Originálne by malo ísť o makrelu, ale my sme si radšej zvolili pstruha. Toto jedlo má pôvod v mestečku Fano, ktoré leží na Jadranskom pobreží. Bolo obľúbené u chudobných rybárov pre jednoduchosť a dostupnosť surovín.
Pre 2 osoby si pripravíme:
• pstruh alebo makrela 2ks
• ocot 1dcl
• čierne olivy 20 ks
• cappari 15g
• cesnak 4 strúčiky
• olivový olej extra vergine
• sušené oregano
• hrubozrnná morská soľ
• korenie
Ryby si očistíme a opláchneme. Uložíme si ich na pekáčik a pokropíme octom. Necháme odpočívať na chladnom mieste cca 1,5 - 2 hod. Cappari, olivy a cesnak spolu rozmixujeme a pridáme 1 ČL oregana.
Namarinovanú rybu necháme odkvapkať a vložíme do nej väčšiu časť pripravenej olivovej zmesi a zbytkom posypeme vrch ryby, osolíme, okoreníme, posypeme oreganom a pokvapkáme olivovým olejom.
Vložíme do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme 15 min.
Rybka bola neočakávane dobrá. Samu ma prekvapilo ako sa jej chuť dobre snúbila s olivami, capparami a cesnakom.
to muselo byť dobrééééééé! nie som nijaká rybacina, ale toto uplne cítim na jazyku, aké to musí byť dobre slané! :)
OdpovedaťOdstrániťtoto musím ukázať môjmu drahému! úžasne vyzerá :)
OdpovedaťOdstrániťMarečka, to bolo, oblizovala som si všetky prsty! A pritom taková blbost, že jo?
OdpovedaťOdstrániťAndurejka, ďakujem, aj úžasne chutí, zaručene!