Mostaccioli (čítaj "mostaččoli") sú druhým receptom, ktorým som prispela do vianočného magazínu MIAU. Ide o jednen z typických talianskych vianočných koláčikov. Ich podoba a zloženie má však veľa verzií, ktoré sa od seba viac, či menej líšia v závislosti od tradície konkrétneho regiónu. Toto je autentický tradičný rodinný recept z regiónu Abruzzo.
Na cca 20 ks budeme potrebovať:
- med 100g
- cukor 100 g
- nasekané opražené mandle 100 g
- kakao 30 g
- 30 g čokolády na varenie rozpustenej nad parou s 1 dcl extra panenského olivového oleja
- veľké vajce 1ks
- škorica 1 ČL
- strúhaná kôra z jedného pomaranča
- likér „Strega“ 1 dcl (môžeme nahradiť Amarettom alebo Rumom)
- prášku do pečiva 1/3 vrecúška
- múka hladká 330 g
- mleté klinčeky a zázvor podľa chuti
Na čokoládovú polevu:
- čokoláda na varenie 100 g
- maslo 15 g
- med 1 PL
- mlieko alebo smotana na šľahanie 60 ml
Všetky ingrediencie
spolu zmiešame a z cesta vyformujeme jemne spľasnutý valček. Ten
pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie 15-20 minút pri
teplote 180 °C. Po vybratí z rúry ihneď krájame na plátky a
necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme polevu tak, že čokoládu spolu s maslom a medom miešame vo vodnom kúpeli za postupného pridávania mlieka až kým nedosiahneme požadovanú hladkú a tekutú konzistenciu. Koláčiky ponárame do čokolády a vyberáme pomocou kuchynskej pinzety. Necháme odkvapkať od prebytočnej čokolády na mriežke alebo na papieri na pečenie.
Medzitým si pripravíme polevu tak, že čokoládu spolu s maslom a medom miešame vo vodnom kúpeli za postupného pridávania mlieka až kým nedosiahneme požadovanú hladkú a tekutú konzistenciu. Koláčiky ponárame do čokolády a vyberáme pomocou kuchynskej pinzety. Necháme odkvapkať od prebytočnej čokolády na mriežke alebo na papieri na pečenie.
hezký :)
OdpovedaťOdstrániťvyzeraju super lakavo :) su trosku maksie alebo skor suchsie?
OdpovedaťOdstrániťKamča, ďakujem :-)
OdpovedaťOdstrániťSylvie, skôr mäkšie, konzistenciou ako taký hutnejší perník.
ahoj, daju sa robit tak cca. tyzden dopredu? alebo radsej tesne pred vianocami? dakujem, andrea
OdpovedaťOdstrániť