naozaj lákavý, lebo je tam veľa ovocia a to mám ja rada!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Nehovorim o lepsom recepte, ale o tom, ze Clafoutis sa robi tak, ze sa najprv rozlozia do formy cele ceresne a zaleju sa cestom.
    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. vyzerá nádherne, už len zahryznúť :P

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Práve sa upiekol. Ale urobila som ho s jahodami. Super koláč :)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...