štvrtok, 13. septembra 2012

Broskyňový koláč



     Ak ešte patríte k tým šťastlivcom, ktorí majú prístup k šťavnatým broskyniam, tu je tip na ich využitie. Inšpirovala som sa receptom z novej knižočky ktorú dostať v DM drogerie markt, Alnatura Kuchárska kniha.





Pripravme si (na 30 cm okrúhlu formu):

  • hladká múka 250g
  • trstinový cukor 100g
  • prášok do pečiva 1ČL
  • vajce 1ks
  • maslo 120g
  • štipka soli
  • broskyne na pokrytie korpusu (cca 5 ks veľkých, ja som mala malú odrodu, tak mi bolo treba viac)
  • jemná strúhanka 5 PL
  • mletá škorica 3 ČL
  • práškový cukor 4 PL
  • vanilkový extrakt 2 ČL


1. Múku, cukor, prášok, soľ zmiešame, pridáme zmäknuté maslo a vajce a vymiesime kompaktné cesto. Cesto vyvaľkáme a umiestnime do okrúhlej formy, pričom ho prstami popritláčame, aby po obvode formy vytvorilo nízke okraje a umiestnime ho do chladničky na 30 min. 

2. Medzitým si umyjeme a vykôstkujeme broskyne a každú rozkrájame na mesiačiky (cca 6 mesiačikov z jedného ks; ak chceme šťavnatejší koláč, tak necháme kusy väčšie). 

3. Strúhanku opražíme na suchej panvici, stiahneme z ohňa a pridáme cukor, škoricu a vanilkový extrakt. 

4. Cesto vyberieme z chladničky, posypeme ho strúhankovou zmesou, poukladáme naň broskyne a opäť poprášime strúhankou. Pečieme pri 180°C 30 min.

Tip: Namiesto strúhankovej zmesi môžeme použiť klasickú posýpku, a koláč bude ešte lepší, ak namiesto strúhanky použijeme mleté orechy, či mandle (v tom prípade by som už ale nedávala škoricu)



♡♡♡

10 komentárov:

  1. Dora krásný koláč, o víkendu určitě upeču, než nám zmizí zase na rok toto šťavnaté ovoce, děkuji za nápad...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj,
    taky uvažuju o tom, že si tu knížku z DM obstarám, tenhle koláč z ní vypadá v tvém provedení moc dobře. Ale doporučila bych tu knížku jako celek? Stojí za to si jí pořídit? Díky.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takéto koláče milujem!!! Určite vyskúšam!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hmm koláč jako z katalogu, krása:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Sonička, ďakujem, budem rada, ak vyskúšaš, snáď budeš spokojná!

    Kaya, knižka je krásna, čo sa celkového prevedenia týka, nádherné fotky a grafika, ale recepty sú podľa mňa vágne, málo presné a nejasné ako v ingredienciách, tak aj v postupoch, zatiaľ som skúšala 2 recepty, ten prvý sa ani neoplatilo publikovať...Knižočka môže byť v niektorých ohľadoch inšpiratívna, v niektorých nenadchne. Ale vybrala by som si ju aj tak opäť už len kvôli tým fotografiám :-)))

    Allice, budem rada!

    Janka, ďakujem veľmi pekne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Koláčik vyzerá veľmi dobre, hneď by som si dala kúsok

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Biba, ďakujem :-)

    Ivanka, ďakujem, rada by som ťa ponúkla, ale už je fuč! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. broskyne som tento rok ešte do koláča nedávala, a myslím, že moji milí doma by sa potešili, tak vyskúšam, Danka, ak môžem... :P :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Andrejka, skúšala si? Ako sa vám koláčik páčil?

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...