Nazývaný tiež pampepato alebo pampapato, poznáte ho? Je plný samých dobrých vecí a neočakávane gustiózny. Prečo neočakávane? Pretože aj keď ide o sladkú pochúťku, ako už názov napovedá, obsahuje korenie!
Informácie
o proveniencii tohto typicky vianočného talianskeho
koláčika sa rôznia. Spomína sa región Umbria, ale aj Emilia
Romagna, každopádne bol panpepato uznaný talianskym Ministerstvom
poľnohospodárstva za tradičný výrobok oboch týchto regiónov.
Podľa
pôvodného receptu môže obsahovať mandle, orechy, píniové
oriešky, korenie, škoricu, muškátový orech, kandizované ovocie
a citrusové kôry, všetko vymiešané s kakaom, medom a
múkou.
Názov
má dve interpretácie: „Pan del Papato“ (pápežský chlieb)
alebo „Pane pepato“ (korenený chlieb). Prvý názov mal evokovať
pokrm pre vyššie vrstvy obyvateľstva, do ktorej cirkev rozhodne
patrila, ale keď sa rozšírilo, že kakao je afrodiziakum, názov
koláča bol zbavený akéhokoľvek duchovného významu.
Recept
pravdepodobne vznikol v kláštore vo Ferrare (Emilia Romagna) okolo
15. storočia, keď mal cirkevný štát silný vplyv, a čoskoro sa
stal pokrmom na vojvodskom dvore rodu Estensi. Forma koláčika by
mala svojím okrúhlym tvarom pripomínať pápežskú čiapku.
Najstaršia
zmienka o panpepato je obsiahnutá v "Libro della Interada della
Casa Estense" kde sa spomína ako Vojvoda Borso d´Este dňa 11.
novembra 1465 dal svojmu majordómovi „zlatý dukát, aby ho vložil
do panpepata, ktorý sa ponúkne hosťom“.
Toľko
teória a poďme na prax!
Na
4 malé bochníčky (ktoré sa zmestia na 1 štandardný plech)
budeme potrebovať:
• orechy
100g
• lieskovce
100g
• mandle
lúpané 100g
• hrozienka
namočené v teplej vode alebo v rume 100g
• píniové
oriešky 50g
• kandizované
čerešne alebo iné ovocie, či citrusovú kôru 120g
• med
150g
• voda
2-3 PL
• čokoláda
na varenie 150g
• múka
100g
• škorica
2 ČL
• kakao
3 ČL
• muškátový
orech ½ ČL
• mleté čierne korenie ½ ČL
Med
a vodu zohrievame na plameni kým nám nezačne bublinkovať. Dáme
si rozpúšťať čokoládu vo vodnom kúpeli a pridáme rozpustený
med, miešame do rozpustenia čokolády. Orechy nasekáme (píniové
netreba), kandizované ovocie prekrojíme na menšie kúsky, zmiešame
a pridáme koreniny a kakao. Prilejeme čokoládu a vymiešame, po
častiach preosievame múku. Tvarujeme bochníčky (ak by boli príliš
mäkké, pridáme múku, ak tvrdé, vodu), ktoré dáme piecť pri
180 C na cca 20 min.
Po
upečení necháme vychladnúť a následne krájame na plátky.
Je
fakt dobrý! ;-)
Koláčik alebo chlebík vypadá nanajvýš zaujímavo:) Láka ma vyskúšať :)
OdpovedaťOdstrániťto by som veľmi rada vyskúšala, Danka, to všetko, čo tam ide, je také fascinujúce, mňam, a história tohoto chlebíka ešte viac :)
OdpovedaťOdstrániťJej, tak tento chlebík ma zaujal, len uz dost hladam piniove oriesky a nic...musim medzi sviatkami zavitat do Mark @ Spencer. Zelam Ti pekne & pokojne sviatky.
OdpovedaťOdstrániťAjka, dakujem. Skus, neobanujes.
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, :-), ano kolacik potom aj inak chuti, ked clovek o nom nieco vie a predstavuje si ako ho jedli niekedy velmi davno na Vianoce v nejakom talianskom klastore...
Ivi, piniove dostanes aj v stankoch so susenym ovocim a orieskami a aj v tescu mavaju. Inak, daju sa kludne vynechat a nikto si nic nevsimne ;-)
to vyzera pekne vianocne....prajem vam pekne straveny zajtrajsok a vsetko dobre v Novom roku, nech sa vam dari :) pozdravujeme!
OdpovedaťOdstrániťMiskaaa, dakujemeee!!! Prepac, nebola som dlho na blogu a tak odpovedam az teraz. Co vy nam, to my vam! Dakujeme velmi pekne a pozdravujem!
OdpovedaťOdstrániťChlebíček vypadá přímo božsky! Tolik dobrých věcí v jednom, to musí být dobrota jak hrom :)
OdpovedaťOdstrániťCatalina, veru to aj je dobrota! A paci sa mi, ze aj ked je to kolacik s korenim, je ho tam citit len velmi velmi jemne. Ja som si pochutnavala :-)
OdpovedaťOdstrániť