pondelok, 6. februára 2017

Orientálna kari polievka s krevetami




Orientálnych polievok ako táto je nespočet a osobne si myslím, že ani nie je možné napísať presné množstvá ingrediencií, každý nech si dá podľa chuti a preferencií. Niekto pikantnejšie, niekto jemnejšie, niekto hustejšie, niekto redšie, niekto radšej s krevetami, niekto s inými morskými plodmi. Berte preto tento recept ako inšpiráciu a kreujte, vymýšľajte a experimentujte. Ochutnávajte a dochucujte, doladujte. Čarujte a pochutíte si. 





Na cca 6 porcií si pripravíme:

  • krevety od Ryba Žilina 18 ks
  • zubáč filety od Radoma Ryba Žilina 2ks
  • kokosové mlieko 0,5l alebo strúhaný kokos 10PL a 0,5 l vody
  • šampiňóny 12 ks
  • zázvor čerstvý 2cm
  • kari korenie 2ČL
  • citrónová tráva sušená mletá 1 ČL
  • červená kari pasta ½ ČL
  • rybia omáčka 2PL
  • tamarindová pasta 1PL
  • čínska kapusta pak choi 2 hlávky na ozdobu
  • semienko černušky na ozdobu
  • semienko konope lúpané Carun na ozdobu
  • čínske tenké rezance ryžové alebo pšeničné cca 70g

Voliteľné:
  • zbytky obľúbenej zeleniny – viď. Pozn.
  • cibuľa 1ks menšia
  • kokosový olej 1PL
  • kokosová smotana 250ml



Pozn. Ja si polievku namiesto zápražky vždy zvyknem zahusťovať nejakou zeleninou, ktorú najprv podusím na cibuľke a trochu oleja a keď je uvarená, tak ju rozmixujem ponorným mixérom. Tentoraz som mala hlúbik z čínskej kapusty a z karfiolu, ale použijem vždy čo mám zrovna po ruke. Tak aspoň nemusím vyhadzovať cenné do koša a organizmus zbytočne nezaťažujem pšenicou.
Ak nechcete do tejto polievky hustý základ, je dobrá aj bez neho, ale ku kokosovému mlieku by som ešte pridala na záver kokosovú smotanu 250 ml.

1. Kokosovú múčku vložíme do výkonného mixéra na smoothie, zalejeme teplou vodou a rozmixujeme na husté kokosové mlieko.

2.
Ak robíte polievku so zeleninovým základom:
Cibuľku nakrájame nadrobno opražíme na kokosovom oleji, pridáme nasekanú ostatnú zeleninu, zázvor a všetky koreniny až po tamarind a zalejeme kokosovým mliekom a dusíme do mäkka. Následne ju rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.

Ak robíte polievku bez zeleninového základu:
Do kokosového mlieka dáme zázvor nakrájaný na plátky – ten po uvarení polievky vyberieme, pridáme všetky koreniny až po tamarind a prevaríme.  

3. Do polievky hodíme šampiňóny, krevety a rybie filety nakrájané na menšie kúsky a uvaríme ich. Hustotu polievky teraz môžeme ešte doladiť, buď prilejeme horúcu vodu alebo kokosové mlieko. Ak ste nedávali zeleninový základ, teraz môžete vliať kokosovú smotanu, nechať polievku zovrieť a odstaviť.  

4. Rezance uvaríme zvlášť v horúcej vode pár minút do zmäknutia.

5. Polievku servírujeme tak, že do misky najprv vložíme rezance, ktoré zalejeme polievkou. Dozdobíme semienkami lúpaného konope a černušky, obložíme listami pak choi.




Pri príprave tohto receptu som použila super mixér Nutribullet od Delimano.

Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!

♡♡♡

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...