piatok 2. decembra 2011

Už som medzi vami dievčatá! ...alebo: ľudská arogancia nemá hraníc

Tento príspevok nebude o jedle...neteší ma to, ale nedá mi sa neposťažovať. Minule som objavila niečo, čo ma prekvapilo, zaskočilo, rozčúlilo a momentálne ma núti rozmýšľať čo a ako ďalej.
Na Michalskej 7 v Bratislave, zhodou okolností na tej istej adrese, kde som dlhých 5,5 roka každodenne chodila do práce, keď som odtiaľ konečne odišla som pri návrate na miesto činu našla na výveske menu reštaurácie Segner Lounge (bývalá Black Rose), ktorá sídlo vo dvore uvidela toto:


  Asi to takto nikomu z vás nič nehovorí. Tak priblížim fotku:



Stále nič? A čo toto?


Nájdi 1 rozdiel...

Vlastne ani neviem, čo mám k tomu napísať...Do reštaurácie som nešla, nikomu nič nepovedala, nevyčítala. Chcem si najprv premyslieť ako zakročiť. Ale to stále netuším. Veď majiteľ sa môže ohradiť voľným pohybom fotiek na internete.  A pravdupovediac každýkrát, čo som sa tam bola najesť som sa zaprisahávala, že tam už nevkročím, hoci to bolo miesto môjmu pracovicku najbližšie. Tak otrasná strava a tak arogantný a nevychovaný personál nájdete len málokde (za všetko napíšem len jednu pikošku ako čašník rovno zákazníkom ukázal čo mal na obed on...až na to, že už to bolo kapánek jeho žalúdkom spracované...neviem ako to slušne napísať, ale ak si myslíte to najhoršie, tušíte správne).
Takže kto z vás bude mať chuť na Dorin slepačí vývar, viete, kde ho dostanete.
Čo by ste na mojom mieste robili vy???

28 komentárov:

  1. Mila Dorka, je to sila. Tym, ze svoju fotku vystavis na internete sa nezbavujes svojho autorskeho prava na nu. Pozri si tieto clanky, je to tam dobre napisane:
    http://www.ephoto.sk/fotoskola/poradna/ochrana-autorskeho-prava/

    http://www.ephoto.sk/photopointy/photopointy-cz/vysocina/prakticke-rady-ako-chranit-autorske-prava/

    Ja som si pre pripad takychto nedorozumeni uviedla na blog dolozku o autorskych pravach.

    Drzim palce.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňa skôr bude zaujímať, čo urobíš ty. Lebo ja som zatiaľ neurobila nič. O jednom prípade som napísala na blogu a o tom ďalšom zatiaľ ani to nie.
    http://mimiajejsvet.blogspot.com/2011/10/kaplnka-v-ovsisti-po-druhy-raz.html
    Bohužiaľ, je toho stále viac a viac, niekto by to už mal začať riešiť. Mám aj ja tie články z ephoto.sk v záložkách, upozornenie na to, aby nikto nepoužíval moje fotografie mám na blogu tiež, ale je to všetko figu platné. Drzých ľudí pribúda.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka tvoje fotky mozu byt pouzite na taketo ucely len s tvojim suhlasom. V ziadnom pripade bez opytania nemali nic take robit. A neviem ci sa mi to zda, ale tie bryndzove halusky neviem ci su neni od cistinky - Tani... viem ze fotila na takom tanieri.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka, ja by som tam zasla a porozprava sa s majitelom.....

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak toto je hnusna drzost! akoze, ja som sa s mojimi fotkami na nete u nikoho este nestretla (ani to necakam vzhladom na ich kvalitu, hehe) ale toto je sila a este mas na nich svoj "podpis!"(teda tie blogove).
    Veru, ako lucka hovori, sla by som za majitelom a porozpravala by som sa s nim o "autorskych pravach" a o nasledkoch ich porusovania, uz len z principu by som to nenechala len tak a povyhrazala som sa mu aspon "naoko", resp. oboznamila by som ho o niecom, o com zjavne nevedel, alebo aj ked vedel, tak aby mu bolo jasne, ze sa to "neprehliadne" ;)))
    drzim ti palce, potom daj vediet ako to dopadlo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Co je na tom ze pouzili tvoju fotku? Ok, autorske prava, ale co to znamena? Ze ti maju za to zaplatit? Len o to ide??? Ty keby si robila nejaku kolaz alebp nieco pre komercne ucely, tak nikdy nepouzijes fotky z internetu? Fotky na internete su volne pristupne a neexistuje ziadny sposob ako zabranit ich kopirovaniu. S tym nic neurobis...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Myslim ze nejde o peniaze, ale o princip, ze niekto BEZ OPYTANIA pouzil fotku na svoje ucely zarobku, lebo je to reklama, v ktorej ta foto vystupuje. Myslim ze danka nechcela na foto zarabat, ale je to vysledok jej prace, PODPISANY-cize patri jej. Staci sa spytat.
    Preto ked vytvarame diplomovky, ci prezentacie, musime uvadzat aj na fotky aspon AUTORA, resp. zdroj. Lebo sa jedna o autorske prava, aj keby to bola hnusna rozmazana fotka. Ide o princip.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. tak toto je vážne sila, ostala som bez slov... sledovala som aj anetkinu "kauzu" - keď jej fotky prebrala a za svoje výrobky označovala istá slečna na sashe.sk, ale toto je podľa mň ešte horšie...

    a ten "duchaplný" príspevok anonyma si ani nevšímaj, predpokladám, že je to niekto, kto nemá blog a nemá ani tú slušnosť, aby sa podpísal....

