Tieto
koláčiky sú typické pre Sicíliu.
Dostanete ich tam v hociktorej cukrárni, či potravinách. Nakoľko
sú mandle jednou z typických plodín pre tento ostrov, majú v ich kuchyni všestranné a veľmi časté použitie. Ak niekedy zavítate na tento ostrov, tak určite zájdite do reštaurácie,
pizzerie, cukrárne, zmrzlinárne a...proste popri všetkých
veciach, ktoré mi tam prekážali, na ich kuchyňu mám stále slabosť. Čokoľvek som tam kedy ochutnala, bolo to úžasné! Až
sa čudujem, že som pribrala len tak málo :-)
Ale
k veci. Toto je veľmi jednoduchý recept na mandľové koláčiky.
Myslím, že univerzálny a zaužívaný recept neexistuje. Na
internete je o tom viacero polemík. Ja som vyskúšala jeden z mnohých a bola
som veľmi spokojná. Po upečení ich radšej do Vianoc
neochutnávajte. Mohlo by sa stať, že ich budete musieť piecť
ešte raz. Alebo poproste niekoho, kto nie je veľmi na sladké, aby
ich „bezpečne uložil“. Koláčiky totiž vydržia v
mikroténovom vrecku aj viac ako týždeň :-)
Na
cca 30 ks
• mleté
mandle 200g (ja som zohnala mleté so šupkou, inak by sa mali použiť
olúpané; prípadne si mandle môžete zomlieť aj doma)
• práškový
cukor 130g
• bielok
3ks
• mandľová
esencia 5 kvapiek
• na
ozdobenie kandizované ovocie podľa chuti, zvykne sa používať
pomarančová, cédrová,
citrónová kôra, čerešne alebo samotné mandle, ja som použila, trošku netradične, sušené brusnice predtým namočené v rume
citrónová kôra, čerešne alebo samotné mandle, ja som použila, trošku netradične, sušené brusnice predtým namočené v rume
• cukrárske
vrecko a špičku alebo lis na cesto
Mleté
mandle zmiešame s cukrom a bielkami, pridáme mandľovú esenciu.
Vznikne nám mazľavé cesto, ktoré plníme do vrecka alebo lisu a
vytláčame na plech vystlaný papierom na pečenie. Ozdobíme podľa ľubovôle a dáme do
chladničky na 1 hodinu. Po vybratí pečieme 15 min. pri 170°C. Po upečení necháme vychladnúť, nakoľko sú krehké a tvrdnú
chladnutím.
A
potom vám už nič nebráni vychutnávať si voňavú Sicíliu.
Danka,prekraaaaaasna foto..a kolaciky vyzeraju tiez prudko jedlo:)
OdpovedaťOdstrániťMaťka, ďakujem :-), ešte sa mám čo učiť...a koláčiky prekvapili aj mňa!
OdpovedaťOdstrániťprekrásna foto. koláčiky vyzerajú krásne, až sa mi slinky zbiehajú. v.
OdpovedaťOdstrániťDanka, dostali ma nielen kolaciky, ale aj ta nadherna fotecka. Taka presne na moje gusto. Krasa na dvakrat:)
OdpovedaťOdstrániťDanka, no nadhera! a ked si predstavim tu chut.. asi by nemali u mna dlhu zivotnost,lebo by som neodolala :)))
OdpovedaťOdstrániťochjoj..krásna foto, krásne keksíky, mňam :)
OdpovedaťOdstrániťVyterajú nádherne, ako z obrázku, krásne naaranžované, normálne tieskam
OdpovedaťOdstrániťDori prenádherné!!!mnaaaaaaaaam
OdpovedaťOdstrániťDanuzza, neskutočne dobré sú sicílske mandľové koláčiky, ešte teraz mám tú chuť v ústach, keď si spomeniem, milovala som najmä príchuť pistácií..a už je to 7 rokov.. Neviem síce kedy, ale tento recept bude určite ten, čo si zrealizujem stoj čo stoj, aj keď nemám trúbu. Dnes som piekla u susedky kamošky a možno sa "poteší", ak prídem aj nabudúce, veď jej nechám na koštovku. A veľmi ma prekvapilo, že bielky sa nešľahajú, ale zmiešajú také aké sú..to musí byť ale riadne "pasticcio"! :)))
OdpovedaťOdstrániťPS: krásny tvar majú. Ak si ich robila? Niečo ako vytláčatko na linecké cesto?
OdpovedaťOdstrániťVladi, dakujem :-)
OdpovedaťOdstrániťAdi, som rada, ved vyskusaj :-)
Mary, dakujem, ja som ich musela odlozit, inak by zle skoncili :-)
Andrejka, dakujem! :-)
Ivanka, vdaka, snazila som sa :-)
Slavka, diky moc! :-)
Juli, no to boli casy, to uz ani pravda nie je, tak davno to bolo...uvidis, raz budes mat aj ty plnohodnotnu a svoju kuchynu! A susedka sa iste potesi :-) bielka sa neslahaju, presla som niekolko receptov, ale nikde sa nehovorilo a naslahanych bielkach. Pouzila som lis na cesto. Taky stary komunisticky, zdredila som od mamy, ona ho nepouziva. Dalsiu davku som vsak uz robila cez mikrotenove vrecko a tiez pekne vysli. Mozes ich robit aj pomocou cukrarskeho vrecka.