utorok 20. decembra 2011

Panpepato - „Korenený chlieb“




Nazývaný tiež pampepato alebo pampapato, poznáte ho? Je plný samých dobrých vecí a neočakávane gustiózny. Prečo neočakávane? Pretože aj keď ide o sladkú pochúťku, ako už názov napovedá, obsahuje korenie!
Informácie o proveniencii tohto typicky vianočného talianskeho koláčika sa rôznia. Spomína sa región Umbria, ale aj Emilia Romagna, každopádne bol panpepato uznaný talianskym Ministerstvom poľnohospodárstva za tradičný výrobok oboch týchto regiónov.
Podľa pôvodného receptu môže obsahovať mandle, orechy, píniové oriešky, korenie, škoricu, muškátový orech, kandizované ovocie a citrusové kôry, všetko vymiešané s kakaom, medom a múkou.
Názov má dve interpretácie: „Pan del Papato“ (pápežský chlieb) alebo „Pane pepato“ (korenený chlieb). Prvý názov mal evokovať pokrm pre vyššie vrstvy obyvateľstva, do ktorej cirkev rozhodne patrila, ale keď sa rozšírilo, že kakao je afrodiziakum, názov koláča bol zbavený akéhokoľvek duchovného významu.
Recept pravdepodobne vznikol v kláštore vo Ferrare (Emilia Romagna) okolo 15. storočia, keď mal cirkevný štát silný vplyv, a čoskoro sa stal pokrmom na vojvodskom dvore rodu Estensi. Forma koláčika by mala svojím okrúhlym tvarom pripomínať pápežskú čiapku.
Najstaršia zmienka o panpepato je obsiahnutá v "Libro della Interada della Casa Estense" kde sa spomína ako Vojvoda Borso d´Este dňa 11. novembra 1465 dal svojmu majordómovi „zlatý dukát, aby ho vložil do panpepata, ktorý sa ponúkne hosťom“.
Toľko teória a poďme na prax!

Na 4 malé bochníčky (ktoré sa zmestia na 1 štandardný plech) budeme potrebovať:

orechy 100g
lieskovce 100g
mandle lúpané 100g
hrozienka namočené v teplej vode alebo v rume 100g
píniové oriešky 50g
kandizované čerešne alebo iné ovocie, či citrusovú kôru 120g
med 150g
voda 2-3 PL
čokoláda na varenie 150g
múka 100g
škorica 2 ČL
kakao 3 ČL
muškátový orech ½ ČL
mleté čierne korenie ½ ČL

Med a vodu zohrievame na plameni kým nám nezačne bublinkovať. Dáme si rozpúšťať čokoládu vo vodnom kúpeli a pridáme rozpustený med, miešame do rozpustenia čokolády. Orechy nasekáme (píniové netreba), kandizované ovocie prekrojíme na menšie kúsky, zmiešame a pridáme koreniny a kakao. Prilejeme čokoládu a vymiešame, po častiach preosievame múku. Tvarujeme bochníčky (ak by boli príliš mäkké, pridáme múku, ak tvrdé, vodu), ktoré dáme piecť pri 180 C na cca 20 min.
Po upečení necháme vychladnúť a následne krájame na plátky.

Je fakt dobrý! ;-)

8 komentárov:

  1. Koláčik alebo chlebík vypadá nanajvýš zaujímavo:) Láka ma vyskúšať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to by som veľmi rada vyskúšala, Danka, to všetko, čo tam ide, je také fascinujúce, mňam, a história tohoto chlebíka ešte viac :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jej, tak tento chlebík ma zaujal, len uz dost hladam piniove oriesky a nic...musim medzi sviatkami zavitat do Mark @ Spencer. Zelam Ti pekne & pokojne sviatky.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ajka, dakujem. Skus, neobanujes.

    Andrejka, :-), ano kolacik potom aj inak chuti, ked clovek o nom nieco vie a predstavuje si ako ho jedli niekedy velmi davno na Vianoce v nejakom talianskom klastore...

    Ivi, piniove dostanes aj v stankoch so susenym ovocim a orieskami a aj v tescu mavaju. Inak, daju sa kludne vynechat a nikto si nic nevsimne ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. to vyzera pekne vianocne....prajem vam pekne straveny zajtrajsok a vsetko dobre v Novom roku, nech sa vam dari :) pozdravujeme!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Miskaaa, dakujemeee!!! Prepac, nebola som dlho na blogu a tak odpovedam az teraz. Co vy nam, to my vam! Dakujeme velmi pekne a pozdravujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Chlebíček vypadá přímo božsky! Tolik dobrých věcí v jednom, to musí být dobrota jak hrom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Catalina, veru to aj je dobrota! A paci sa mi, ze aj ked je to kolacik s korenim, je ho tam citit len velmi velmi jemne. Ja som si pochutnavala :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...