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ja by som tam išla a upozornila ich nato...veď natom nie je nič zlé..to skôr ony spravili niečo čo nemali..

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Anonymovi, ktorý sa tu nedokáže ani podpísať, doporučujem, aby si naštudoval minimálne tie články, ktoré sú spomenuté v prvom diskusnom príspevku. Jeho postoj je presne tak isto arogantný, ako postoj tých, čo to robia. Krádež je navždy len krádežou. Alebo chceš k tomu napísať niečo nové?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dorka, je to pekne nechutné a bohužiaľ, ma to ani neprekvapuje, že sa tu dejú takéto veci :( keď už tu tvoju fotku našli na nete, más tam predsa kontakt, stačí jeden email, žiadna veda...ja by majiteľovi z duše vynadala, veď si žila na Sicílii, ukáž čo je v Tebe!! :) Držím palce ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. wow wow. tak uplne chapem tvoje rozcarovanie. ja by som si nasprtala nejake poucky o copyrightoch bla bla, aby som znela strasne husto, mudro a sebavedome a sla by som pekne krasne za majitelom, sadla by som si, usmiala by som sa a cakala by som od neho riesenie co s tym mieni robit. a ak to bude kreten, tak by som nanho zacala byt neprijemna. ale isto to nenechaj tak!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Asi by si si to mala s majiteľom poriešiť.Je to tvoje právo, a na fotkách si mala dokonca aj podpis, takže ich ešte aj upravovali. A drahý anonym, láskavo sa chod vyburovať dakam inam, ked nevieš čo so sebou, chod k psychologovi

    OdpovedaťOdstrániť
  14. neskutočné.. určite by som to riešila s tým, že si najprv nájdem informácie o tom, aké mám práva aby ma nezaskočil nejakým hlúpym argumentom...! mohli sa aspoň opýtať!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. To je pekna sprostost, ze ak su fotky na nete volne pristupne, tak si ich moze kde kto skopirovat. Len preto, ze su na nete, nestracaju svojho majitela. Ty si ich vytvorila, je to tvoje dielo a na to sa vztahuje aj autorske pravo. Vobec netreba blafovat, si v prave a koniec. Ale riesila by som to asi s chladnou hlavou, slusne, mnoho ludi ani netusi, co to autorske pravo je (ako asi tu anonym) a mozno sa s nim bude dat rozumne dohodnut.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. No ja som ostala s otvorenými ústami cumiet na monitor, ze ci sa mi sníva, ci to je ozaj pravda...Zazila som uz kadeco v ramci internetu ale toto co sa tebe Dori prihodilo...tak na toto nemam slov...treba sa rozhodne bránit a trvat na odstránení tejto ich reklamy..Ved ked este je personál, aký popisujes, tak ten nie je absolútne hoden tvojej fotky kvalitného jedla...bozeeee

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Chapem ako ti je. Uz som pisala na FB. Mam z nedavnej minulosti podobnu skusenost:(. Okrem toho, ze drzo pouzili tvoju fotografiu, tak zavadzaju a klamu aj svojich hosti.Mozno nikdy sa im nepodarilo navarit takuto krasnu, priezracnu a urcite aj chutnu polievocku. Rozhodne by som to tak nenechala. Mas moju plnu podporu.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Můj názor - Nejprve, máš krásný blog, plný krásných fotek a nápadů.
    Určitě to nenechej jen tak přejít, článkem a upozornění na blogu. Vůbec nechápu anonimní názor, který tu zazněl. Ne není možné si stahovat fotky z internetu a používat je pro dané účely. Zajímala bych se, kdo jim danou tabuli vytvořil a s tím člověkem se kontaktovala. Jde o to upozorňovat - tak takto ne, někdo na tvém koníčku (snažení) vydělává.
    Jinak zkus vlážet na své fotky vodoznak, který odradí ;-).
    Krásný den
    La´dka
    Nadále zkus používat na fotky tzv.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Dorka,to je fakt smutne a bezohladne..sama neviem, ako by som to riesila,ale ako sa poznam,tak asi ziadne..snad ty budes mat viac sil:)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Dorka je mi lúto čo sa ti stalo typické pre našu krajinu,kradne sa všade a všetko, okradnú ťa a nikoho nezaujíma ako sa cítiš ty čo sa s tebou deje vtom momente keď to zistíš,treba tam zajsť a spýtať sa na dôvod použitia tvojej foto na svoje reklamne účely,pozor na to kto je majitelom ak je to neaky mafik máš poviem hlupo smolu a bude dobre sa stiahnuť lebo v centre ba nema reštiku hoci kto alebo im spraviť negativnu reklamu niečo pohodiť do jedla a zavolať kontrolu a pevne verím že by tam niečo našli.Budem ti držať palce aby si to vybavila k svojej najväčšej spokojnosti.
    A pre toho anonyma nie si pozorovatel ako sa bude tváriť majitelka ked zistí tvoju podlosť???
    Dorka pozdravujem ťa Betka

