Ako už iste
mnohí viete, panettone je talianska bábovka, dostať ju už aj u nás, láka nás v
krásnych vianočných plechovkách. Tí, čo ste ju už ochutnali, viete, že je mäkká
a nadýchaná, sladká tak akurát, oddeľuje sa po vlákienkach a rozplýva sa na
jazyku.
Je to typický
vianočný koláč pôvodom z Milána, v ktorom nájdete kandizované ovocie,
pomarančovú a cédrovú kôru a hrozienka. Sú aj alternatívne verzie s mandľami,
kúskami čokolády, či likérovým krémom. Akýkoľvek panettone si kúpite, slastnú
chuť máte zaručenú!
A kto ho
"vynašiel"? Teórie sú dve:
Prvá hovorí o
sokoliarovi menom Messer Ughetto degli Atellani, ktorý sa v Miláne zamiloval do
Algisy, krásnej pekárovej dcéry a tak šiel k nemu do služby. Aby zvýšil predaj,
skúsil vymyslieť nový koláč: s najlepšou múkou z mlyna vymiesil vajcia, maslo,
cukor a hrozienka a dal upiecť. Bol to obrovský úspech a všetci
chceli koláč ochutnať. O nejaký čas sa dvaja zaľúbenci vzali a žili
spokojní a šťastní.
Podľa druhého
príbehu kuchár v službách Ludovica il Moro bol poverený pripraviť vianočný
obed, na ktorý bolo pozvaných mnoho šľachticov z okolia. Avšak stalo sa, že
prihorel koláč zabudnutý v rúre. Keď malý kuchárik Toni videl chefovo zúfalstvo
navrhol riešenie. „Z toho, čo ostalo v komore – trocu múky, masla, vajec,
cédrovej kôry a hrozienok som dnes ráno upiekol tento koláč. Ak nemáte nič iné,
môžete ho dať na stôl .“ Kuchár súhlasil a s malou dušičkou spoza závesu
sledoval reakciu hostí. Všetci boli nadšení a vojvodovi, ktorý chcel poznať
názov tejto pochúťky kuchár prezradil, že je to Toniho chlieb - "Pane di
Toni“, odtiaľ aj dnešný názov "panettone".
Mne osobne sa
viac páči verzia č.2. Je originálnejšia. :-)
Keďže som
panettone doma nikdy neskúšala robiť a sem tam sa okolo mňa nejaký ten recept
mihol, tento rok som sa rozhodla, že sa na to podujmem. Pozor však, ide o
zjednodušenú domácu verziu. Originál panettone sa pripravuje výlučne z
prírodných kvasníc a proces trvá aj niekoľko dní, nakoľko sa cesto hnetie,
kysne a odpočíva vo viacerých fázach. Pečie sa v papierovej forme a po upečení
chladne zavesený dolu hlavou.
Na
domáce panettonicini – bábovečky budeme potrebovať:
(na 1
muffinový plech alebo cca 12 malých bábovčičiek)
|
1. Hrozienka dáme nabobtnať do teplej vody
alebo do rumu. Mlieko ohrejeme na izbovú teplotu. Nadrobíme doň droždie, ktoré
ešte rozhabarkujeme, aby bolo mlieko číre a kvasnice v ňom nahladko rozmiešané,
ešte štipku cukru a odložíme do tepla nakvasiť.
2. Medzitým si pripravíme cesto. Múku
preosejeme, pridáme cukor, štipku soli, zmäknuté maslo, vajcia, scedené
hrozienka, muškátový orech a citrónovú kôru. Rukami vypracujeme cesto. Keď je
kompaktné, pridávame k nemu nakvasené droždie a po častiach zapracúvame do
cesta. Nakoniec cesto miesime až kým sa nám neoddeľuje od stien nádoby.
3. Z cesta tvarujeme guľky, ktoré
umiestňujeme do vymastenej muffinovej formy alebo do formičiek na souffle tak
do 2/3. Ja som nechala cesto ešte aj na plechu cca 30 min. dokysnúť. Potrieme
rozpusteným maslom a pečieme pri 180°C 20 min. a potom ešte 10 min. pri 160°C.
