utorok 19. júla 2011

Kalerábová polievka

Uplynulý víkend bol pre mňa prínosný minimálne v 2 veciach: dostala som užitočný darček a varila som niečo nové, nezvyčajné, čo mi aj mimoriadne zachutilo a určite sa k tomu ešte vrátim. Sú totiž recepty, ktoré realizujem raz a poviem si: „Síce dobrý, ale nič výnimočné. Nabudúce vylepším to a tamto...“. No tentokrát mám silný pocit, že sa ku kalerábovej polievočke ešte vrátim. Obzvlášť, keď je radosť dvojnásobná vzhľadom na to, že ide o našu prvú spoločnú úrodu!

Na 4-5 porcií potrebujeme:

surový kaleráb - 4 ks
zemiaky - 2 ks (nemusia byť, ale podľa mňa zmiernia chuť)
lístky čerstvej mäty – cca 5 ks 
bazalka, oregano, bobkový list, iné bylinky podľa chuti 
zeleninový bujón – 1ks 
mlieko – cca 0,5 l (závisí ako hustú polievku chcete)
vegeta 
korenie 
chlieb (môže byť aj starší), prípadne slanina alebo tvrdý syr na servírovanie

Kaleráb a zemiaky postrúhame a dáme variť v troche vody (ja som použila špeciálny hrniec, kde treba len málinko vody, ale normálne by som jej dala toľko, aby siahala po úroveň zeleniny) s bylinkami. Keď je zelenina mäkká, vhodíme bujón a necháme rozpustiť. Zmes odložíme z ohňa a rozmixujeme ponorným mixérom. Vrátime hrniec na sporák a prilievame mlieko, kým nie je konzistencia podľa našich predstáv (môže ho byť menej alebo viac ako som uviedla). Necháme ešte zovrieť a dochutíme korením, prípadne vegetou. Servírujeme s chlebovými krutónkami alebo opečenou slaninou alebo postrúhaným syrom...alebo vychutnávame len tak samotnú.
Táto stála naozaj za to. Kto by to bol na ten kaleráb povedal?

Asi sa pýtate „a čo ten darček?“. Nebojte, nezabudla som. Môj priateľ je natoľko pozorný, že si pamätal, že ja, hoci zanietená kuchárka, ešte stále nemám kuchynskú váhu (!!!). No viem, čo sa vám teraz honí hlavou, že čo som to za kuchárku a čo sú to za recepty teda? Tam, kde sú uvedené gramy je recept odpísaný zo zdroja (pričom ja som suroviny pridávala odhadom) a kde nie sú, uvádzam buď šálky alebo orientačné množstvá, takže žiadna panika! Koniec koncov, myslím, že aj tak si každý nájde ten správny pomer surovín sám...Napokon naše babičky a aj najlepšie gazdinky kuchtia bez váhy :-D
No a tu je moje nové bábo do kuchyne. Koniec neistoty, všetko vyčíslime!Tešííííím!


12 komentárov:

  1. Toto vyskusam! my sme milovnici kremovych polievok, najma deti, robim takto tekvicovu, porovu a nedavno som skusala aj mrkvickovu, takze je na rade kalerabova:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. teším sa, že som mohla inšpirovať! moja mama robí tiež tekvicovú, ale tekvicu iba nastrúha a nerozmixuje, niekedy ju vyskúšam krémovú :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dorka,gratulujem k novemu prirastku do kuchyne,a aj vasej kalerabovej urode..vyuzila si ju bravurne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. krásna váha :)) polievky krémové zo všetkých druhov zeleniny sú u nás veľmi cenené, takže najbližšie vyskúšame kalerábovú - kalerábov na záhradke máme dosť :)
    PS: blahoželám k úrode, nech rastie, kvitne a všetko to, čo má :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Andurejka, ďakujem veľmi pekne. Ja som tuším nikdy kaleráb tepelne upravený nejedla (ak nerátam uvarený v slepačom vývare) a toto bol pre mňa príjemný objav.
    Už sa aj rajčinky sa nám začínajú červeňať, tak sa teším na kuchynské pokusy s nimi.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dorka krasny darcek, krasne fotecky. My nie sme moc na polievky, ale takouto fajnotkou by som urcite nepohrdla

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Adrianka, ďakujem veľmi pekne za pochvalne slová!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tvůj blog je zkrátka jedna velká mňamka, polévka vypadá báječně.
    Iva

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ivka to je zámer :-) teším sa z uznania a ďakujem veľmi pekne! Aj tvoj blog je krásny. Občas nazerám :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...