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Dievčatá, ste úžasné! Takúto širokú podporu a toľko komentárov som vôbec nečakala! Dokonca sa ozvali aj ľudia, ktorých nepoznám :-) Bohužiaľ momentálne sa nemôžem vyjadriť ku všetkým komentárom a napísať každému osobitne, ale určite vám chcem zatiaľ veľmi a zo srdca poďakovať. Čoskoro vám všetkým poodpisujem. Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Zenicky sa tu ohanaju autorskym pravom. Jasne ze mas autorske pravo na tu fotku. Ale pojdes kvoli jednej fotke k sudu?? A co ked ten, kto tvoju fotku prekopiruje bude z Guatemaly?? Na internete sa neda zabranit tomu, aby sa fotky kopirovali. Zmier sa s tym. Punkt.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Mne tiez kradnu clanky a zverejnuju na roznych freehostingoch, ked to nahodou objavim, snazim sa zjednat napravu. Fotky som uz vzdal, mam to na svojom webe trochu zlozitejsie. Ak nechces za fotku zaplatene, tak co teda, staci uviest zdroj? Myslim ze ked pojdes za majitelom alebo prevadzkarom, tak sa a) zasmeje, alebo b) posle Ta do prdele, podla toho co to bude za cloveka. A ked bude chapavy, tak zoberie mobil, odfoti polievku a urobia novu tabulu a neda Ti ani cent. Cize bude satisfakcia, ale nic viac. Drzim palce aby to bolo inak. Ale aspon Ta dievcata utesili, a preslavila sa si takto neslavne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Tvoje fotky sú veľmi pekné, tak sa ani nedivím, že zaujali. Zlodejina vládne na SVK všade, reštiky nevynímajúc... a práve tam sa aj perú tie špinavšie euráče. Preto si nemyslím, že tam sa odrazu pán majiteľ ťukne do čela po tvojej intervencii a spomenie si na dáky autorský zákon a bude ochotný zjednať nápravu :-( Čím viac nad tým rozmýšľam, tým viac mám obavy z toho, aby si nebola sklamaná ešte viac potom :-( a niektorí takí "hrubokrkí" majú celkom mafiánske maniere :-( Teda ja by som sa na tvojom mieste asi nevedela rozhodnúť s chladnou hlavou. Skús sa poradiť s dákym prof.fotografom, potom právnikom. V nejakej redakcii by snáď mohli poradiť...

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ahoj Danka,
    ak si problém s majiteľom reštaurácie ešte neriešila, poradím ti úplne iné riešenie ako mierumilovnú cestu. Robím v reklamnej brandži a otázka autorských práv je veľmi ošemetná záležitosť a v mnohých prípadoch je ťažké dokázať, že si ozaj autorom. Právnické formulky a hračky dokážu naozaj veľa. Ak máš takú možnosť, skús požiadať nejakého svojho priateľa právnika o priateľskú službu. Viac ti pošlem do mailu. Držím palce, ak si ešte stále odhodlaná niečo urobiť. V tomto smere dobrou a priateľskou cestou u majiteľa reštaurácie nedosiahneš nič, možno ti ani neuverí, že sú fotky naozaj tvoje. Prekrútiť sa dá naozaj všetko. Právnou cestou nevyriešiš tiež nič, ale min. ťa budú brať vážne a možno od nich aspoň oficiálnou cestou dostaneš ospravedlnenie a tvoje fotky prestanú používať.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Ahoj Dori,
    mne sa stalo nedávno niečo podobné... fotografiu ryby s bylinkami (ktorú som pripravila ja sama doma, odfotila a uverejnila na mojom blogu) použila v jednom zo svojich videí v rámci relácie Dámsky klub Slovenská televízia! Neurobila som nič, nemám silu bojovať proti obrovi...ale zabolelo to.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Myslím, že v tomhle článku už bylo skoro všechno vyřčeno. Asi by se mi to taky nelíbilo. Po majiteli bych prvně chtěla použité zdroje - od kud čerpal obrázky a pak bychom si promluvili na téma autorská práva. Kdyby byl moc arogantní, začnu to řešit soudně.
    Každopádně - kamarád si taky rád fotí a přes svoje fotky v nějakém programu dá hodně jemným svoje jméno.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Vanilka, tak to je teda SILA!!! Neskutocne coho su ludia schopni! V tvojom pripade by som sa este duplom domahala svojich prav!

    Rumenka, viem ako sa to robi, ale velmi sa mi to nepaci, pretoze to kazi esteticky efekt podla mna. Ale dakujem za prispevok.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...