Milí priatelia
papkáči, tak som sa po dlhej odmlke opäť našla, bohužiaľ bujaré zmeny v mojom
súkromí na chvíľu ochromili blog a isté okolnosti a zmeny priorít načas
odsunuli blogovanie na vedľajšiu koľaj. Vyzerá to však, že sa vám už budem môcť
prihovárať častejšie ako kedykoľvek predtým...
Dnes si na rozcvičenie pripomenieme recept na pesto. Mama každý rok zasadí kopec bazalky, ktorú však ona nikdy vo svojej kuchyni nepoužíva (stará škola :-) a tak všetka skončí u mňa, aby sa premenila na chuťovo neodolateľnú zmes pripomínajúcu horúce stredomorie....omáčku PESTO. O peste som už na mojom blogu písala a recept zverejnila dakedy v počiatkoch jeho existencie. Pre tých, čo ma začali sledovať iba nedávno, recept uvádzam aj tu dolu. Avšak, berte ho len orientačne, pripravujte pesto od oka! Vtedy je najlepšie. Mne sa napr. v pôvodnom recepte vidí množstvo syra privysoké...ale je to na každého chuti samozrejme.
|
Všetky suroviny spolu rozmixujeme. Kto je zástancom tradícií, utlačí pesto v mažiariku, no pri väčších množstvách je to dosť nepraktické, preto ja už teraz používam klasický nožový mixér s miskou.
Použijeme klasicky na cestoviny (pričom ich nezlejeme dosucha, ale necháme v nich trochu vody z varenia, aby pesto vytvorilo krémovú omáčku) alebo na dochutenie krémových polievok,
napr. paradajkovej, tekvicovej, brokolicovej..., na pizzu, či ako nátierku na
bruschettu (čítaj brusketta)...fantázii a chutiam sa medze nekladú.
Isto vás bude
zaujímať ako pesto uchovávať, aby sa nepokazilo. Pesto je konzervované soľou a
olejom - preto ho tam ide tak veľa. Ja som ho doteraz dávala klasicky do
pohárov so závitom a z obavy, že sa pokazí radšej uchovávala v chladničke. Ak
si vyberiete tento spôsob povrch musí vždy pokrývať vrstva oleja. To platí, aj
keď pesto načnete, odoberiete z neho, vždy navrch dolejte olej, aby nezačalo
plesnivieť, aj keď najlepšie je ho čím skôr skonzumovať.
Jeden môj
taliansky kamarát mi však prezradil pre mňa prevratnú metódu. Totiž jeho mamma
pesto jednoducho zamrazí. Urobí si mini mono alebo double porcie a podľa
potreby si vždy vyberie a rozmrazí len požadované množstvo. Pomôže vám v tom
nádobka na ľad, do ktorej umiestnite pesto a po zamrznutí kocky jednoducho
vyberiete a premiestnite do spoločnej nádoby, či vrecúška. Tento rok bude teda
aj u nás frosen pesto. Zvolila som však metódu mini plastové nádobičky (máme
doma mini nádobky na potraviny, ktoré su však až tak malé, že do nich nič
nevojde a tak som im konečne našla uplatnenie!). Uvidíme ako sa nápad
ujme!
Doplnenie:
mrazené pesto už robím každý rok a má tú výhodu, že doň nemusím pridávať toľko
oleja, takže oceňujem, že je menej mastné.
Arrivederci ed
a presto!
♡♡♡
ja milujem pesto, a to Tvoje vyzerá úplne..ach.. :) aj nápad so zamrazovananím, sa určite ujme :) inak, som strašne zvedavá, aké zmeny, ale tak to je trošku netaktná otázka do komentára, hihi, hlavne, že z nich vzišlo, že bude čas na blogovanie :))
OdpovedaťOdstrániťBuonissima ricetta, gustosa e fresca, perfetta per caldo estate :)
OdpovedaťOdstrániťAndurejka, ďakujem. Áno, sama som zvedavá aké bude pesto po rozmrazení :-) viac info mimo blogu :-)
OdpovedaťOdstrániťSonia, přesně tak a je to také velmi praktické řešení, když člověk nemá čas nebo chuť "hrát si" s omáčkou.