sobota, 15. decembra 2012

Mostaccioli d´Abruzzo


     Mostaccioli (čítaj "mostaččoli") sú druhým receptom, ktorým som prispela do vianočného magazínu MIAU. Ide o jednen z typických talianskych vianočných koláčikov. Ich podoba a zloženie má však veľa verzií, ktoré sa od seba viac, či menej líšia v závislosti od tradície konkrétneho regiónu. Toto je autentický tradičný rodinný recept z regiónu Abruzzo. 

Na cca 20 ks budeme potrebovať:
  • med 100g
  • cukor 100 g
  • nasekané opražené mandle 100 g
  • kakao 30 g
  • 30 g čokolády na varenie rozpustenej nad parou s 1 dcl extra panenského olivového oleja
  • veľké vajce 1ks
  • škorica 1 ČL
  • strúhaná kôra z jedného pomaranča
  • likér „Strega“ 1 dcl (môžeme nahradiť Amarettom alebo Rumom)
  • prášku do pečiva 1/3 vrecúška
  • múka hladká 330 g
  • mleté klinčeky a zázvor podľa chuti 

Na čokoládovú polevu:
  • čokoláda na varenie 100 g
  • maslo 15 g
  • med 1 PL
  • mlieko alebo smotana na šľahanie 60 ml

Všetky ingrediencie spolu zmiešame a z cesta vyformujeme jemne spľasnutý valček. Ten pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie 15-20 minút pri teplote 180 °C. Po vybratí z rúry ihneď krájame na plátky a necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme polevu tak, že čokoládu spolu s maslom a medom miešame vo vodnom kúpeli za postupného pridávania mlieka až kým nedosiahneme požadovanú hladkú a tekutú konzistenciu. Koláčiky ponárame do čokolády a vyberáme pomocou kuchynskej pinzety. Necháme odkvapkať od prebytočnej čokolády na mriežke alebo na papieri na pečenie.

4 komentáre:

  1. vyzeraju super lakavo :) su trosku maksie alebo skor suchsie?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kamča, ďakujem :-)

    Sylvie, skôr mäkšie, konzistenciou ako taký hutnejší perník.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ahoj, daju sa robit tak cca. tyzden dopredu? alebo radsej tesne pred vianocami? dakujem, andrea

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...