U nás tvorí taliansky panettone vždy súčasť vianočnej večere. Ešte predtým ako sestra začala nosiť panettone z Talianska, pamätám si ako mama vždy upiekla mramorovú bábovku a tú sme zapíjali horúcim lipovým čajom (z ručne nazbieranej lipy) s trochou vína. Mňam, to sú spomienky. A čo vy? Tróni aj na vášom štredrovečernom stole bábovka?
♡♡♡
Dori krásne sa ti podarili!!! nádherné fotky!!!
OdpovedaťOdstrániťSlávka, dikes, si milá :-)
OdpovedaťOdstrániťDorka,díky za recept.Môj manžel Panettone miluje a ako správny "talian" najradšej so Spumante. Ja mám rada Pandoro /myslím,že sa to tak volá/ bez hrozienok a iného sušeného ovocia.Tvoj recept som si vytlačila a dúfam,že do Vianoc vyskúšam.Penettone som už dávnejšie chcela vyskúšať, dokonca som si na to zvlášť kúpila kvetináče - podľa receptu v Apetite.Pekný deň!
OdpovedaťOdstrániťDanka,a zas len chvalim tolku nadheru na foteckach!!!:)
OdpovedaťOdstrániťtie su krasne!
OdpovedaťOdstrániťDanka, panettone su uplne uzasne a velmi lahko zjeditelne, aj jeden cely velky. Len odlupujes a odlupujes..... Ja milujem prave tie so susenym ovocim a hrozienkami a vsetym, ale doma by som si to asi netrufla robit:-)mozno s tvojim receptom sa osmelim...
OdpovedaťOdstrániťAno, babovka bola u nas vyslovene vianocne ranajkove jedlo. S bielou kavou (vitakava + mlieko). Babovku pekaval otec, dodnes ju pecie. Ja som presedlal na bremsky klat a babovku presunul na letne dni. S ceresnami je vyborna.
OdpovedaťOdstrániťTie male panettoncini skusim, vyzeraju vyborne.
Ivanka, to som nevedela, že máš za manžela taliana :-) tak daj vedieť ako chutil ;-) ja mám tiež rada pandoro. niekedy sa neviem rozhodnúť, ktorý viac, ale asi panettone :-)))
OdpovedaťOdstrániťMartinka, ďakujem veľmi pekne!
Miška, ďakujeeem!
Luci, nie je to nič ťažké, len nečakaj pravý panettone, chuť tohoto je trochu iná. Inak u nás sa musí tiež vždy odkladať na tajné miesto, inak by ho chlapi hneď spucovali!
Viktor, bol si jediný, kto odpovedal na moju otázku, ďakujem :-) to je obdivuhodné, že tvoj otec pečie!!! Všimla som si, že si zverejnil príspevok o kláte. Vyzeral veľmi chutne! A bábovku s čerešňami musím pre zmenu vyskúšať ja!:-)
Nádherné fotky. Vypadá to úžasně.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Amelie :-)
OdpovedaťOdstrániťkrásny recept, nádherné fotky ... u nás mávame na vianočné raňajky "caltu" niečo ako česká vianočka a kysnutá bábovka dokopy :) ... Šťastné a pokojné Vianoce prajem ... Jana :)
OdpovedaťOdstrániťJani, daj receptik! Dakujem za prianie, aj ja tebe prajem krasne Vianoce!
OdpovedaťOdstrániťDanka, tvoje panettoncini vyzerajú veľmi profi, sú krásne. Ja na štedrý deň už roky pečiem tvarohovú štólu, ktorá sa zvyčajne hneď na štedrý deň stihne minúť. Tento rok som panettoncini mala v pláne upiecť, ale keďže sme mali ostatného sladkého pečiva dosť, odkladám na nový rok alebo január. Krásne sviatky prajem!
OdpovedaťOdstrániťKatka dakujem, ak niekedy zverejnis recept na svoju tvarohovu stolu, daj vediet, na oplatku vyskusam ja. Pekne sviatky aj tebe, dakujem.
OdpovedaťOdstrániť