Torta angelica alebo anjelska torta je v Taliansku veľmi obľúbeným vianočným
"centrotavola" (teda dekorácia v strede sviatočného stola). Pripomína našu vianočku a samozrejme nájdeme nespočetne veľa receptov s rôznymi obmenami. U nás sa piekla po
prvýkrát, ale isté je, že nie posledný.
Pripomína
nádherný vianočný veniec, takže plní aj dekoračnú funkciu. Upečený koláčik je jemný, nadýchaný a hlavne neskutočné lahodný. Je ideálny ako chutné raňajky počas sviatočných
dní. Aj keď je jeho príprava náročnejšia a vyžaduje si aspoň pol dňa, keď
ochutnáte výsledok, poviete si, že to stálo za to. U nás sa dlho neohriala...
Suroviny
na kváskové cestíčko:
Suroviny
na cesto:
Okrem
toho:
|
1. Najprv si pripravíme kváskové cestíčko.
Vo vode rozpustíme cukor, pridáme rozdrobené droždie a miešame, kým sa nám
suroviny nerozpustia. Pridáme múku a vymiesime hladké cestíčko, ktoré
vyformujeme do gule. Cestíčko umiestnime do misky, prikryjeme utierkou a
necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 30 minút (alebo až do zdvojnásobenia
objemu).
2. Medzitým si
pripravíme cesto. Mlieko zmiešame s cukrom, soľou, pridáme žĺtka a metličkou
rozhabarkujeme. Pridáme múku a vymiešame. Nakoniec vmiesime zmäknuté maslo a cesto
aspoň 10 minút miesime až kým nie je elastické a oddeľuje sa od podložky.
3. Keď máme
cestíčko vykysnuté, hnetením ho spojíme s vymieseným cestom tak, aby vzniklo
jednotné a kompaktné cesto, ktoré umiestnime do misky, ktorej steny sme si
vytreli maslom a necháme kysnúť aspoň 2 hodiny (alebo až do zdvojnásobenia
objemu).
4. Po uplynutí
potrebného času cesto umiestnime na podložku a bez toho, aby sme ho miesili, ho
vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika o hrúbke 2-3 mm, potrieme roztopeným maslom,
posypeme čokoládovými kúskami a zavinieme do rolády.
5. Vezmeme si
tenký a ostrý nôž, ponoríme ho do múky a rolku po celej dĺžke pozdĺžne
prekrojíme. Dve vzniknuté časti otočíme reznou stranou nahor, aby bolo vidno
vnútro koláča, a navzájom ich poprepletáme. Vrkoč vyformujeme do tvaru venca,
umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme roztopeným maslom.
Necháme kysnúť 30-40 minút na teplom mieste do zdvojnásobenia objemu.
6. Tortu pečieme pri 180°C cca 25 minút.
Približne v polovici doby pečenia tortu skontrolujeme, či nie je príliš tmavá,
ak áno, tak ju prikryjeme alobalom a pokračujeme v pečení.
7. Polevu
pripravíme tak, že vidličkou rozhabarkujeme bielok s práškovým cukrom a tortu
po dopečení ihneď polejeme.
Tip: čokoládu
môžeme nahradiť hrozienkami alebo kandizovaným ovocím, prípadne ju môžeme
doplniť o posekané orechy.
♡♡♡
ježiš, to vyzerá tak dobre! a ja som tak lenivá
OdpovedaťOdstrániť:D
:-D haha Marecka, posli adresu, ked budem nabuduce piect, kusok ti poslem ;-)
OdpovedaťOdstrániťUzasne vyzera, Danka...niekedy musim take nieco skusit spravit. prajem krasne sviatky :)
OdpovedaťOdstrániťHmmm krásný dort:)) Hned bych si dala kus k snídani
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, ďakujem veľmi pekne. Určite vyskúšaj, je veľmi dobrá!
OdpovedaťOdstrániťJani, vďaka :-)
Potvrdzujem .....výborná....zjedená na jedno posedenie....a to je čo povedať :-) Ďakujem
OdpovedaťOdstrániťJeeej, teším sa, aj u nás sa po nej len tak zaprášilo :-)
OdpovedaťOdstrániť