Tarte tatin som sa doteraz pokúšala upiecť trikrát, ale ani raz som nebola spokojná s výsledkom. Buď bolo karamelu príliš veľa a roztekal sa po torte alebo málo, ani ho nebolo cítiť, raz bolo cesto príliš krehké, lámalo sa, keď som ho krájala, inokedy príliš obyčajné, nejaký piškót, ktorý mi tam vôbec nepasoval. Dokonca raz som ho robila s banánmi a zázvorom, ale nevládala som z neho zjesť ani jeden kúsok. Banán je sám o sebe sladký a zázvor bol natoľko silný a bolo ho tam na môj vkus tak veľa, že sa to nedalo jesť! Priniesla som koláč do práce a taliansky kolega si na ňom dosť výdatne pochutil. A to potvrdzuje, že každý máme iné chute a čo je pre mňa nejedlé, to inému berie.
No a po márnych pokusoch, ktoré možno koniec koncov neboli až také márne som sa dopracovala k jednoduchej, ale chutnej obdobe tatina. Na TV paprika som videla jednu francúzku ako ho pripravuje a vyzeralo to tak jednoducho! Tak som sa rozhodla, že idem na to bez receptu a intuitívne. Veď aj ona dala trochu vody a trochu cukru, cukor stmavol, potom maslo, na to jablká a lístkové cesto a šup do rúry....
Napokon som aj teraz musela bojovať, karamel vylievať trikrát, lebo raz mi zhorel, potom nestmavol, dala som veľa vody... No aby som vás nenapínala, nejakým zázrakom sa mi to nakoniec podarilo vlastne ani neviem ako. Ale po tom, čo som dala koláč do rúry, začala som všemožne pátrať po tom ako vlastne na to (logika... :-) Vo všetkých receptoch, čo som našla sa najprv dávalo maslo a potom jablká (bez vody)! A ako ho robíte vy???
• kyslé jablká množstvo podľa veľkosti plechu, aby pokryli jeho dno
• cukor 4 PL
• maslo 30g
• lístkové cesto 1 balenieDo pekáča, v ktorom budeme neskôr piecť koláčik dáme cca 3 – 4 lyžice cukru a dolejeme asi 0,5 – 1dcl vody. Zmes musí byť hustá, viac cukru ako vody. Keď cukor začne zlatnúť, pridáme maslo a rýchlo na panvicu naukladáme prepolené a olúpané jablká okrúhlou stranou nadol. Pokryjeme rozvaľkaným lístkovým cestom a okraje pozahýbame dovnútra. Dáme piecť do rúry vyhriatej klasicky na 180°C na asi 25 min.
Dorka ja sa uz dlhsie chystam na tarte tatin, ale este som sa neodhodlala...tvoja verzia sa mi celkom zapacila :)
OdpovedaťOdstrániťÚf Dorka,netuším prečo som ho ešte neskúsila urobiť, ale neviem, neviem či sa mám vôbec doň púšťať. Láka ma už dlhšie, ale počula som, že je to "koťuha" a poriadne dá zabrať.A pritom tak klame "telom" -však tam idú len jablká,cukor...,takže Dorka gratulujem tvoj Tarte tatin vyzerá mňam!
OdpovedaťOdstrániťKoláčik vypadá akoby vravel: zjedz ma, zjedz ma :-) a ja by som zjedla :-)
OdpovedaťOdstrániťNie si sama, Dori, kto uz parkrat nebol spokojný s tarte tatin. Tento sa ti vsak podaril a mna navnadil opät ho skúsit!Dakujem!
OdpovedaťOdstrániťtarte tatin uz vytocil aj mna, je to potvora. vyskusam dakedy tvoj recept, uz sa tesim na uspech!
OdpovedaťOdstrániťtu je celkom dobry postup na tarte tatin.mne sa vydaril uzasne aj bez vazenia http://smittenkitchen.com/2011/04/apple-tarte-tatin-anew/
OdpovedaťOdstrániťLubi neviem, ši je moja celkom smerodatná, no ale skús, dúfam, že nebudeš hromžit a daj vedieť ako si dopadla!
OdpovedaťOdstrániťIvanka ďakujem veľmi pekne. Ja si myslím, že ide len o typ receptu habaďúra - treba tomu chytiť tú prekliatu muchu a už keď sa to raz podarí, pôjde to stále.
Tinka, aj sa do večera zjedol :-)
Slávka, som zvedavá, čo budeš hovoriť, aké budeš mať postrehy a snáď ti to pôjde lepšie ako mne! Veľa trpezlivosti prajem!
Anet, pamätám sa na tvoj príspevok o ňom a tiež som ti písala príspevok ako niekoľkokrát vytočil aj mňa. Podobne ako u Lubky, ruku do ohňa za tento recept nedávam :-)))
Čerešnička ďakujem za nás všetky :-)